Η φράση «επιτελικό ρουσφέτι» που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν μια απλή διαμαρτυρία για το ότι κυβερνητικοί παράγοντες σπεύδουν να εμβολιαστούν πρώτοι, πάντα με το φωτογραφικό φακό απέναντί τους.
Ουσιαστικά, λένε επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμα φορά ότι κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ευνοήσει τα «δικά της παιδιά» σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά το ότι η κυβέρνηση διεύρυνε τον κατάλογο των αξιωματούχων που θα εμβολιάζονταν για συμβολικούς λόγους πρώτοι, από 49 άτομα τα οποία είχε ανακοινώσει αρχικά, σε 126. Σε αυτά περιλαμβάνονται και διοικητές νοσοκομείων σχετικά μικρής ηλικίας, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για «επιτελικό ρουσφέτι» αλλά και στο ΚΙΝΑΛ δια της προέδρου του Φώφης Γεννηματά να κάνει λόγο για «επικοινωνιακό σόου».
Ο πρώην πρωθυπουργός και σημερινός αρχηγός της αντιπολίτευσης στηλίτευσε το γεγονός της διεύρυνσης του καταλόγου των κρατικών αξιωματούχων που εμβολιάζονται πρώτοι (πολλοί εξ αυτών ανάρτησαν τις φωτογραφίες τους στα social media) και το συνέκρινε με τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η συλλογική ανοσία στον κορονοϊό δεν θα υπάρξει πριν το επόμενο φθινόπωρο, δείχνοντας ότι η προτίμηση «στα δικά μας παιδιά» καθυστερεί τους εμβολιασμούς ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Μετά την παρέμβαση Τσίπρα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισαν την πολιτική γραμμή της ηγεσίας και θύμισαν ότι τα σχολεία ανοίγουν με εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, ενώ είναι και πολλοί υγειονομικοί που ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ώστε στη συνέχεια να πάρουν σειρά οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες κλπ.
Η κυβερνητική αντίδραση
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αλέξη Τσίπρα δεν άργησε: Ο Στέλιος Πέτσας θύμισε ότι μόλις πριν από ένα δίμηνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούσε για «ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί», και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση ο εμβολιασμός αποτελεί «μεγάλο εθνικό εγχείρημα όπου δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια». Η κυβερνητική απάντηση επί της ουσίας είναι ότι μετά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμβολιάστηκαν για συμβολικούς λόγους, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, η διευρυμένη λίστα περιλαμβάνει κυρίως στελέχη νοσοκομείων που έτσι κι αλλιώς έρχονται σε επαφή με πολλούς ασθενείς καθημερινά και εύλογα βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τα στελέχη του υγειονομικού κλάδου. Κυβερνητικά στελέχη πρόσθεταν ότι «αυτή η αντιπολίτευση είναι ανέξοδη και αδιέξοδη, γιατί αν ξεκινούσαμε με τους υγειονομικούς θα μας έλεγαν ότι πρέπει να προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί, αν ξεκινούσαμε με τους εκπαιδευτικούς θα μας έλεγαν όχι, πρώτα οι υγειονομικοί κλπ. Ψάχνουν να βρουν σε κάθε κυβερνητική επιλογή το αντίθετο, όσο ακραίο κι αν είναι».