Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ασφυκτικό» pressing Δένδια στην Τρίπολη - Στην Αθήνα η Λίβυα υπ. Εξωτερικών

Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα για τα 12 μίλια ενόψει διερευνητικών
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που η επικαιρότητα εξαντλείτο στον ανασχηματισμό, την ανάγκη ή όχι για συναίνεση και τα μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει τη πίεσή της στην μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, προκειμένου από τη μια μεριά να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα κι από την άλλη να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν ισχυρότερα ερείσματα στο πολιτικό τοπίο της Λιβύης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Ετσι, σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχεται στην Αθήνα την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μοχάμεντ ελ Μαγκούς, μια πολιτικό που επέστρεψε στη χώρα της για να βοηθήσει την πορεία εκδημοκρατισμού, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε λαμπρή δικηγορική καριέρα.

Είχε προηγηθεί η ακτιβιστική της δράση εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι και του καθεστώτος του και στη συνέχεια ακολούθησε η μετανάστευσή της στις ΗΠΑ, όπου έκανε λαμπρή καριέρα ως δικηγόρος και απέκτησε σημαντικές γνωριμίες κι επαφές στην πολιτική και διπλωματική ελίτ της υπερδύναμης. Με αυτές, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, κι αποτελεί ουσιαστικά τον σύνδεσμο Τρίπολης-Ουάσιγκτον, ώστε να μην υπάρξουν περισπασμοί και αλλαξοδρομήσεις στη συμφωνημένη πορεία της Λιβύης προς τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών (προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου 2021), απ' όπου θα προκύψει πολιτική κυβέρνηση στη θέση της σημερινής μεταβατικής- υπηρεσιακής.

Αντιμέτωπη με πολλές ανατιδράσεις

Η τοποθέτηση της δυναμικής Λίβυας δικηγόρου σε αυτή την κομβική θέση προκάλεσε πολλές συζητήσεις, καθώς η Λιβύη είναι μια μουσουλμανική χώρα και η θέση της γυναίκας δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί ανάληψη τόσο σημαντικών καθηκόντων. Αλλά δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις για το φύλο της, αλλά και διότι δεν «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» των φιλοτουρκικών κύκλων της Λιβύης.

Η ελ Μαγκούς δεν έχει διστάσει να πάρει συγκεκριμένες θέσεις στο λιβυκό πρόβλημα, με πρώτη και καλύτερη την ξεκάθαρη θέση της για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα της, ώστε να εξελιχθεί ομαλά και χωρίς την απειλή όπλων η προεκλογική περίοδος. Μάλιστα, τις σχετικές δηλώσεις έκανε ενώπιον του Τούρκου ομολόγου της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν αυτός επισκέφθηκε την Τρίπολη το Μάιο, προκαλώντας την αμηχανία και την οργή του. Κάτι παρόμοιο συνέβη λίγο νωρίτερα και με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην Άγκυρα…

Μετά από αυτό, κυκλοφόρησε στη λιβυκή πρωτεύουσα ένα έγγραφο που φερόταν να προέρχεται από το γραφείο του κ. Ντμπεϊμπά και ζητούσε την διεξαγωγή έρευνας για τις δηλώσεις της μαχητικής δικηγόρου και υπουργού, επειδή τις έκανε χωρίς προηγουμένως να πάρει την έγκριση του μεταβατικού συμβουλίου της χώρας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου υπουργών της Λιβύης, Μαχμούντ Χαμούντα διέψευσε ότι το γραφείο της κυβέρνησης έχει εκδώσει τέτοιο έγγραφο.

Επίσκεψη ουσίας

Οι γνωρίζοντες τη διπλωματική γλώσσα κάνουν λόγο για ένα ταξίδι ουσίας της ελ Μαγκούς στην Αθήνα. Στις 3 το μεσημέρι προβλέπεται μια κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν διευρυμένες συσκέψεις των δυο αντιπροσωπειών. Μετά ο κ. Δένδιας θα παραθέσει στη Λίβυα ομόλογό του γεύμα εργασίας, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τρίτη φορά μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα. Οι κοινές δηλώσεις αναμένονται με ενδιαφέρον γύρω στις 4.20 το απόγευμα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η ελληνική στήριξη στη Λιβύη, η οποία -όπως έχει γράψει η «Η»- θα είναι ουσιαστική, καθώς η χώρα μας λειτουργεί ήδη ως σύνδεσμος της Λιβύης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη έχει βοηθηθεί η Λιβύη με ευρωπαϊκά κονδύλια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Συγχρόνως, ο δραστήριος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, έχει επισκεφθεί την Τρίπολη κι έχει συζητήσει τα περιθώρια αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών, με επίκεντρο την ενέργεια.

Παράλληλα, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη είχε συμφωνηθεί η ίδρυση ενός ελληνολιβυκού οικονομικού-εμπορικού φόρουμ, ενώ ήδη είναι σε ισχύ η συμφωνία για εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Λιβύης.

Το «αγκάθι» του τουρκολιβυκού μνημονίου

Σήμερα οι δυο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται, επίσης, να πιστοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως κίνηση που να αφορά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο (δηλαδή να επιχειρηθεί η έγκρισή του από τη λιβυκή Βουλή), ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν και τα περιθώρια μετά τις εκλογές η Λιβύη να συνάψει μια κανονική και νόμιμα επικυρωμένη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, όπως είναι το φυσικό, αν απλώς κάποιος ρίξει μια ματιά στον χάρτη της Μεσογείου.

Γενικότερα η ελ Μαγκούς θεωρείται «καλός αγωγός» για τη βελτίωση των ελληνολιβυκών σχέσεων και η σημερινή παρουσία της στην Αθήνα αναμένεται να επιβεβαιώσει αυτή την πεποίθηση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ