Από σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της τρίτης ΔΕΘ που θα πραγματοποιήσει από το 2019 οπότε ανέλαβε την ευθύνη της χώρας. Τον περιμένει ένα γεμάτο τριήμερο με αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς της Βόρειας Ελλάδας, την ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου και τη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.
Φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα για τη συμπρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει στο γραφείο του έναν φάκελο με τα μεγάλα προβλήματα που τον περιμένουν από Δευτέρα, όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Τρία από αυτά έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος και, σε συνδυασμό με ένα ακόμα που όμως διατρέχει οριζόντια όλα τα θέματα, θα καθορίσουν εν πολλοίς το πολιτικό σκηνικό των επόμενων μηνών, στον μακρύ δρόμο προς τις κάλπες.
1. Η πορεία της πανδημίας
Τρεις φορές έχει προβλέψει το τέλος της πανδημίας ο πρωθυπουργός, αλλά οι μεταλλάξεις, σε συνδυασμό με την απρόθυμη και συνεπώς βραδεία αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, δεν επιτρέπουν ακόμα στην κυβέρνηση να αφήσει πίσω της την έκτακτη κατάσταση του κορονοϊού με όσα -επίσης έκτακτα- αυτός επέφερε. Τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα αυξάνονται, όπως επίσης οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Η κυβέρνηση αποκλείει νέο οριζόντιο λοκντάουν, συνεπώς πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση, πριν οι διασωληνώσεις φτάσουν σε σημείο να ξαναθέσουν υπό πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να κάνουν το οριζόντιο λοκντάουν μονόδρομο. Επίσης απευκταία είναι νέα μέτρα εναντίον των ανεμβολίαστων, που θα δημιουργήσουν νέες κοινωνικές αναταραχές, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, εκτός από την επιτάχυνση της εμβολιαστικής προσπάθειας. Εάν αυτή αποδώσει, ο σκόπελος της πανδημίας θα έχει ξεπεραστεί. Αν, όμως, συνεχίσει η άνοδος διασωληνωμένων και θανάτων, ή εάν στο μεταξύ εμφανιστεί άλλη μετάλλαξη λόγω των ανεμβολίαστων, που δεν θα καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια, τότε η κατάσταση περιπλέκεται εξαιρετικά για την κυβέρνηση.
2. Λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων, γι' αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε προσωπικά στη σύσκεψη για τον εμβολιασμό των μαθητών και από παιδιάτρους. Ο πρωθυπουργός δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τα σχολεία και να μείνουν και πάλι μαθητές στο σπίτι, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις οικογένειές τους, με δεδομένο πάντα ότι αποκλείεται το γενικευμένο λοκντάουν της περυσινής χρονιάς. Ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει κυρίως τους νέους, κι έτσι ένα ακόμα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καλείται να λύσει η κυβέρνηση και ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου. Για την κυβέρνηση το διάστημα μέχρι το τέλος της χρονιάς παραμένει κρίσιμο για τον ρόλο που θα παίξουν τα σχολεία τόσο στην εξάπλωση της πανδημίας, όσο και στο αν χρειαστεί να κλείσουν, οπότε δημιουργούν μείζονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.
3. Η έξαρση της ακρίβειας
Ήδη η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προετοιμασία της είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που αναμένεται να χτυπήσει την ελληνική οικονομία από τώρα έως τουλάχιστον τον Νοέμβριο. Μεγάλο μέρος των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ θα αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και προστασίας των πολιτών, με έμφαση στους πιο ευάλωτους οικονομικά. Εάν επαληθευτούν όσοι υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια θα είναι πρόσκαιρη, τότε η κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι θα την αντιμετωπίσει με επιτυχία. Αν όμως οι σχετικές προβλέψεις αποδειχθούν ανακριβείς και η ακρίβεια επεκταθεί χρονικά, τότε τα όπλα της κυβέρνησης λιγοστεύουν και το πρόβλημα της ακρίβειας γίνεται όλο και λιγότερο διαχειρίσιμο.
4. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση
Τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει εάν αποδειχθεί ότι δεν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν. Η διαχείριση των πυρκαγιών δημιούργησε αρκετές τριβές στην εικόνα της κυβέρνησης και ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν κατάφερε να σηματοδοτήσει με ευκρίνεια μια «νέα αρχή». Αυτά τα ευρήματα αναμένεται να αποτυπωθούν και στις προσεχείς δημοσκοπήσεις, αλλά το πραγματικό διακύβευμα για το Μέγαρο Μαξίμου εδώ είναι εάν αυτή η υποχώρηση που καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης θα έχει παροδικό χαρακτήρα, ή αντίθετα εάν θα λειτουργήσει ως καταλύτης μεγιστοποίησης των τριών προβλημάτων που αναφέρθηκαν. Η σχετικά γρήγορη επίλυση κάποιων ή του συνόλου των παραπάνω ζητημάτων θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, όπως πιστεύει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα, εάν παρατηρηθούν λάθος χειρισμοί, κακή διαχείριση και τα προβλήματα «κακοφορμίσουν», τότε -κατά τη ρήση κυβερνητικού στελέχους- «θα πέσουν σωρευτικά πάνω μας και θα κάμψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσδίδοντάς της μονιμότερα χαρακτηριστικά. Τότε η ζωή μας θα γίνει πιο δύσκολη».
Όλα αυτά, όμως, θα απασχολήσουν τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου από Δευτέρα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!