Οι διαφορετικές επιδιώξεις των πολιτικών αρχηγών στη σημερινή ενημέρωση της Βουλής για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών εκ μέρους του πρωθυπουργού, προδιαγράφουν μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Γεννηματά από το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Ο στόχος του Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στη Βουλή με πρόθεση η συζήτηση να παραμείνει σε χαμηλούς τόνους, θέλοντας να ενημερώσει τους αντιπροσώπους των πολιτών για τον τρόπο που ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε μπροστά στα εκατοντάδες μέτωπα της πυρκαγιάς σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, με πολιτικούς όρους, θέλει να κλείσει το κεφάλαιο αυτό, ώστε να προχωρήσει ο πολιτικός του προγραμματισμός, προετοιμάζοντας σίγουρα την άνοδό του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πιθανότατα τον σαρωτικό ανασχηματισμό που εκκρεμεί.
Από αυτή την άποψη, είτε η κοινοβουλευτική αναμέτρηση εξελιχθεί σε υψηλούς τόνους, είτε επικρατήσει τελικά η μετριοπάθεια και η συναίνεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ολοκληρώσει τη θεσμική του υποχρέωση και η μόνη εκκρεμότητα πλέον θα είναι η αυτοκριτική και ο καταλογισμός των όποιων ευθυνών σε πρόσωπα και δομές. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη λογοδοσία του, χωρίς όμως να δώσει τη δυνατότητα η πρόθεσή του για χαμηλούς τόνους να εκληφθεί ως «απολογία» και ο ίδιος ως «απολογούμενος» απέναντι στα πυρά της αντιπολίτευσης.
Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του θα εξηγήσει όλα όσα έγιναν και θα ζητήσει προτάσεις και συνεννόηση από τα άλλα κόμματα, ωστόσο αν η αντιπολίτευση αποφασίσει να οξύνει το κλίμα και να εξαπολύσει επιθέσεις «κατά πάντων και πασών», τότε ο κ. Μητσοτάκης είναι προετοιμασμένος να «σηκώσει το γάντι» και απαντήσει δεόντως, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του.
Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα το «επιτελικό κράτος»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται σήμερα να ισορροπήσει ανάμεσα στην πολιτική και θεσμική του υποχρέωση για άσκηση κριτικής στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στη στρατηγική που επίμονα ακολουθεί, να ενισχύει την «κυβερνησιμότητά» του, δείχνοντας ότι λειτουργεί επιβοηθητικά για το κοινό καλό και καταθέτοντας προτάσεις για κάθε θέμα στο οποίο διαφοροποιείται από την κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει διατυπώσει τις δικές του θέσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ωστόσο η στρατηγική του ηγέτη της αντιπολίτευσης ο οποίος κυβέρνησε και θέλει να ξανακυβερνήσει δεν συνάδει με υψηλούς τόνους, μονοδιάστατη κριτική και συνεχείς επιθέσεις στην κυβέρνηση επί παντός επιστητού. Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και έχει συγκεντρώσει σειρά παραπόνων και προτάσεων από τους ντόπιους που είδαν περιουσίες και φύση στον τόπο τους να καταστρέφονται.
Είναι έτοιμος να απαντήσει κατάλληλα σε «ανοίκειες τυμβωρυχίες» για όποιον, πιθανόν, θελήσει να επικαλεστεί την τραγωδία του 2018 στο Μάτι, ενώ δεν θέλει να φανεί λιγότερο επικριτικός στην κυβέρνηση από τη Φώφη Γεννηματά, που σταθερά ακολουθεί κριτική σκληρού ροκ απέναντι στην κυβέρνηση. Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει το «επιτελικό κράτος», ενώ θα κάνει εκτενή αναφορά στις αποτυχημένες προβλέψεις των κυβερνητικών στελεχών για τις δυνατότητες πρόληψης των πυρκαγιών, που ακούστηκαν τον Ιούνιο.
Η εισήγηση για πρόταση μομφής κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βρίσκεται από μέρες στο γραφείο του κ. Τσίπρα, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να παίρνει την τελική απόφαση για το πότε και αν κάνει χρήση αυτού του κοινοβουλευτικού «όπλου».
Υψηλοί τόνοι από τη Γεννηματά
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται και πάλι σήμερα να κινηθεί σε ρυθμούς «σκληρού ροκ» απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η Φώφη Γεννηματά έχει χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις για τις κυβερνητικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έχει χαρακτηρίσει «προσχηματική» τη συγγνώμη Μητσοτάκη, ενώ έχει επικεντρώσει την κριτική της τόσο στο επιτελικό σύστημα πολιτικής προστασίας, όσο και στο σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου.
Η κυρία Γεννηματά θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης, με επαρκείς πόρους και με αποφασιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (είναι άλλωστε γνωστοί οι δεσμοί της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με αυτοδιοικητικά στελέχη και τώρα αυτά θα της χρειαστούν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας) και όχι με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζει «Μαξίμου Α.Ε.».
Με αυτές τις διαφορετικές στοχεύσεις προσέρχονται σε λίγο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο Κοινοβούλιο, σε μια αναμέτρηση που καθένας τους επιθυμεί να εξελιχθεί διαφορετικά. Μένει να δούμε ποιος και σε ποιο βαθμό θα επιβάλει το δικό του κλίμα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!