Νέα
  • ΓΔ: 1399.45 +0.13%
  • Τζίρος: 69,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι 5 πυλώνες του σχεδίου «Νέα αρχή» που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

Πηγή: Eurokinissi

Μια διαφορετική ομιλία από τις προηγούμενες έκανε χθες το βράδυ από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Μια ομιλία που περιείχε λιγότερη -ποσοτικά- κριτική στην κυβέρνηση, αλλά πολύ πιο οξεία και επικεντρωμένη στα βασικά θέματα πολιτικής που επέλεξε ο κ. Τσίπρας, και παράλληλα μια ομιλία που έδινε έμφαση στη δική του εναλλακτική πρόταση την οποία ονόμασε «Νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επέλεξε να περιγράψει τη σημερινή συγκυρία με τις καταιγιστικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, και υπογράμμισε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να πολιτεύεται «υπέρ των ολίγων και της ελίτ» δημιουργεί την ανάγκη για τη Νέα Αρχή.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμβολικά στις πρώτες θέσεις του Βελλίδειου κάθονται υγειονομικοί και νοσηλευτές, καθώς και εκπρόσωποι της νέας γενιάς που αντιμετωπίζουν τριπλή ανασφάλεια: Τώρα στις σπουδές τους, αύριο στην εργασία τους και αργότερα στη σύνταξη και την περίθαλψή τους. «Η κυβερνητική πολιτική είναι ακραία μεροληπτική, υπέρ των ισχυρών και διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της σημερινής εποχής είναι τόσο μεγάλα που υπερβαίνουν τις παλιές συνταγές πολιτικής. «Χρειάζεται επαναφορά της πολιτικής αντί της επικοινωνίας και τόλμη για να εκτονωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια που γεννά πολιτικές με ταξικό πρόσημο» κι έτσι «είναι ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή στην πεπατημένη της πολιτικής και να αντικαταστήσουμε το φόβο με την ελπίδα και την ανασφάλεια με την ασφάλεια. Γι αυτό σήμερα κάνουμε μια νέα Αρχή με την Κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα πραγματικά αιτούμενα της μεσαίας τάξης και για το ποιες ιδέες και πολιτικές δυνάμεις μπορούν να της τα παρέχουν. Ανέφερε ότι κινητήρια δύναμη σε μια κοινωνία, είναι μια οικονομία που υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, τις ανάγκες των πολιτών. Το επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής προόδου είναι  Άνθρωπος, «έτσι γεννήθηκε η μεσαία τάξη. Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της οι πορφυρογέννητοι» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα φτιάχτηκε από εργαζόμενους, από τη μεσαία τάξη. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τη μεσαία τάξη το 2019. Αντί για λιγότερους φόρους, σήμερα η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει ακρίβεια και στασιμότητα. Αντί για καλύτερες δουλειές που της έταξε, αντιμετωπίζει τη γενίκευση του εργασιακού μεσαίωνα. Κι αντί για ασφάλεια, αντιμετωπίζει πρωτοφανή αίσθηση γενικευμένης ανασφάλειας, είτε με την έξαρση της εγκληματικότητας είτε με όσα τραγικά έγιναν το καλοκαίρι…».

«Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αποτελούν συνέπειες συγκεκριμένης και συνειδητής επιλογής… Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, συνειδητά επέλεξε για ποιους και πώς θα κυβερνήσει τον τόπο. Δεν κυβερνά για τη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας. Για μια ελίτ λίγων και ισχυρών, που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας, για να ιδιοποιηθεί τις θυσίες και τους κόπους αυτών που πλήρωσαν την κρίση. Και τρέφεται από το κρατικό χρήμα, επιβάλλοντας δημόσια ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Αυτό δείχνουν οι επιλογές του για το εργασιακό νομοσχέδιο που σχεδιάστηκε κατά παραγγελία του ΣΕΒ.  Αυτό δείχνουν οι επιλογές του για τη παιδεία και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που σχεδιάστηκε κατά παραγγελία των ιδιοκτητών κολεγίων. Αυτό δείχνουν οι επιλογές του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σχεδιάστηκε κατά παραγγελία  διεθνών και εγχώριων αρπακτικών, που έχουν στόχο να βάλουν στο χέρι στα κεφάλαια της επικουρικής ασφάλισης, χρεώνοντας σε βάθος χρόνου μέχρι και 70 δις ευρώ τα δημόσιο προϋπολογισμό. Αυτό δείχνουν οι επιλογές του για τον πτωχευτικό νόμο, που σχεδιάστηκε κατά παραγγελία των διεθνών funds, σε συνεργασία με τους πάντα πρόθυμους εγχώριους τραπεζίτες, με στόχο να ρευστοποιήσουν την περιουσία και τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών».

Ο πρωθυπουργός κυβερνά ως άλλος Καίσαρας

Πιο σημαντικό, όμως, από το «για ποιους κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι το πώς κυβερνά. Κυβερνά μόνος του, ως άλλος Καίσαρας. Το Γραφείο Πρωθυπουργού είναι ο ένας και μοναδικός πυλώνας της εκτελεστικής εξουσίας σήμερα στη Ελλάδα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «μονοκαλλιέργεια της πληροφόρησης, που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας… «Με υπουργούς διακοσμητικούς, με τη Βουλή σε μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης.  Η χώρα κυβερνάται από την αρχή του ενός, με το ψέμα και την προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με κρατικό χρήμα, από τη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε αυτό το καθεστώς της μονοκαλλιέργειας στη πληροφόρηση. Ποτέ ξανά η Ελλάδα της οθόνης, δεν υπήρξε τόσο διαφορετική από την Ελλάδα της πραγματικής ζωής, στις πόλεις, στις γειτονιές, στους δρόμους και τις πλατείες. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης όμως κυβερνά, επίσης, με τον αυταρχισμό. Με το δόγμα του νόμου και της τάξης. Με ακραία βία στις πλατείες απέναντι στους νέους. Με απαγορεύσεις διαδηλώσεων και αστυνομία στα πανεπιστήμια. Κυβερνά με τον διχασμό. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι διαβάλλονται και συκοφαντούνται συστηματικά. Η κριτική εξοβελίζεται με μέσα που θυμίζουν άλλες εποχές.  Και ειδικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας για να αποφύγει τις ευθύνες του για την αποτυχία και για να κρύψει την αδυναμία του να πείσει, διαχωρίζει τους Έλληνες σε υπεύθυνους και ανεύθυνους, βαφτίζει τους νέους ανέμελους και τους φοβισμένους, συλλήβδην σε ψεκασμένους.  Κυβερνά, τέλος, έχοντας χάσει πια το πιο κρίσιμο στοιχείο στη σχέση του με τους πολίτες, που είναι η εμπιστοσύνη. Πώς να εμπιστευτούν οι πολίτες έναν άνθρωπο που αρνείται να αντιμετωπίσει την αλήθεια;

Πώς θα γίνει η «Νέα αρχή με την κοινωνία»

«Εμείς έχουμε στόχο να μετατρέψουμε την οργή σε δύναμη αλλαγής» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με αυτά ως γνώμονα, έχουμε σχεδιάσει μια ριζική τομή σε δομές, διαδικασίες και νοοτροπία για ένα Νέο Μοντέλο Διακυβέρνησης, βασισμένο στις αρχές και τις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας».

Ακολούθως παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου του:

1. Τέλος το επιτελικό κράτος

«Απέναντι στο «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη, εμείς θα οικοδομήσουμε ένα δυνατό, αποτελεσματικό κι ανθρώπινο κράτος, που θα είναι εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, στήριγμα του πολίτη, ένα κράτος που δεν θα χειραγωγείται. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ένα κράτος με λογοδοσία, όπου η ανικανότητα θα κρίνεται, καθώς θα γίνει ριζική τομή σε διαδικασίες και νοοτροπία. «Την επόμενη των εκλογών: Καταργούμε τον Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές. Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.

Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Σήμερα ο κάθε υπουργός έχει στη δικαιοδοσία του μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τον παίρνει μαζί του και φεύγει. Αυτό θα τελειώσει, γιατί είναι ανάγκη να αποκτήσουμε επιτέλους μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση και ένα κράτος απαλλαγμένο από αυτές τις παθογένειες. Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών. Το ξαναλέω, και αυτό είναι δέσμευση και αυτό θα τελειώσει. Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας».

Επίσης ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες για τις φυσικές καταστροφές και την ασφάλεια περνούν σε διακομματικό έλεγχο μέσω της Βουλής. Δημιουγείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, εκδημοκρατίζονται τα Σώματα Ασφαλείας, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αξιοκρατική κι όχι κομματική επιλογή των διοικητών νοσοκομείων, αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου κράτους που σχεδιάζει, ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου, πλουραλισμός στην ενημέρωση με διακομματική επιλογή των διοικήσεων ΕΡΤ και ΑΠΕ, κι διαφάνεια στις εταιρείες μετρήσεων της κοινής γνώμης.

2. Υγεία: Κάνουμε πράξη την εθνική επιταγή για ένα νέο ΕΣΥ

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εξήγγειλε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. από τον προϋπολογισμό κι άλλο 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε σε βάθος 4ετίας η χώρα να προσεγγίσει τον μέσο όρο δαπανών των χωρών της ΕΕ στην Υγεία που είναι 7%. «Προβλέπουμε μια ριζική αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Προβλέπουμε την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν. Την πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τη μάχη κατά της πανδημίας. Προβλέπουμε επίσης την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Γιατί αν αυτοί δεν δικαιούνται αυτό το καθεστώς ποιοι άραγε το δικαιούνται; Την ιδιαίτερη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα και εμείς τις ανοίξαμε – όταν μας χλεύαζε τότε ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα Σοβιετική Ένωση- σήμερα έχουμε στόχο να πάμε στις 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Διότι αν δεν δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας δεν θα μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό ΕΣΥ. Προχωρούμε επίσης στην εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες. Στη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας. Σε ένα δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας…».

3. Παιδεία: Η μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση

Εδώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγγειλε καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής παιδείας, 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, ρήτρα αυτόματης πρόσληψης (για κάθε ένανα που συνταξιοδοτείται θα προσλαμβάνεται ένας νέος εκπαιδευτικός), διπλασιασμό των ΑΕΙ σε βάθος 4ετίας, 2.000 διορισμοί μελών ΔΕΠ ετησίως και Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.

«Προχωρούμε επίσης στη ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες. Και επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής που ακύρωσε η Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση της και δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί, το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου. Διότι, και αυτή επίσης είναι μια μεγάλη διαφορά που έχουμε: εμείς θέλουμε η κάθε νέα και ο κάθε νέος να σπουδάσει σε καλά πανεπιστήμια στη χώρα μας και να μην τρέχει για σπουδές στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας, γιατί για μας το κριτήριο για τις σπουδές δεν είναι το πορτοφόλι της οικογένειας, αλλά είναι η θέληση του νέου και της νέας, η δυνατότητα να αποκτήσει τη γνώση. Τέλος, προχωράμε στη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Και βεβαίως, δεν είναι ανάγκη να σας το πω, από την πρώτη στιγμή καταργούμε τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και καταργούμε και την πανεπιστημιακή αστυνομία, που προφανώς έχει καταντήσει ανέκδοτο, διότι την θεσμοθέτησαν για να μην την εφαρμόσουν».

4. Προτεραιότητα στην προστασία της εργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε αυτή την προτεραιότητα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως είπε και ως αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης. Έφερε παραδείγματα προστασίας της εργασίας στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ εξήρε το προεκλογικό πρόγραμμα για την εργασία του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου για την γερμανική καγκελαρία, Όλαφ Σολτς, κάνοντας ειδική αναφορά στο όνομά του. Πρώτο μέτρο που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση: «Προεκλογικά, κάτω από τη δική μας πίεση είχε υποσχεθεί ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό διπλάσια από την ανάπτυξη. Πέρασαν δύο χρόνια και δεν είδαμε καμία αύξηση του κατώτατου μισθού και ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες μια ντροπιαστική αύξηση 2% που μάλιστα θα αρχίσει από το 2022».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συμπλήρωσε το πρόγραμμά του στον τομέα της εργασίας: «Θα καταργήσουμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες. Θα εγκαθιδρύσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε άμεσα και θα διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Θα επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που κατάργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα ενισχύσουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Θα αποκαταστήσουμε το συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Έχουμε επίσης σχέδιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας. Για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έχουμε σχέδιο να μειώσουμε το όριο των υπερωριών και να καταργήσουμε τον θεσμό της υπερεργασίας που μόνο στη χώρα μας υπάρχει.

Να αποκαταστήσουμε και να κατοχυρώσουμε θεσμικά ξανά το ιερό δικαίωμα στην απεργία. Να εφαρμόσουμε πιλοτικά και στην Ελλάδα γιατί σε άλλες χώρες έχει εφαρμοστεί το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν. Θα ενισχύσουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές. Θα υλοποιήσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση. Τα έχουμε έτοιμα όλα αυτά. Τέλος, έχουμε σχέδιο να αναγνωρίσουμε τους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια».

5. Οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, όχι των αριθμών

Όπως επεσήμανε με έμφαση ο κ. Τσίπρας, «δεν μπορεί να υπάρξει νέα αρχή πραγματικά, αν δεν τονώσουμε την εγχώρια παραγωγή, αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας στον παραγόμενο πλούτο. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, όμως, είναι να ξεφύγουμε από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ενός, επιτρέψτε μου την έκφραση, ολιγαρχικού καπιταλισμού που επιβάλλει στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης. Και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό που έλεγα πριν, το για ποιους κυβερνά, από το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κατεύθυνση των πόρων σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα, ώστε τα έργα να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Είναι επομένως αναγκαίο, πρώτα από όλα, να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας. Γι’ αυτό και συνδέουμε στο πρόγραμμά μας την πράσινη μετάβαση με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.  Δίνουμε προτεραιότητα στην αποκέντρωση της παραγωγής, την τοπικότητα και φυσικά σε συμμετοχικές μορφές στις επενδύσεις και τη διαχείριση, όπως οι ενεργειακές κοινότητες. Κεντρικός μας στόχος –και τον έχουμε διατυπώσει- είναι το 50% των  νέων αδειών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται αποκλειστικά από νοικοκυριά και ΜμΕ. Το 50%. Γι’ αυτό και έχουμε δέσμευση να κατανείμουμε το 50% των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αγρότες…».

Παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τη ακρίβεια

Παλαιότερες προτάσεις του, που έχει εντάξει στο προεκλογικό του πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο ανέδειξε στο κομμάτι της ομιλίας του που αφορούσε στην οικονομία ο κ. Τσίπρας:  «Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες. Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε πτώχευση. Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Ενώ για το νέο κύμα ακρίβειας που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά:  Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% - αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης…

Να προχωρήσουμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει αυτή η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια. Και βεβαίως να επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά. Και ταυτόχρονα να επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα η οικονομική απώλεια θα είναι μεγαλύτερη…».

Παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα

Ο κ. Τσίπρας κι εδώ εξειδίκευσε τμήματα του κυβερνητικού του προγράμματος, παραθέτοντας τα σημαντικότερα σημεία του: «Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για όλους, για μισθωτούς, για συνταξιούχους που τόσο πολύ εξαπατήθηκαν απ’ αυτή την κυβέρνηση, που έταζε ότι θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη, την έκοψαν και τώρα το κοινωνικό μέρισμα 1 δισ. τον χρόνο θα πηγαίνει για τους κερδοσκόπους των funds για το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης.  Για όλους λοιπόν, για δημόσιους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους. Για όλους ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις.  Και μειώνουμε πάνω από τα 40 χιλ. ευρώ προοδευτικά τον συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.  Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για ένα προοδευτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα...» ενώ τόνισε με έμφαση ότι καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση το Σχεδίου Ανάκαμψης, με προτεραιότητα στις αναπτυξιακές πολιτικές που αφορούν στο βόρειο τμήμα της χώρας και τη συμπρωτεύουσα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ