Νέα
  • ΓΔ: 1395.13 -0.18%
  • Τζίρος: 50,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η κυβέρνηση έφτασε στη σημερινή ανακοίνωση μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Στις συζητήσεις, τις συσκέψεις και τις ανταλλαγές απόψεων στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το τελευταίο τρίμηνο, την τιμητική τους είχαν τα μέτρα που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στους ανεμβολίαστους και έτσι να αυξήσουν το ποσοστό των εμβολιασμένων και να φέρουν την κοινωνία κοντύτερα στην ανοσία της αγέλης, απέναντι στην πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Οι διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τους ανεμβολίαστους δεν υπήρξαν ούτε ευθύγραμμες, ούτε πάντα εύκολες. Αντίθετα, σε ορισμένες φάσεις αυτής της προσπάθειας υπήρξε ανταλλαγή επιχειρημάτων, πραγματική πολιτική μάχη για να πεισθεί το επιτελείο του πρωθυπουργού για τις εκατέρωθεν θέσεις και έρευνα των ζητημάτων σε βάθος.

Οι πρώτες προτάσεις «σκόνταψαν» πάνω στο επιχείρημα που ακούστηκε, ότι το πρόβλημα με τους απρόθυμους δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και συνεπώς δεν οφείλεται σε κάποιου είδους «διαστροφή» μερίδας της κοινωνίας, αλλά αποτελεί τμήμα του φαινομένου που καλύπτει όλη την Ευρώπη. Παρατέθηκαν στοιχεία και ποσοστά εμβολιασμένων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απεδείχθη ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτή τη διαπίστωση έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει με προσήνεια και ήπιο τρόπο για «απρόθυμους να εμβολιαστούν που πρέπει να τους πείσουμε».

Στη συνέχεια προκρίθηκε η λύση της «σαλαμοποίησης», δηλαδή του διαχωρισμού των ηλικιακών ομάδων, καθώς τα στοιχεία βοηθούσαν πολύ στο να απευθυνθεί ο κ. Μητσοτάκης ή και άλλα κυβερνητικά στελέχη σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι στις ηλικίες 60-80 ετών, από τους περίπου 2.300 θανάτους των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μόνο οι 22 ήταν εμβολιασμένοι, δηλαδή ποσοστό κάτω του 1%. Το υπόλοιπο 99% των θανάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν ανεμβολίαστοι. Ο πρωθυπουργός θεώρησε το επιχείρημα καταλυτικό και το χρησιμοποίησε έκτοτε σε πολλές ευκαιρίες που του δόθηκαν.

Στη συνέχεια, όταν οι μέρες περνούσαν και το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν ανέβαινε με το ρυθμό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικός, άρχισε εντός των τειχών του Μεγάρου Μαξίμου η συζήτηση για τα μέτρα «περιορισμού των επιλογών», όπως ήταν η αρχική έκφραση, για τους ανεμβολίαστους. Οι πρώτες ανταλλαγές επιχειρημάτων αφορούσαν στη δυνατότητα των ανεμβολίαστων να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης, που δέχονται και τις δυο κατηγορίες, αλλά με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, συνεπώς με λιγότερους πελάτες.

Ουσιαστικά δηλαδή οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης θα έκαναν την επιλογή του αν θα δέχονταν και ανεμβολίαστους, με αυτονόητο περιορισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού θαμώνων. Σε αυτό το σημείο, κατατέθηκε από μέλος του γραφείου του πρωθυπουργού η πρόταση για πλήρη απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στα καταστήματα εστίασης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την πρόταση αυτή με την αντίστοιχη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα εστίασης (εννοείται σε κλειστούς χώρους).

Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση για πλήρη απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων

Ωστόσο η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι η πρόταση αυτή εκινείτο στα όρια της συνταγματικότητας, ενώ εύκολα θα μπορούσε ένα δικαστήριο να την κηρύξει αντισυνταγματική και μετά να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην εφαρμογή και των άλλων μέτρων που θα ελάμβανε η κυβέρνηση. Γι' αυτό τελικά επελέγη το σύστημα «αποφασίζουν οι καταστηματάρχες», προκειμένου να μην μπλέξει με αδιέξοδες καταστάσεις η ίδια η κυβέρνηση.

Επίσης φαίνεται ότι στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο την αντίφαση, όπως χαρακτηρίζεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού, κομμάτων και φορέων που θεωρητικά τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, αλλά λένε («φωτογραφίζοντας» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα) ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο (της διασποράς της πανδημίας) και οργανώνουν διαδηλώσεις. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για «υγειονομικό σαμποτάζ» και δεν είναι απίθανο το θέμα αυτό να επανέλθει στον δημόσιο διάλογο, προσεχώς.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και των θανάτων (χθες κατεγράφησαν 34 απώλειες ζωής), κάτι που συνεργάτες του πρωθυπουργού συνδέουν με την ανθεκτικότητα που παρατηρείται στο «αντιεμβολιαστικό κομμάτι» της κοινωνίας. Έτσι, φτάσαμε στη σημερινή ανακοίνωση δέσμης μέτρων που ουσιαστικά θα δυσκολέψουν αρκετά τη ζωή των ανεμβολίαστων, στο όνομα του ότι ο πολίτης είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του και προφανώς να υποστεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ