Νέα
  • ΓΔ: 1446.78 -0.18%
  • Τζίρος: 10,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απολογισμός του «ματς» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Η Εύβοια, το Μάτι και η «συγγνώμη»

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά το καλοκαίρι, που εξελίχθηκε χθες στη Βουλή με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων, επιτρέπει στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα να είναι ευχαριστημένα, καθώς το καθένα από αυτά επιλέγει να φωτίσει τις πτυχές που το ευνοούν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους από του βήματος της Βουλής, σε έναν πολιτικό διάλογο που τα είχε όλα: Ουσιαστική αναφορά στο πρόβλημα και στις αιτίες του, γνήσια πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις, προσωπικές κόντρες και επιθέσεις εκατέρωθεν, ένταση, φωνές, υψηλούς τόνους.

Μητσοτάκης: Κάναμε λάθη, αλλά σώσαμε ζωές

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού, όπως έγραψε η «Η» κινήθηκε γενικά σε χαμηλούς τόνους και περιελάμβανε τα κυβερνητικά επιχειρήματα σχετικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών. Από άποψη ύφους, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε κατ’ αρχήν ήπιος, ωστόσο πριν τελειώσει την πρωτολογία του έκανε σαφές με τις τροχιοδεικτικές βολές εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εάν ο βασικός το πολιτικός αντίπαλος επιδιώξει το «σκληρό ροκ», ο πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν πρόθυμος να ανταποκριθεί, πράγμα που στη συνέχεια συνέβη. Η ανησυχία του κ. Μητσοτάκη για πιθανή εκτροπή της συζήτησης φάνηκε ήδη από την πρώτη πρόταση ου είπε από το βήμα: «…σημαντική διάσταση -πιστεύω- θα είναι και η ποιότητα της συζήτησης, αν καταφέρουμε σήμερα να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε πραγματικά ερωτήματα…».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε εξαρχής να θέσει το πλαίσιο της συζήτησης, θέτοντας τέσσερα ερωτήματα στα οποία έδωσε στη συνέχεια τις απαντήσεις του: «, προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Γιατί το θέμα της είναι, πράγματι, ένα πρόβλημα, όχι απλά εθνικών, αλλά παγκοσμίων διαστάσεων. Με μια σημασία που υπερβαίνει τις κομματικές θεωρήσεις και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ερώτημα πρώτον: Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις φετινές πυρκαγιές; Ερώτημα δεύτερον: Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες; Ερώτημα τρίτον: Πώς θα στηριχτούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές; Και ερώτημα τέταρτο και ίσως πιο ουσιαστικό: Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

Στο πρώτο ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές επετεύχθη («αν και χάσαμε τον Βασίλη» είπε για τον ηρωικό εθελοντή που έχασε τη ζωή του) και απέδωσε το μέγεθος της καταστροφής στον παρατεταμένο καύσωνα και την κλιματική κρίση: «αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας -ένας καύσωνας που είχαμε να τον βιώσουμε στη χώρα μας από το 1987- μετέτρεψε ουσιαστικά όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι’ αυτό, και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, καταφέραμε και τη μετατρέψαμε, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από μία αδρανή υπηρεσία σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο, μετατράπηκε εκ θεμελίων σε μία αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο…».

Πού εντόπισε προβλήματα

Ακολούθως ο πρωθυπουργός είπε κάτι, το οποίο διέτρεξε και τις τρεις χθεσινές κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις (πρωτολογία, δευτερολογία, τριτολογία): «Το αν ήταν αρκετά ή όχι, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω». Σε αυτό επανήλθε αρκετές φορές, ακόμα κι όταν προκλήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επανειλημμένως τον ρώτησε «πείτε μας ποια είναι τα λάθη για τα οποία ζητήσατε συγγνώμη».

Στην πρώτη του ομιλία ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε ακροθιγώς στο θέμα: «Η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας και των εθελοντών μας υπήρξε ανεπανάληπτη, αλλά δεν έλειψαν τα λάθη. Αποδεικνύεται ότι μόνο η φύση δεν κάνει λάθη και οι φετινές πυρκαγιές -όπως σας είπα- αν μας δίδαξαν κάτι είναι ότι απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς, τη διαχείριση του φαινομένου… είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη».

Και στη συνέχεια: «…και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα. Γι’ αυτό και τώρα, η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ»….».

Αυτοκριτική ήταν και η αναφορά του στην οργάνωση: «Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται, επίσης, ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους».

Ως προς τα εναέρια μέσα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά: «Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι ναι, χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα εναέρια μέσα, τα οποία προβλέπονται από το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη». Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις ότι το κεφάλαιο «απόδοση ευθυνών» δεν έχει κλείσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προσωπική και πολιτική πράξη η «συγγνώμη»

Ο πρωθυπουργός επανέφερε τη «συγγνώμη» που είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα και η οποία συζητήθηκε πολύ όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στη χθεσινή κοινοβουλευτική μάχη των πολιτικών αρχηγών: «θα τονίσω ξανά πως η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια προσωπική, ηθική στάση.  Αλλά πριν από όλα ήταν μια πολιτική πράξη με μήνυμα. Η συγγνώμη δεν είναι μόνο μια αναγνώριση ευθύνης, είναι και ένα σύνθημα για δράση. Είναι ένα κάλεσμα να διδαχτούμε από μια αρνητική εμπειρία έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και με αυτή την αφετηρία, λοιπόν, θα αλλάξουν πολλά».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην Εθνική Αντιπροσωπεία αναλυτικά και εμφατικά όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, το σχεδιασμό για αποκατάσταση το φυσικού περιβάλλοντος ενώ έκανε ειδική αναφορά στον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο που έχει το γενικό συντονισμό της επιχείρησης αποκατάστασης των πληγών από τις πυρκαγιές, αλλά και τον Σταύρο Μπένο που ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής για την ανασύνταξη της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή.

Στο τελευταίο μέρος της πρωτομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «112», άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τις βολές της σε αυτό το σύστημα κι έκανε επίσης αναφορά στην έκθεση Γκολντάμερ, για την οποία είπε ότι περιλαμβάνει αρκετά σημεία που τον βρίσκουν σύμφωνο. Τέλος, ζήτησε από την αντιπολίτευση προτάσεις προκειμένου να τις ενσωματώσει στην προσπάθεια ανάταξης των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει τίποτα - Έχει την πλήρη ευθύνη της καταστροφής

Ολομέτωπη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε τις ευθύνες για τις καταστροφές στον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι υποκριτικά ζήτησε συγνώμη και τον κάλεσε να γίνει συγκεκριμένος για τα λάθη που έγιναν από τον κρατικό μηχανισμό. «Είναι όμως κρίμα και ήταν προκλητικό επί πενήντα πέντε λεπτά σ’ αυτό εδώ το Βήμα ο κ. Μητσοτάκης, με τη στάση του, με την τοποθέτησή του, με το ύφος του, να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Είναι κρίμα, προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία που μας έχει συνταράξει όλους να επιλέγει για άλλη μια φορά την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του. Σε κάποιο απόσπασμα της ομιλίας του, που σχεδόν εξ ολοκλήρου προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά φέτος και ήταν μια μικρή παρανυχίδα το τι κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα, μας είπε: “Έγινε κάποιο λάθος; Ελάτε να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος”. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης, που έχει τη βασική ευθύνη, πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής…».

«Δεν είναι μηχανισμός δραπέτευσης από τις ευθύνες η κλιματική κρίση»

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργεί η κλιματική κρίση αλλά τόνισε σχετικά: «Οι πυρκαγιές δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η κλιματική κρίση είναι πράγματι ένας παράγοντας που οξύνει το πρόβλημα. Δεν μπορεί όμως να είναι και ο μηχανισμός δραπέτευσης από τις ευθύνες. Μια σοβαρή, μια σύγχρονη πολιτεία δεν κυνηγάει τις φωτιές, τις προλαμβάνει. Δεν περιμένει μοιρολατρικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τις αντιμετωπίζει. Δεν αναμένει την επόμενη μεγάλη καταστροφή για να θυμίσει την προηγούμενη, αλλά διδάσκεται και ενεργεί για την αποτροπή της».

Σε αυτό το σημείο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιχείρησε να «κάψει» τις αναφορές στο Μάτι, κάνοντας ο ίδιος την παραδοχή της καταστροφής και θέτοντας την στο πλαίσιο που στήριζε την επιχειρηματολογία του: «Κι αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, όταν προσωπικά εσείς, κύριε Μητσοτάκη, τότε δεν διστάσατε να μετατρέψετε την οδύνη, τον θρήνο, το δράμα, τον ανθρώπινο πόνο σε εργαλείο της μικροκομματικής, μικροπολιτικής σας σκοπιμότητας. Τότε εμείς με ευθύνη απέναντι στη χώρα, απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, με ευθύνη για τους πολίτες αναλάβαμε -πρώτος εγώ- την πολιτική ευθύνη και επιχειρήσαμε να δούμε τα λάθη μας -δεν ήρθαμε να πούμε ότι δεν κάναμε κανένα λάθος- αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και επιχειρήσαμε να προτείνουμε λύσεις για την επόμενη μέρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθως έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που ξεκίνησε η κυβέρνησή του και τα οποία βρήκε η σημερινή κυβέρνηση «εν εξελίξει» όπως είπε, που όμως τα σταμάτησε όλα και τώρα, επικαλείται την κλιματική κρίση: «Όλα αυτά, όμως, οι εγκληματικές επιλογές, τα λάθη, οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται σκληρές και θαρραλέες αποφάσεις, μα, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται ειλικρίνεια. Χρειάζεται συλλογική κινητοποίηση, για να γίνει εθνικός και κοινωνικός στόχος η ανάσχεση της, με την κατάλληλη γνώση, την εμπιστοσύνη στην επιστήμη για τους ειδικούς, την επένδυση εκεί που απαιτείται. Αν σε κάθε φυσική καταστροφή, κύριε Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσετε εσείς την ανεπάρκειά σας επικαλείστε την κλιματική κρίση χωρίς πριν να έχετε κάνει τίποτα γι’ αυτή, απλά ευτελίζετε τη σημασία που πρέπει να δώσει ο κάθε πολίτης και το κράτος στην αντιμετώπιση της….».

Τι είπε ο Τσίπρας για τη «συγγνώμη» Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση και για την πρωθυπουργική συγγνώμη: «Αφού δεν το κάνατε στην πρωτομιλία, περιμένω να το κάνετε στη δευτερολογία σας, κύριε Μητσοτάκη. Δώστε μία απάντηση. Γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Έχετε καταλάβει γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Ποιο ήταν το λάθος σας; Αφού μας είπατε σήμερα ότι δεν κάνατε κανένα λάθος. Γιατί ζητήσατε «συγγνώμη»; Έχετε καταλάβει τα λάθη σας;» ενώ στη συνέχεια του απέδωσε όλες τις ευθύνες για τις καταστροφές: «Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι εσείς και μόνο εσείς έχετε ακέραια και απόλυτη την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές, όχι μόνο για τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις που διστάζετε ν’ αναγνωρίσετε καν, αφού δεκαπέντε μέρες μετά όλοι στη θέση τους είναι δίπλα σας σαν να μη συνέβη τίποτα, ούτε μόνο για τις εγκληματικές πολιτικές επιλογές σας να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων έτοιμα σχέδια για την πρόληψη και την αναδιοργάνωση της δασικής και της πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως γιατί επί δείξατε όλο αυτό το διάστημα μια απίστευτη ελαφρότητα που σας χαρακτηρίζει, βέβαια, όλο αυτό το διάστημα. Δείξατε μια απίστευτη έλλειψη κατανόησης του τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί. Δείξατε μια πρωτοφανή απουσία ενσυναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους και το δράμα των ανθρώπων της κοινωνίας».

Οι προτάσεις Τσίπρα

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκλεισε την πρωτολογία του επαναλαμβάνοντας τις επτά προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, «να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες προτείναμε όλες οι αναγκαίες εκτάσεις. Να απαγορευθεί κάθε αλλαγή χρήσης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.
Δεύτερον, ζητήσαμε να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα Κόμματα και επιστημονικούς φορείς εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Τρίτον, να αξιοποιηθεί έστω και τώρα αυτό το πόρισμα του Goldammer για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Τέταρτον, να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που να τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής που δεν θα αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει μια Κυβέρνηση και να καταρτιστεί Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, προκειμένου να αποτελέσει τον εθνικό οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα.
Πέμπτον, ζητήσαμε να εκπονηθούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές.
Έκτον –και είναι κρίσιμο αυτό, κύριε Μητσοτάκη- να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια και τις άλλες περιοχές που έχουν πληγεί παίρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία των δασών της, διότι και αυτή είχε πληγεί με πυρκαγιές το 2017.
Και, τέλος, ζητήσαμε να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο για αποζημιώσεις και αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών».

Ένταση και προσωπικές επιθέσεις Μητσοτάκη - Τσίπρα

Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα είχε στιγμές μεγάλης έντασης αλλά και προσωπικών επιθέσεων του ενός στον άλλο. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν στο τι έκανε η κυβέρνησή του μετά την καταστροφή στο Μάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διέκοψε: «Το ερώτημα είναι τι κάνατε εσείς, κύριε Μητσοτάκη, όλες αυτές τις παρεμβάσεις που τις βρήκατε εν εξελίξει όταν αναλάβατε. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μας τις καταθέσετε στα Πρακτικά να ενημερωθούμε. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Θα σας τις καταθέσω όλες, κύριε Μητσοτάκη, βεβαίως. Και να αφήσετε αυτό το αλαζονικό ύφος, κύριε Μητσοτάκη. Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, έρχεστε εδώ ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Φτάνει πια αυτό το αλαζονικό ύφος...».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν πολύ στις δευτερολογίες των δύο μονομάχων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ιδιαίτερα οξύς, σε αντίθεση με την πρωτολογία του που ήταν μάλλον ήπιος. Στην αρχή της αναφοράς του σε όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Κύριε Τσίπρα, είναι πολύ κακή συνήθεια να μοιράζετε την ομιλία σας πριν έχω εκφωνήσει τη δική μου. Και αφού την έχετε μοιράσει, να εκφωνείτε ακριβώς την ίδια ομιλία, ωσάν να μην έχετε ακούσει καθόλου αυτά τα οποία έχω πει. Ποιος ο λόγος τότε; Υπάρχει κανένας λόγος; Αφού την έχετε έτοιμη την ομιλία…»

Έντονα προσωπικό χαρακτήρα είχε και η περικοπή της ομιλίας Μητσοτάκη για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού (ότι επιχειρεί με επικοινωνία και χωρίς ουσία να καλύψει τις ευθύνες του για τις πυρκαγιές): «Αν ο σκοπός σας είναι να έρθετε εδώ και επί 45 λεπτά να «πυροβολείτε» με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, αμφισβητώντας την ικανότητά μου και το χαρακτήρα μου, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Αλλά μην περιμένετε μετά να συζητάμε για αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και μην εκπλήσσεστε μετά που όλα αυτά τα οποία λέτε, ουσιαστικά, δεν τα ακούει κανείς. Με μεγάλη ευκολία, μάλιστα, επιλέγετε να διαστρεβλώνετε πράγματα τα οποία λέω…»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στον αντίπαλό του την υποτιμητική αναφορά: «Να σας πω κάτι κ. Τσίπρα; Ειλικρινά σας το λέω, δεν μετριέμαι με εσάς, δεν είστε το μέτρο σύγκρισής μου εσείς. Θα είχα βάλει τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά εάν απλά ήθελα να είμαι καλύτερος από εσάς. Βάλαμε τον πήχη ψηλά. Και με θάρρος λέμε ότι παρά την προσπάθεια την οποία κάναμε φέτος το Καλοκαίρι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Έχουμε το θάρρος να το πούμε με ειλικρίνεια...».

Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν ξεχνούν τι έγινε στο Μάτι

Ακολούθησε εκτενής αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το τι συνέβη την ημέρα της καταστροφής στο Μάτι: «Ούτε σήμερα καταλάβατε τι έγινε επί ημερών σας πριν από τρία χρόνια. Και μιλάτε σε μένα για ενσυναίσθηση; Εσείς που στήνατε τα show εκείνο το βράδυ με τους Υπουργούς, όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί; Εσείς που βγήκατε και είπατε στον πυρόπληκτο, “τι να τα κάνεις τα δύο χιλιάρικα; Θα τα ξοδέψεις”. Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά εσείς, εσείς που τόση ενσυναίσθηση είχατε για το ζήτημα του Ματιού… Και όταν σας ασκήσαμε κριτική, σας ασκήσαμε κριτική για δύο πολύ συγκεκριμένα θέματα: Το πρώτο ήταν η παντελής σας αδυναμία να εκκενώσετε  το Μάτι. Παντελής αδυναμία. Αυτή ήταν η αιτία της τραγωδίας. Και ο δεύτερος λόγος που σας ασκήσαμε κριτική ήταν για το άθλιο show το οποίο στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους Υπουργούς σας και τις φωτογραφίες με τους δορυφόρους, ότι εδώ μπήκαν οι φωτιές. Τα ξεχάσαμε όλα αυτά; Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι, για να κλείσει αυτή η πληγή, να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα» για να καταλήξει με την ατάκα «οι πολίτες θα θυμούνται ότι, ναι, στη μια τραγωδία, δυστυχώς, μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα».

Η απάντηση Τσίπρα

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απάντησε αμέσως μόλις ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερομιλία του μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού, με τυμβωρυχίες και με ψέματα αυτό συνεχίζει και τώρα. Είναι ένδειξη ότι ρίχνει «λευκή πετσέτα» στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται όχι από μένα, αλλά από τους πολίτες που ζητούν απάντηση…».

Κι η επίθεση Τσίπρα συνεχίστηκε: «Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας. Έχετε να δώσετε απαντήσεις για το σήμερα; Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες… Στις εκλογές κριθήκαμε, κύριοι συνάδελφοι και αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη».

Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού είχε και Λιγνάδη, είχε και Αντίπαρο: «Είπατε στην πρωτομιλία σας και το είπατε μάλιστα με έναν ιδιαίτερα περιπαικτικό τόνο αναφερόμενος στους αγωνιούντες ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές την ώρα της κρίσης που ζητούσαν εναγωνίως προφανώς μέσα πυρόσβεσης: Οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Αυτό είπατε αλαζονικά. Και ποιος το είπε αυτό; Ο άνθρωπος που σήκωσε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάει να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσει τις διακοπές του στην Αντίπαρο! Κατηγόρησε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές ότι θέλει ο καθένας να έχει ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό του».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους οξείς τόνους που πλέον είχαν επικρατήσει στην Βουλή, και στο επιτελικό κράτος: «Κύριε Μητσοτάκη, το επιτελικό κράτος ως έμπνευση μπορεί να ήταν ενδιαφέρουσα, ως εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς. Ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο, το καλύτερο ανέκδοτο που κυκλοφορεί μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ως ένδειξη κατανόησης φροντίστε, τουλάχιστον, στον επόμενο ανασχηματισμό να μην ξαναφτιάξετε μια κυβέρνηση 58 υπουργών. Έχετε ένα επιτελικό σχήμα πενήντα οκτώ υπουργών. Ίσως το πιο πολυπληθές από τη Μεταπολίτευση και μετά. Διότι, αυτό είναι μια πραγματική ειρωνεία, να μιλάτε για δήθεν επιτελικό κράτος και να μην είστε εις θέσιν ως πρωθυπουργός να κάνετε έναν ανασχηματισμό διότι πιέζεστε από εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις ώστε να μπορέσετε να έχετε ένα σχήμα κυβερνητικό που να αντιστοιχίζεται τουλάχιστον επιτελικά με αυτό το οποίο ονομάζετε επιτελικό κράτος».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ