Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να καθησυχάσει τους πολίτες για το εμβόλιο, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την εκ μέρους της διαχείριση του κορονοϊού. «Οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια από τη διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, από τις πράξεις της και κυρίως από τις εγκληματικές παραλείψεις της» τόνισε στο καθαρά πολιτικό κομμάτι των δηλώσεών του, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης να ρίχνει όλες τις ελπίδες στον εμβολιασμό, με επικοινωνιακά σόου, και να μην προχωράει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το σημαντικό όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη δεν είναι ικανό από μόνο του να μας προστατεύσει από ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία σχετικά με τη διασπορά του ιού σε εργασιακούς χώρους και τόνισε ότι αυτή «με θεσμικές ρυθμίσεις και συνειδητές παραλείψεις» οδήγησε τους χώρους εργασίας «σε μια βαθιά προβληματική κατάσταση όπου κυριαρχεί ο φόβος», καθώς «εργαζόμενοι αποτρέπονται από το να δηλώσουν ότι νοσούν, αναγκάζονται να εργαστούν όντας άρρωστοι, εκβιάζονται να δηλώσουν πλαστά στοιχεία προκειμένου να μην υποστεί η επιχείρηση τις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναστολή της λειτουργίας της».
Λίγο μετά τον εμβολιασμό Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Σκάι 100,3 ότι οι εμβολιασμοί «δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να μη ληφθούν παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν μπορεί να είναι το άλλοθι μιας απραξίας… Το δημόσιο αγαθό της υγείας θα πρέπει να υπηρετείται από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, άρα να πάνε στην άκρη όλες αυτές οι προγραμματικές αγκυλώσεις και οι ιδεοληψίες που κατά κόρον ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη ΝΔ και από άλλα κόμματα αυτού του ιδεολογικού φάσματος, ότι μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να υποκαταστήσει τον δημόσιο. Αυτό φάνηκε ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες».
Πέραν αυτών, μόνο μέσα στη χθεσινή μέρα (28/12) είχαμε την επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του βουλευτή Μισαηλίδη για λάθος σχεδιασμό των εμβολιαστικών κέντρων (φέρνει ως παράδειγμα τη Χίο) και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Στέργιου Καλπάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ και να συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ, στην ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, στη στήριξη των ανθρώπων του Ε.Σ.Υ. στις προσλήψεις προσωπικού κλπ.
Αμεση απάντηση από την κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δώσουν απαντήσεις στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι η στήριξη του ΕΣΥ έγινε στην πράξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς οι δαπάνες για την υγεία το 2020, εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, έναντι των αντιστοίχων του 2019, ενώ οι πιστώσεις για το 2021 παραμένουν υψηλότερες κατά 200 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί, λένε οι ίδια πηγές, δείχνουν ότι η κυβέρνηση ενισχύει μόνιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αυτά προστίθεται το ότι εντός του 2020 προσλήφθηκαν περίπου 7.000 γιατροί και νοσηλευτές, δημιουργήθηκαν παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες αντιμετώπισης του κορονοϊού, υπερδιπλασιάστηκαν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.322 φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργήθηκαν 500 κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα αυξήθηκε κατά 10% έναντι του 2019.
Όσο για τους εμβολιασμούς, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορούν την Κουμουνδούρου για «κατασκευή εικονικής πραγματικότητας», θυμίζουν ότι τις 2 Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση «ότι πουλάει ελπίδα λέγοντας πως έχει εξασφαλίσει και μάλιστα δωρεάν, ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί». Παράλληλα ο Νίκος Παππάς σε ανάρτησή του έγραφε: «ξεκινήσαμε με 2 εκ. εμβολιασμούς το μήνα και καταλήξαμε να ξεκινάμε με 9.000 εμβόλια», ενώ λένε οι ίδιες πηγές, κανείς από του αρμόδιους υπουργούς δεν είπε ποτέ ότι τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν 2 εκατομμύρια εμβόλια. Αυτό που ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περί τα 2 εκατομμύρια, εμβολιασμούς το μήνα και ότι τα εμβόλια θα έρχονται σταδιακά.
Είναι προφανές ότι η σύγκρουση αυτή θα συντηρηθεί όσο διαρκεί το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ίσως έως ότου η χώρα επανέλθει σε μιας μορφής κανονικότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!