Την Κυριακή η «Η» κωδικοποίησε τα εννέα ερωτήματα που γεννούσε η πρόθεση του πρωθυπουργού να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Οι χθεσινές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντούν σε καθένα από τα ερωτήματα που είχαν τεθεί.
1. Τι σημαίνει «δομικός ανασχηματισμός»;
Τελικά οι «μεγάλες δομικές αλλαγές» για τις οποίες μας προετοίμαζαν τα κυβερνητικά στελέχη ήταν, ως προς τον χθεσινό ανασχηματισμό, η ανάδειξη του τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε ξεχωριστό, αυτόνομο υπουργείο κι όχι ως μια από τις αρμοδιότητες που υπάγονταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα γύρω από τη μοναδική «δομική» αλλαγή παίχτηκε χθες το πολιτικό θρίλερ με την υπουργοποίηση και σε δύο ώρες υπαναχώρηση του πρώην υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, η κυβέρνησή του δεν έχει ανάγκη άλλες δομικές αλλαγές -πλην, ίσως, της κατάργησης της θέσης του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία οδήγησε (λόγω κατάργησης) τον κ. Γιώργο Ζαββό εκτός κυβέρνησης.
2. Σε ποια υπουργεία η αλλαγή υπουργών θα σημάνει και αλλαγή πολιτικών;
Μάλλον σε κανένα. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί από την κυβερνητική πράξη, ωστόσο χθες παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινώθηκαν χθες αφορούν σε καλύτερη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτό αφορά τον Βασίλη Κικίλια που πήγε στο υπουργείο Τουρισμού, τον Τάκη Θεοδωρικάκο που ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Θάνο Πλεύρη που είναι ο νέος υπουργός Υγείας. Καμία πολιτική δεν αλλάζει σε αυτά τα υπουργεία, παρά μόνο ο πολιτικός τους προϊστάμενος.
3. Αλλαγή υπουργών σημαίνει κατ’ ανάγκη και αποδοκιμασία τους;
Εδώ, η απάντηση διαφέρει κατά περίπτωση. Η έξοδος του κ. Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση δεν ήταν άσχετη με τη συγγνώμη του πρωθυπουργού για τις «όποιες αστοχίες» στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Κι όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης μετά την εκατόμβη στο Μάτι, «δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις». Εδώ δεν είχαμε παραίτηση αλλά απομάκρυνση. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τον Βασίλη Κικίλια, που έφυγε, μεν, από το Υγείας, αλλά έγινε υπουργός Τουρισμού, με αποτέλεσμα να μην του χρεώνει κάτι η ηγεσία της κυβέρνησης. Αλλά και η έξοδος από την κυβέρνηση του ως χθες υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη δεν μπορεί να σημαίνει αποδοκιμασία, καθώς ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλά φέτος και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Μυστήριο παραμένει η αντικατάσταση του Βασίλη Κοντοζαμάνη από την Ασημίνα Γκάγκα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
4. Ανασχηματισμός ανακύκλωσης προσώπων ή νέων εισόδων;
Με δεδομένο ότι τελικά ο ανασχηματισμός ήταν μικρότερης κλίμακας από την αναμενόμενη, είχαμε και τα δύο: Κικίλιας και Χαρδαλιάς μετακινήθηκαν εντός της κυβέρνησης, Πλεύρης, Θεοδωρικάκος και κάποιοι υφυπουργοί αποτέλεσαν τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα.
5. Πόσα πρόσωπα από την κεντροαριστερά θα έμπαιναν στην κυβέρνηση;
Εδώ παίχτηκε το «δράμα Αποστολάκη». Ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού -και υψηλού ρίσκου- που όμως κατέληξε σε ναυάγιο. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης υπήρξε αρχηγός ΓΕΕΘΑ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελευταία κυβέρνηση Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2019 με υπόδειξη του Πάνου Καμμένου. Θα μπορούσε να είναι ένας υπουργός κοινής αποδοχής, αλλά ούτε η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) φάνηκαν πρόθυμοι να δεχθούν τον τρόπο με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προετοίμασε την υπουργοποίηση Αποστολάκη, ούτε όμως και ο ίδιος ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε αποφασισμένος να παίξει αυτό τον ρόλο, αφού ξαφνικά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και προτίμησε να αποσυρθεί. Μένει να δούμε στις αμέσως προσεχείς ημέρες αν ο πρώτος υπουργός Πολιτικής Προστασίας που θα επιλεγεί στη θέση του κ. Αποστολάκη θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά ή όχι.
6. Ποια φυσιογνωμία θα αποκτήσει η κυβέρνηση στα υπουργεία της καθημερινότητας;
Εκτός του υπουργείου Υγείας και του υπ. Προστασίας του Πολίτη, άλλες αλλαγές δεν έγιναν στα λεγόμενα «υπουργεία της καθημερινότητας», άρα δεν έχουμε και αλλαγή της φυσιογνωμίας τους.
7. Ποιοι υφυπουργοί θα γίνουν υπουργοί;
Κανένας. Αντίθετα, υφυπουργοί εξήλθαν από την κυβέρνηση (Βλάσης, Στεφανής, Αραμπατζή κ.λπ.) κι άλλοι εισήλθαν (Κατσανιώτης, Παπαδόπουλος, Κεδίκογλου, Γκάγκα ως αναπληρώτρια Υγείας) επιβεβαιώνοντας την παράδοση που θέλει την πλειοψηφία των υφυπουργών «αναλώσιμο είδος», δηλαδή πρώτους σε αντικατάσταση από άλλους στις κυβερνήσεις.
8. Ποιοι γενικοί γραμματείς θα προαχθούν σε υφυπουργούς;
Δεδομένου του (μικρού) εύρους του χθεσινού ανασχηματισμού, από τους επτά γενικούς γραμματείς για τους οποίους ακούγονται θετικά σχόλια στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό με τις ίδιες αρμοδιότητες.
9. Πώς θα εκπροσωπηθούν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της ΝΔ;
Εκτός της περίπτωσης Αποστολάκη και της ιατρού Ασημίνας Γκάγκα, όλοι οι νεοεισελθόντες στην κυβέρνηση είναι κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!