Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα γίνει ο «κανονικός» ανασχηματισμός - Τι βαραίνει τις αποφάσεις Μητσοτάκη

Μπορεί να γίνει δομικός ανασχηματισμός στο αμέσως προσεχές διάστημα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή; Οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτό το ερώτημα, ακολουθούν αυστηρά το πρωτόκολλο: Υπενθυμίζουν ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν ενημερώνει κανέναν, παρά μόνο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να είναι παρούσα στην ορκωμοσία των νέων μελών του κυβερνητικού σχήματος.

Προσθέτουν, ωστόσο, ότι από πολιτικής πλευράς είναι πιθανός ο περίφημος «δομικός» ανασχηματισμός. Για ποιο λόγο; Διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εγκαινιάσει το δεύτερο μισό της τετραετίας του με ένα εντελώς νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα υπηρετεί την εφαρμογή της πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του για μια δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός αδημονεί. Θέλει το συντομότερο να τελειώνει με την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ώστε να κλείσει την «διετία των κρίσεων» (κορονοϊός, ελληνοτουρκικά, πυρκαγιές) και να περάσει στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής του θητείας, που την επιγράφουν «ανεμπόδιστη εφαρμογή της πολιτικής μας», δηλαδή, εμπροσθοβαρής πολιτική για αλλαγές υπέρ του πολίτη, χωρίς αντικειμενικά εμπόδια, όπως οι μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Πότε μπορεί να προκύψει ο δομικός, ευρείας κλίμακας ανασχηματισμός; Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί όταν ο πρωθυπουργός καταλήξει για την έναρξη της περιόδου που από τη διαχείριση των κρίσεων η κυβέρνησή του θα περάσει στην εφαρμογή της πολιτικής της χωρίς τα εμπόδια της πρώτης διετίας. Αν αυτό ο κ. Μητσοτάκης το προσδιορίσει τον Σεπτέμβριο, τότε ένα εντελώς νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να ορκιστεί ακόμα και πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι τέσσερις πολιτικοί στόχοι Μητσοτάκη

Το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης ορίζεται από τέσσερις πυλώνες πολιτικής:

  1. Επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας πριν τις επόμενες εκλογές. Η μεγάλη διάρκεια της πανδημίας και οι συνακόλουθοι περιορισμοί της οικονομικής ζωής, αναπότρεπτα έφεραν καθυστερήσεις και στην προσπάθεια της χώρας για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να πετύχει την ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη βαθμίδα, που θα ανοίξει, όπως λένε σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, την πόρτα της Ελλάδας σε πολλές και μεγάλες επενδύσεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τους δείκτες της οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
  2. Ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία με βάση το Σχέδιο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας: Πρόκειται για τον πιο φιλόδοξο πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, καθώς μέσα στην επόμενη πενταετία πρέπει να γίνουν τόσο πολλές και τόσο μεγάλες αλλαγές, που ίσως δεν έχουν ξαναγίνει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, δεν έχουν ψευδαισθήσεις: Η στροφή της οικονομίας στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα θα στείλει αρκετούς εργαζόμενους στην ανεργία, κι αυτό χρειάζεται ισχυρή κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να μην υπάρξει κοινωνική αναστάτωση, που είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί στις επόμενες εκλογές.
  3. Ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας: Ηδη η κρίση στα ελληνοτουρκικά αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει σε θεαματική, όσο και ουσιαστική διεύρυνση των διπλωματικών της πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδα. Εκλεισε εκκρεμότητες δεκαετιών με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο και την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του ίδιου ζητήματος με την Αλβανία. Επεξέτεινε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια προς Δυσμάς και προς Νότο κι έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο και προς Ανατολάς, όταν η Αθήνα κρίνει ότι είναι κατάλληλη η συγκυρία.
    Δημιούργησε τις «τριμερείς» συνεργασίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής, ενώ προχώρησε σε καλλιέργεια σε βάθος των διμερών σχέσεών της με σειρά χωρών της Αραβικής Χερσονήσου, με κάποιες εκ των οποίων, μάλιστα, (πχ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και Ισραήλ) έχει συνάψει και στρατιωτικές συμφωνίες. Παράλληλα βελτίωσε σημαντικά τη θέση της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων που χάραξαν οι Βρυξέλλες, ενώ έδειξε πως και η Αθήνα μπορεί να συμβάλει με προτάσεις που «αλλάζουν το τοπίο» στην Ευρώπη, όπως συνέβη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα, στη συνέχεια όμως υιοθετήθηκε και σήμερα αποτελεί κεκτημένο της ενωμένης Ευρώπης. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στο πεδίο της λεγόμενης «ήπιας ισχύος» (πολιτικές για το κλίμα, για την ψηφιακή μετάβαση κ.λπ.), θέλει να επαναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το κύρος της Ελλάδας ως μιας κατεξοχήν ευρωπαϊκής χώρας, που συμβάλλει καθοριστικά στην συνολική πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  4. Μεγάλες ταχύτητες στην προώθηση τομεακών πολιτικών: Μπορεί η πανδημία με τις μεταλλάξεις της και τα αλλεπάλληλα «κύματά» της να έσπρωξε την κυβέρνηση στον εκσυγχρονισμό πολλών τομέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ωστόσο, αυτό χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, ενώ παράλληλα πρέπει να «τρέξουν» διαρθρωτικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, τα εργασιακά, η αναδιοργάνωση του κράτους, η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης με αυτοδιοίκηση κ.λπ.

Νέες δομές και φρεσκάδα 

Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, κατάργηση ξεπερασμένων συναρμοδιοτήτων και εμπέδωση νέων, υπέρβαση της γραφειοκρατίας και ταυτόχρονη τήρηση των δικαιωμάτων πολιτών και φορέων, που ενδεχομένως θεωρούν ότι θίγονται από τις αλλαγές.

Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών που απαιτούν νέα δομές στην κυβέρνηση και φρεσκάδα σε πρόσωπα, ώστε να επιδιωχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα «με το πάθος του νεοφώτιστου», είτε στην κυβέρνηση για όσους εισέλθουν για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο, είτε στη νέα αποστολή που θα αναθέσει ο πρωθυπουργός σε όσους είναι ήδη μέλη της κυβέρνησης και αποφασιστεί η μετακίνησή τους.

Συμπέρασμα: Μετά τον προχθεσινό, «μίνι» ανασχηματισμό, έρχεται στο προσεχές μέλλον ο… κανονικός, ο «μάξι» ανασχηματισμός, ώστε να γίνει γνωστή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ