Το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο επεισόδιο της πολιτικής αντεπίθεσης που επιχειρεί η κυβέρνηση, με δεύτερο αυτό που θα ακούσουμε αργότερα σήμερα, μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, που θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ το τρίτο θα είναι η συνέντευξη Τύπου την οποία θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός της εβδομάδος.
Η πολιτική αντεπίθεση του πρωθυπουργού στηρίζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες:
1. «Συγνώμη» για τις όποιες αδυναμίες
Σε αντίθεση με τον «ξερολισμό» και την υπεροπτική στάση πολλών πολιτικών απέναντι στους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι οφείλει ένα «συγνώμη» στους πολίτες για τις όποιες αδυναμίες, παρά το ότι διευκρίνισε πως κατά τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης έγινε ό,τι ήταν δυνατόν.
Ετσι, εάν οι πολιτικοί του αντίπαλοι του ασκούσαν κριτική για τη «συγνώμη», όπως έγινε, θα εξυπηρετούσαν τη στρατηγική του, εάν όμως το απέφευγαν, θα έμενε στους πολίτες η αποτίναξη τη πολιτικής υπεροψίας. Επίσης, ήθελε να τονίσει την αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Τόσκα, αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που είχε δηλώσει αμέσως μετά την καταστροφή στο Μάτι «ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω».
2. Ολες οι ζημιές σε περιουσίες και περιβάλλον θα αποκατασταθούν
Ήδη σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την πρώτη δέσμη μέτρων για αποκατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες, «ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα (σ.σ. χθες) ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του έκανε σαφές ότι «θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες. Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».
3. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί νέες προσαρμογές
Ο κ. Μητσοτάκης ενέταξε ήδη τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου δεκαημέρου στις επώδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αφού προηγουμένως θύμισε ότι οι πυρκαγιές πλήττουν πολλά μέρη του κόσμου όχι μόνο την Ελλάδα.
Πράγματι, τις τελευταίες μέρες καίγεται η νότια Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Σιβηρία, η Αφρική κ.λπ. Συναφώς, ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη μια πρώτη γεύση των σχεδιασμών του για αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή: «Η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες. Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση… Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού».
4. Η διαχειριστική μας επάρκεια, εγγύηση και για τις πυρκαγιές
Η προσωπική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατακλείδα του χθεσινού του μηνύματος, είχε σκοπό να θυμίσει ότι η κυβέρνησή του κι ο ίδιος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τις αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας διετίας, άρα οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις φυσικές καταστροφές.
«Ως Πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορονοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!