Νέα
  • ΓΔ: 1493.11 +0.19%
  • Τζίρος: 109,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη, η έκπληξη Μπένου και η τακτική Τσίπρα

Πηγή: Ευρωκίνηση

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, αλλά και η εισαγωγική αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δείχνουν τις στρατηγικές των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ως προς την πολιτική διαχείριση της καταστροφής που προκάλεσαν οι εκατοντάδες πύρινες εστίες.

Ο πρωθυπουργός αντελήφθη γρήγορα ότι το λαϊκό αίσθημα είχε φορτιστεί αρνητικά για την κυβέρνηση, παρά τις παρατεταμένες και χωρίς ανθρώπινα θύματα επιχειρήσεις διάσωσης και κατάσβεσης. Ετσι, σε συνεννόηση με το επιτελείο του, αποφάσισε ότι πρέπει να ζητήσει «συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες», χωρίς να κάνει περαιτέρω εξειδίκευση για το ποιες είναι αυτές.

Το πρωθυπουργικό «συγνώμη» έγινε θέμα στις συζητήσεις κι αναπόφευκτα πολλοί το συνέκριναν με τη δήλωση Τόσκα το 2018 «όσο κι αν προσπαθώ, δεν βρίσκω λάθη στη διαχείριση» της τραγωδίας στο Μάτι.

Ειδικότερα, το κοινό στο οποίο προνομιακά απευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή κεντρογενείς πολίτες με αστική αντίληψη, αλλά και πολίτες με χαλαρή έως καμία σχέση με την πολιτική, το «συγνώμη» λειτούργησε και ως αστική ευγένεια, αλλά και ως συναίσθηση ότι πρέπει στον τομέα της πρόληψης φυσικών φαινομένων να γίνουν πολλά στη χώρα μας.

Το μήνυμα της επιλογής Μπένου

Η δεύτερη έκπληξη από πλευράς πρωθυπουργού ήταν η επιλογή του Σταύρου Μπένου για τη θέση του επικεφαλής της ειδικής ομάδας αποκατάστασης των ζημιών στην Εύβοια.

Με αυτή την επιλογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσκοπεί σε τρία πράγματα: 1) στην ενίσχυση της εικόνας του ως πολιτικού που επιλέγει τους άξιους, όπου κι αν ανήκουν, 2) στη δυνατότητά του να επαναφέρει στην ενεργό δράση ακόμα και ανθρώπους όπως ο κ. Μπένος που έχουν απομακρυνθεί από το πολιτικό σκηνικό, και 3) στην εμπέδωση της αντίληψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί και πείθει στελέχη που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ να υπηρετούν την πολιτική του, πράγμα που σταδιακά φέρνει κοντύτερα στη σημερινή Νέα Δημοκρατία την πολιτική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που δεν ανήκει στην Αριστερά.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός εφάρμοσε την ίδια στρατηγική που ακολουθεί επί ενάμιση χρόνο σε κάθε κρίση και κυρίως στο πεδίο της πανδημίας: Μέσα σε λίγα 24ωρα συντονίστηκαν υπουργεία, υπηρεσίες και Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα χθες, μετά την εισαγωγική τοποθέτηση Μητσοτάκη και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να ακολουθήσουν «κατά ριπάς» οι εξαγγελίες στήριξης από σειρά υπουργών.

Με τους τρεις πυλώνες που εξήγγειλε (αποζημιώσεις, αποκατάσταση, ανασυγκρότηση), θέλει να δείξει τόσο τη διαχειριστική επάρκεια σε επίπεδο τακτικής, όσο και τη στρατηγική στόχευση για βελτίωση του τρόπου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και πρόληψης ακραίων φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές.

Η στρατηγική Τσίπρα

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επίσης είχε συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Ηδη από τα πρώτα λεπτά της εισήγησής του, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει αναφορά στο Μάτι, ώστε να αποσείσει από την πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ την απροθυμία να αναφέρονται στην τραγωδία του καλοκαιριού 2018. Πρώτον, τόνισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός απομάκρυνε όσους θεώρησε υπαίτιους για το Μάτι, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τους επανέφερε: «Ο ένας, ενώ αποπέμφθηκε από εμένα, αναβαθμίστηκε σε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τσουβάλας, και ο άλλος έγινε αρχηγός της πυροσβεστικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά την καταστροφή στο Μάτι ζήτησε από έναν Γερμανό ειδικό, τον καθηγητή Γκολντάμερ, να εκπονήσει ένα σχέδιο πρόληψης τέτοιων φυσικών καταστροφών και, μάλιστα, είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη, αρχηγού τότε της αντιπολίτευσης, ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής το σχέδιο θα εφαρμοζόταν, πράγμα που δεν έγινε.

Το πόρισμα Γκολντάμερ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγε εντελώς χαμένο, αφού υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε από τη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που επλήγη το ίδιο διάστημα από καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και από τον ΟΟΣΑ, καθώς και την 7η Διεθνή Διάσκεψη για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Πολύπλευρες ισορροπίες

Ο Αλέξης Τσίπρας σε όλη την εισήγησή του κράτησε με ευλάβεια τις ισορροπίες ανάμεσα στην ανυποχώρητη κριτική στις κυβερνητικές πράξεις και την αίσθηση υπευθυνότητας ενός πολιτικού ηγέτη, που δεν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα.

Είναι φανερό ότι προτεραιότητά του είναι να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα από το Κέντρο έως την Αριστερά, σαφώς να ενισχύσει τη σχέση τη δική του και του κόμματός του με τη νέα γενιά, καθώς επίσης και να επενδύσει στην κυβερνησιμότητα του προσώπου του. Ανέδειξε τις ευθύνες, τις απέδωσε συνολικά στον πρωθυπουργό και του ζήτησε να τις κατανείμει στους συνεργάτες του, επικαλούμενος μιας παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις δεν νοείται».

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που ήταν ο μόνος του οποίου την παραίτηση ζήτησε ο κ. Τσίπρας: «Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από έναν υπουργό, που την κρίσιμη ώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα, βγαίνει και δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί υποδειγματικά, είναι δικό του ζήτημα, δικό του πρόβλημα. Στο τέλος της ημέρας ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη».

Παρά τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησε, είπε κατ’ επανάληψη: «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα» της πρόληψης φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας ότι σκοπός του είναι «να γίνει η ορμή, δύναμη αλλαγής».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ