Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Brexit: Ολο το σχέδιο δράσης - Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2021

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Επί πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση εργαζόταν, προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη όταν έλθει το τέλος του χρόνου και οριστικοποιηθεί το Brexit και οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τρεις ήταν οι κεντρικοί πολιτικοί στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης:

  1. να είναι έτοιμα τα εθνικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα εκτάκτου ανάγκης που θα μπορούσαν να τεθούν άμεσα σε ισχύ, εφόσον δεν επιτυγχανόταν τελικά συμφωνία.
  2. να εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως όσες πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021 και
  3. να ενημερωθούν επαρκώς πολίτες και επιχειρήσεις για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, με ή χωρίς συμφωνία.

Συνεπώς, τρεις ήταν και οι άξονες παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης: νομοθετικός, διοικητικός και ενημέρωση ενδιαφερομένων πολιτών και επιχειρήσεων.

Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση κατατέθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και υιοθετήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020, ρυθμίζοντας τα βασικά θέματα εθνικής αρμοδιότητας που προκύπτουν από την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Αποχώρησης (δικαιώματα πολιτών, θέματα διαχωρισμού). Επιπλέον, προβλέπει την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ, για να αντιμετωπισθούν καθυστερήσεις και προβλήματα στις εμπορικές και τελωνειακές διαδικασίες στο τέλος της μεταβατικής περιόδου. Περιλαμβάνει επίσης πρόνοιες για την περίπτωση μη συμφωνίας αποχώρησης (σενάριο no deal) στον χρηματοπιστωτικό, τουριστικό, ασφαλιστικό και μεταφορικό τομέα. Ακολούθησαν εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις.

Η δεύτερη νομοθετική παρέμβαση περιλαμβανόταν στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2020 που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας και ψηφίσθηκε 21/12/2020 (για τον COVID19), προβλέφθηκαν και οι ακόλουθες τροπολογίες: Δυνατότητα συνέχισης του συντονισμού κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τους δικαιούχους της Συμφωνίας Αποχώρησης και τροπολογία που θα επέτρεπε την αδιάλειπτη συνέχιση παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέχρι 31.12.2021 για την περίπτωση που δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία (σενάριο no deal).

Ακόμα, είναι έτοιμη  ΚΥΑ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών (και σχετική ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας) ώστε να ρυθμισθεί εθνικά η ανταλλαγή αδειών οδήγησης χωρίς επανεξέταση προσόντων των Βρετανών υπηκόων στην Ελλάδα και των Ελλήνων υπηκόων στη Βρετανία, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υιοθέτησε τροπολογία που διατηρεί στο ελληνικό νηολόγιο πλοία βρετανικών συμφερόντων μέχρι το 2024 με δυνατότητα παράτασης. Τέλος, θα συσταθούν άμεσα δύο διυπουργικές Ομάδες Παρακολούθησης Έργου, που θα επιλύουν ανακύπτοντα προβλήματα για τα δικαιώματα πολιτών και για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και γεωγραφικών ενδείξεων.

Στον άξονα των διοικητικών μέτρων εξετάστηκαν οι ακόλουθες παράμετροι:

  • τα δικαιώματα Βρετανών υπηκόων στην Ελλάδα και Ελλήνων υπηκόων στη Βρετανία
  • οι τελωνειακές και φορολογικές διαδικασίες μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου,
  • οι αλλαγές στις αεροπορικές, οδικές (εμπορευματικές και επιβατικές), σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές,
  • οι επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα
  • οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα
  • οι επιπτώσεις στην πνευματική ιδιοκτησία και τις γεωγραφικές ενδείξεις
  • η διαχείριση των εμπορευματικών ροών από και προς τη Βρετανία
  • η μελλοντική αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε περίπτωση μη συμφωνίας (no deal)
  • τα θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού,
  • τα θέματα ψηφιακής πολιτικής
  • τα θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κλίματος, κλπ.

Τέλος, στον τομέα της ενημέρωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών συνδιοργάνωσε, το 2019,  με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων Ελλάδος, το ΕΒΕΑ και το ΕΒΕΘ 3 ημερίδες για την προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων και τρία e-webinars, ενώ δημιούργησε ιστοσελίδατην οποία ανανεώνει συνεχώς με  πληροφορίες για το Brexit και μέσω της οποίας απαντά σε ερωτήματα πολιτών κι επιχειρήσεων. Παράλληλα, αναρτά συχνά στον ιστότοπο Agora πληροφόρηση για τις επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2021 θα τρέξει και ψηφιακή ενημερωτική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους Βρετανούς πολίτες στην Ελλάδα. Εντός του Ιανουαρίου 2021, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί ψηφιακή ενημερωτική καμπάνια προς ενημέρωση των επιχειρήσεων για το τι θα ισχύσει τελικώς στις τελωνειακές και λοιπές διαδικασίες, βάσει της πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Βρετανίας.

Για τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2021, θα λειτουργήσει Helpline της Κομισιόν και αντίστοιχο helpline  στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εργασίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ