Τριπλός είναι ο πολιτικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα το απόγευμα (19:30) θα εκφωνήσει τη δική του καθιερωμένη πολιτική ομιλία προς τους φορείς που μετέχουν στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα προς την κοινή γνώμη.
Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα στοχεύει:
- να καταδείξει τη διαφορά του κόμματός του με εκείνο της Νέας Δημοκρατίας στο αξιακό πεδίο, επαναφέροντας με διαφορετικό τρόπο το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»,
- να αποδομήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ομιλία του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία εκφώνησε το περασμένο Σάββατο,
- να αναδείξει τον δικό του, εναλλακτικό προγραμματικό λόγο με προτάσεις και δεσμεύσεις, και
- να πείσει τους ακροατές του ότι είναι η μοναδική εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβέρνηση, αποσκοπώντας στην προσέλκυση προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλων όσοι τελικά δεν θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα θα δείχνει καθαρά την πρόθεσή του να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ, μεταθέτοντας την ευθύνη της αποδοχής ή όχι αυτού του ενδεχομένου, στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει:
1. Αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία στο πεδίο των αξιών και του προγράμματος
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα πλειοδοτήσει στην αποστροφή του πρωθυπουργού περί του τέλους της συναίνεσης. Αναμένεται σήμερα να εξηγήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την επεδίωξε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης την επιχείρησε με όρους αποστασίας κι από εκεί θα ξεκινήσει η «αξιακή αντιπαράθεση», όπως λένε συνεργάτες του, με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί σε περιστατικά που δείχνουν αυτή τη διαφορά αξιών μεταξύ των δύο κομμάτων και θα φέρει ως πιο πρόσφατα κρούσματα την υπουργοποίηση Πλεύρη και την υπόθεση Μπογδάνου. Θα προσθέσει ότι η κυβερνητική παράταξη διολισθαίνει προς την ακροδεξιά και θα απευθυνθεί στο μετριοπαθές τμήμα της Κεντροδεξιάς, επιχειρώντας να δημιουργήσει ρήγματα με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.
2. Ανάδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας
Είναι απόφαση που έχει ληφθεί από καιρό και ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία «κτίζει» πάνω σε αυτήν: Η δήθεν ικανότητα της κυβέρνησης να επιλύσει σοβαρά ζητήματα είναι μύθος και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό θα το αναδεικνύει συνεχώς. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς έχει στα χέρια του μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πειστεί ούτε για την κυβερνητική επιτυχία στη διαχείριση των πυρκαγιών, ούτε για την ειλικρίνεια της συγγνώμης του πρωθυπουργού.
Δεύτερο θέμα στο κεφάλαιο «έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας της κυβέρνησης» θα είναι η γενικότερη πορεία της οικονομίας σε σχέση με την επελαύνουσα ακρίβεια. Ο κ. Τσίπρας θα συγκρίνει την αύξηση το ΑΕΠ κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς με το πόσο αυτή θα φτάσει στις τσέπες των πολιτών, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι απλώς θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγορά. Δηλαδή με ανάπτυξη 16,2%, θα πει ο κ. Τσίπρας, οι πολίτες βλέπουν επιδείνωση της αγοραστικής τους αξίας λόγω ακρίβειας. Πάνω σε αυτό το επιχείρημα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα υφάνει τη νέα παρουσίαση της παλαιότερης θέσης ότι η σημερινή κυβέρνηση πολιτεύεται προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών.
3. Παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο παρουσίαζε κατά τμήματα το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις βασικές εξαγγελίες της πολιτικής του, με έμφαση στην οικονομία, το ιδιωτικό χρέος, την εργασία, το νέο ΕΣΥ, τους νέους, την κλιματική κρίση κ.λπ. Παράλληλα θα τονίσει ότι και τώρα, ως αντιπολίτευση, καταθέτει προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση απαξιοί ακόμα και να εξετάσει. Χαρακτηριστικά θα αναφέρει τις προτάσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ενίσχυση δημόσιων εργαλείων για την ενεργειακή πολιτική κ.λπ., που αφορούν στην ανακούφιση των πολλών και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν τις ακούει.
Το προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και τις προτάσεις για επικαιροποίηση των λύσεων καθώς τα πράγματα εξελίσσονται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τα θέσει ως «αφετηρία διαλόγου» με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, με σκοπό τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές (στις οποίες σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει «καθαρή νίκη»), αξιοποιώντας το ότι αυτές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, άρα το δίλημμα Τσίπρα θα είναι «νέα μονοκομματική κυβέρνηση του νεοφιλελευθερισμού ή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσωπο». Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα οδηγήσουν σε μια ηγεσία η οποία θα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια πιθανή συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή μια επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά, καθώς τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνούνται κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ).
4. Προβολή της πολιτικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να δείξει ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός κόμματος που έχει σοβαρές εσωτερικές διαφωνίες ανήκει στο παρελθόν. Αυτό βέβαια θα έχει περισσότερο την ευκαιρία να εξηγήσει στο πλαίσιο της αυριανής (13:00) συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ωστόσο αναμένεται να κάνει αναφορά και στη σημερινή του ομιλία. Γι' αυτό άλλωστε έχει προγραμματίσει τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ, κι επίσης δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγές της σκιώδους κυβέρνησής του, παρά τις σχετικές εισηγήσεις συνεργατών του. Η Κουμουνδούρου διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι το δημοσκοπικό κλείσιμο της ψαλίδας με την κυβερνητική παράταξη συνοδεύεται και από υποχώρηση των δημόσιων διαφωνιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά τόσο με την ακολουθούμενη αντιπολιτευτική τακτική, όσο και με την ίδια τη φυσιογνωμία του κόμματος. «Όλα αυτά συντείνουν στην ενίσχυση της αντίληψης ότι το κόμμα έρχεται πιο κοντά στην επιστροφή του στην κυβέρνηση, γι' αυτό μειώνονται οι δημόσιες διαφωνίες και οι τριβές, μαζί με τη διαφορά που το χωρίζει από την κυβέρνηση», έλεγε χθες στη Βουλή πρόσωπο που γνωρίζει τι συζητείται στις κλειστές συσκέψεις της Κουμουνδούρου.
Το πρόγραμμα Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου
- 10:00 Συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo
- 10:30 Συνάντηση με Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ- Helexpo
- 10:45 Περιοδεία σε Περίπτερα της Έκθεσης
- 19:30 Ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου
- 13:00 Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης