Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δένδιας στην Τυνησία - Πώς η Ελλάδα «κονταίνει» την Τουρκία στη Βόρεια Αφρική

Από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τυνησία
Από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τυνησία / Πηγή: Eurokinissi

Τα δώρα που προσφέρουν οι Ελληνες δεν γίνονται πάντα δεκτά με τον ίδιο τρόπο. Αλλα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, όπως ο μυθικός Λαοκόων που -όπως λέει η Αινειάδα- είπε το περίφημο «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», κι άλλα με ενθουσιασμό, όπως έκανε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τυνησίας με τα 100.000 εμβόλια που δώρισε στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής η Ελλάδα, με την ευκαιρία της χθεσινής επίσημης επίσκεψης στην Τύνιδα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Καθόλου δεν «φοβήθηκε τους Δαναούς» η κυβέρνηση της Τυνησίας και ο πρόεδρος της χώρας, όπως προκύπτει από την εξαιρετικά παραγωγική επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ. Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. «Πρώτα απ' όλα, η Ελλάδα είναι φίλος. Θέλουμε να σας στηρίξουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είμαστε μια χώρα με την οποία η Τυνησία δεν έχει απλώς και μόνο ιστορικές ή πολιτιστικές σχέσεις. Εχουμε περισσότερα από αυτά. Η ελληνική κοινότητα είναι παρούσα στην Τυνησία εδώ και αιώνες. Και σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία. Το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι η σταθερότητα και η ευημερία σας», είπε ο Νίκος Δένδιας στην αντιφώνησή του προς τον Τυνήσιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καΐς Σαγιέντ.

Μεγάλη ήττα της Τουρκίας στην Τυνησία

Η έμμεση πλην σαφής αναφορά στην Τουρκία είναι διακριτή, καθώς η Αγκυρα είναι ο μεγάλος ηττημένος από τις πρόσφατες (Ιούλιος 2021) εξελίξεις στην Τυνησία, όταν ο πρόεδρος Σαγέντ έπαυσε τον πρωθυπουργό Μεχίχι, τους υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής Γκανούσι.

Με τον τρόπο αυτό «ξερίζωσε» τις ευθείες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας, μέσω των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που ήλεγχαν τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, και ηγέτη του κόμματος Ενάχντα. Έκτοτε η τουρκική πολιτική ηγεσία υπονομεύει τις εξελίξεις στην Τυνησία και αναζητά απεγνωσμένα νέα ερείσματα, προκειμένου να επανέλθει στην εποχή των δικών της παρεμβάσεων στα εσωτερικά της βορειοαφρικανικής χώρας. Αυτό εννοούσε ο κ. Δένδιας με τη φράση «σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία».

Ευρωπαϊκή στήριξη για επιστροφή της Τυνησίας στην ομαλότητα

Το δεύτερο μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ προς την ηγεσία της Τυνησίας ήταν ότι η χώρα μας, ως μια ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί να στηρίξει την επιστροφή της Τυνησίας στη δημοκρατική ομαλότητα, μετά την περιπέτεια του Ιουλίου.

«Ήρθα εδώ για να υποστηρίξω τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της δημοκρατικής μετάβασης από τον Πρόεδρο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τυνησία να υποχωρήσει. Αυτό είπε ο Πρόεδρος και το προσυπογράφω ολόψυχα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί αυτό που έχει ήδη αποκτηθεί και υπάρχει ανάγκη για μια λύση της Τυνησίας για τον Τυνήσιο λαό. Πολλές σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει σε αυτό το θέμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια γρήγορη επιστροφή στην κανονική λειτουργία των θεσμικών οργάνων, σύμφωνα με τη βούληση του λαού της Τυνησίας. Ελπίζουμε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί και θα ξεκινήσει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες. του λαού της Τυνησίας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, οι εταίροι της στην περιοχή και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Τυνησία στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Πράγματι, η Τυνησία ήταν η πρώτη χώρα της περιοχής που υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1995. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι τώρα χρειάζεται «μια νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ισχυρότερη εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας». Οι 100.000 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό είναι μια πρώτη, απτή απόδειξη των όσων είπε ο κ. Δένδιας. Ήδη στην προηγούμενη επίσκεψή του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε συνυπογράψει με την ηγεσία της Τυνησίας συμφωνία θαλάσσιων μεταφορών. Οι σχέσεις Ελλάδας- Τυνησίας συσφίγγονται, ενώ της Τουρκίας με την Τυνησία διερράγησαν πλήρως τον περασμένο Ιούλιο.

Η Βόρεια Αφρική γυρίζει την πλάτη στην Άγκυρα

Η Τουρκία έχει ήδη χάσει τις καλές της σχέσεις με την Αίγυπτο, για τους ίδιους λόγους που χάνει τις πρώην καλές της σχέσεις με την Τυνησία: Διότι η Άγκυρα επιμένει να στηρίζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και στις δυο αυτές χώρες: Στην Αίγυπτο όταν κατέρρευσε η περίφημη «Αραβική Άνοιξη» και στην Τυνησία πολύ πρόσφατα, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -όντας σε θέσεις κλειδιά της κυβέρνησης- είχαν μετατραπεί σε πειθήνια όργανα των διαθέσεων της Τουρκίας.

Ετσι, μόνη ελπίδα της Τουρκίας σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική είναι να διατηρήσει μια επαφή με τη Λιβύη, αφού έχει χάσει -με στρατηγικούς όρους- τόσο την Αίγυπτο, όσο και την Τυνησία. Στη Λιβύη, όμως έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τις 24 Δεκεμβρίου 2021 κι ως τότε η μεταβατική κυβέρνηση του φιλότουρκου πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά δεν δικαιούται να λάβει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα. Άλλωστε η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση των στρατευμάτων της στο λιβυκό έδαφος, πολλαπλασιάζει τα αρνητικά συναισθήματα των Λίβυων πολιτών για την Τουρκία και υπονομεύει τις όποιες μελλοντικές σχέσεις των δυο χωρών.

Οι διμερείς σχέσεις, οι προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας-Τυνησίας και Ευρώπης-Τυνησίας, η δωρεά των εμβολίων σε μια χώρα που υποφέρει πραγματικά και «γονατίζει» από την πανδημία του κορονοϊού, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τυνήσιο ομόλογό του Οτμάν Τζεράντι, που προηγήθηκε της συνάντησης Δένδια-Σαγέντ.

Όλα αυτά έγιναν χθες. Την αμέσως προηγούμενη μέρα, όπως σημείωσε η «Η», ο κ. Δένδιας δέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την ομόλογό του της Λιβύης, Ελ Μαγκούς. Η Ελλάδα με σταθερά κι αποφασιστικά βήματα αποκτά στέρεους διπλωματικούς δεσμούς με τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, εξοβελίζοντας την Τουρκία, η οποία μόνο με παράνομη παρουσία δικών της στρατευμάτων σε μια ξένη χώρα όπως η Λιβύη, μπορεί να ελπίζει σε κάποιου είδους «παρέμβαση».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ