Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουντώνει ο «πόλεμος» για τους delivery - Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ

efood
Πηγή: Eurokinissi

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την υπόθεση της efood και το μήνυμα που απέστειλε σε διανομείς υπαλλήλους της που εργάζονται ως μισθωτοί το οποίο ανέφερε πως μετά τη λήξη της σύμβασής τους θα πρέπει να επιλέξουν άλλο μοντέλο συνεργασίας.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με ανακοίνωσή της τονίζει πως «ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη ευθύνεται για τον εργοδοτικό εκβιασμό της εταιρείας efood προς τους εργαζομένους διανομείς», με τον υπουργό Εργασίας να απαντά πως «το καθεστώς της διάκρισης μισθωτοί/ελεύθεροι συνεργάτες προϋπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ».

►Rocket: Υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους διανομείς

►Delivery: Πανευρωπαϊκή Οδηγία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες

Συγκεκριμένα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζει πως «το άρθρο 69 του ν.4808/21 θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας», συμπληρώνοντας ότι «δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους». «Αυτή είναι η "ρύθμιση" που θέσπισε ο κ.Χατζηδάκης προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία», προσθέτει.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της αναφέροντας τα εξής:

«Για του λόγου το αληθές, με το υπ’αριθμ. πρωτοκόλλου 169770 της 28/07/20, έγγραφο του ο ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) και σε απάντηση του από 9/7/2020 ερωτήματος της εταιρείας Οnline Delivery ΑΕ (efood.gr), που κοινοποιείται και στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας αποφαίνεται ρητά ότι: "... σύμφωνα με τα ανωτέρω οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης..." Δηλαδή η δουλειά του διανομέα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης και όταν γίνεται με μπλοκάκι γίνεται για να μειώσει η πλατφόρμα το κόστος ασφάλισης και να απαλλαγεί από την ευθύνη των ενδεχόμενων εργατικών ατυχημάτων.

Στη συνέχεια και στην κατεύθυνση της απάντησης του ΕΦΚΑ, εκδόθηκε εγκύκλιος με την υπογραφή του τότε Υπουργού Εργασίας κ.Βρούτση, ΑΠ οικ.45628/414 - 4 Νοεμβρίου 2020, με την οποία αναφέρεται ότι «Σύμφωνα με το αρ. 2 του ν. 1846/1951 στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ) υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια οι παρέχοντες κατά κύριο ή συγκύριο επάγγελμα την προσωπική τους εργασία με σύμβαση εργασίας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, κλπ, με συνθήκες, οι οποίες, από άποψη τρόπου, χρόνου και τόπου απασχόλησης, είναι παρόμοιες με αυτές που συναντώνται στις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας. Εάν ενόψει των συνθηκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, τυγχάνει εφαρμογής το από την παραπάνω διάταξη προβλεπόμενο μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ). Προς ανατροπή του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελευθέρων ενεργειών του παρέχοντος αυτή, κατά τη σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης και, τελικά, του Διοικητικού Δικαστηρίου (ΣτΕ 2265/1994, 1458/1991 κ.ά.). .... 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πιο συγκεκριμένα, στο υπό εξέταση θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης), προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα.»

Ο νόμος 4611/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 56 ρύθμισε κανόνες για την υγεία και ασφάλεια για τους διανομείς που εργάζονται στις πλατφόρμες αναφερόμενος ρητά σε εργαζόμενους. Αντίθετα, ο νόμος Χατζηδάκη αναφέρεται σε παρόχους υπηρεσιών, στην κατεύθυνση του τεκμηρίου αυτοαπασχόλησης που θεσπίζει!

Ο κ.Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή στη συζήτηση για τον "εργασιακό νόμο" ισχυριζόταν ότι έρχεται να προστατεύσει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Προφανώς γι’αυτό έσπευσε μέχρι και ο οικονομικός σύμβουλος του, ο κ.Πατέλης, να στηρίξει τον νόμο Χατζηδάκη και να δηλώσει ότι είναι ψέμα ότι ευθύνεται για τον εργοδοτικό εκβιασμό της efood. Βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ «προστασία» είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα και η θέσπιση τεκμηρίου που επιτρέπει στις πλατφόρμες να ασκούν εργοδοτικούς εκβιασμούς ώστε να μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας υπό την απειλή της ανεργίας!

Αυτή είναι η πραγματικότητα! Όσες δηλώσεις και να κάνει και όποια επικοινωνιακή προσπάθεια και να καταβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πείθει κανέναν! Οι εργαζόμενοι και οι νέοι βιώνουν καθημερινά τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη και η συνολική κυβερνητική πολιτική».

 Χατζηδάκης: Προκαλώ να μου φέρουν μία λέξη από το νόμο που περιορίζει την προστασία των delivery

«Έχω προκαλέσει προσωπικά όσους κάνουν κριτική να φέρουν μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε. Δεν έχει έρθει κανείς. Απλώς γίνονται διάφορες πολιτικές θεατρικές παραστάσεις. Προσπαθούν να συνδέσουν για λόγους ψηφοθηρικούς ορισμένοι μία αθέμιτη πρακτική μίας εταιρείας με τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα», αναφέρει από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκηςαπαντώντας στις αιτιάσεις στελεχών της αντιπολίτευσης ότι η προσπάθεια ψηφιακής πλατφόρμας για μετατροπή συμβάσεων μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελευθέρων επαγγελματιών οφείλεται στις προβλέψεις του νέου νόμου 4808/2021.

Υπογράμμισε δε ότι το καθεστώς της διάκρισης μισθωτοί/ελεύθεροι συνεργάτες προϋπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, αλλά και ότι ο νέος νόμος θέσπισε για πρώτη φορά νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών (δικαίωμα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης, απεργίας, υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας από τις πλατφόρμες). Και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του, προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση και το νόμο, «βγάζει λάδι την εταιρεία για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε».

Επί της ουσίας, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο νόμος αναγνωρίζει ότι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Ισπανία, «σε αυτές τις δουλειές μπορείς να είσαι είτε μισθωτός ορισμένου ή αορίστου χρόνου είτε ελεύθερος συνεργάτης».

«Επίσης», πρόσθεσε, «επειδή έχω μιλήσει με τους ανθρώπους αυτούς, να σας πω ότι πάρα πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να είναι μισθωτοί, διότι έτσι είναι ο προγραμματισμός τους, έτσι θεωρούν ότι είναι καλύτερο για το συμφέρον τους, μου το έχουν πει εμένα του ιδίου. 'Αλλοι βεβαίως θέλουν να είναι μισθωτοί. Υποχρέωση των εταιρειών είναι να σέβονται τη νομοθεσία και στις δύο περιπτώσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη:

- Για την περυσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ως προς το καθεστώς των εργαζομένων στις πλατφόρμες:

«Ο νόμος αντανακλά πλήρως το πνεύμα της εγκυκλίου Βρούτση που είχε προηγηθεί. Τα υπόλοιπα είναι fake news. Είναι ανοησίες».

- Για την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ως προς το ίδιο θέμα:

«Κι αυτό είναι ανοησία. Συγγνώμη που το λέω και λυπάμαι που επαναλαμβάνονται αυτές τις μέρες από ανθρώπους που είτε έχουν σκοπιμότητα είτε δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Υπήρχε μία εταιρεία στην οποία δούλευαν εργαζόμενοι και οι οποίοι προκύπτει ότι είχαν σχέση μισθωτής εργασίας ή εν πάση περιπτώσει από τη σύμβασή τους προέκυπτε ότι τελικά είχαν καθεστώς που δήλωνε μισθωτή εργασία. Ρωτήθηκε λοιπόν ο ΕΦΚΑ, ήλεγξαν οι υπηρεσίες και είπαν ότι είναι μισθωτή εργασία. Τι θα μπορούσαν να πουν; Και ποια είναι η σχέση με το θέμα που συζητούμε;».

- Για τους ελέγχους:

«Σε σχέση με τις κυρώσεις, ο ΣΕΠΕ έτσι κι αλλιώς ελέγχει την αγορά, χθες βγάλαμε ένα δελτίο Τύπου που δείχνουμε τους ελέγχους και τα αποτελέσματά τους τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και διεξάγει έρευνα και για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ό,τι είναι θα γίνει με βάση αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και αυτά που προβλέπουν γενικότερα οι αρχές του εργατικού δικαίου».

Ξενογιαννακοπούλου: Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και την χρεώνεται πλήρως ο υπ. Εργασίας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επανήλθε στο ζήτημα με νέα δήλωσή της, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κατανοούμε τη δυσχερή θέση του κ.Χατζηδάκη εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής, αλλά οι συνεχείς δηλώσεις του στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες του από τις συνέπειες της πολιτικής του στερούνται κάθε σοβαρότητας! Ο νόμος Χατζηδάκη με το άρθρο 69 θεσπίζει τεκμήριο προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πλατφόρμες ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Μέχρι να ψηφιστεί ο αντεργατικός νόμος 4808/21 ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, όπως εξάλλου δηλώνει και η σχετική απάντηση του ΕΦΚΑ (28/7/20) σε ερώτημα της Online Delivery (efood.gr) και στη συνέχεια η εγκύκλιος Βρούτση (4/11/20). Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και την χρεώνεται πλήρως o ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ