Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πυρκαγιές βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό – Οι 8 πονοκέφαλοι Μητσοτάκη

Πηγή: Ευρωκίνηση

«Η σύγκρουση για το Ασφαλιστικό, που θεωρήθηκε ως ‘η μητέρα των μαχών’ θα μοιάζει με υγιεινό περίπατο μπροστά σε αυτό που θα συμβεί μόλις σβήσουν οι τελευταίες πυρκαγιές». Με αυτή τη φράση σημαίνον στέλεχος της αντιπολίτευσης προανήγγειλε μια εξαιρετικά θερμή περίοδο πολιτικής έντασης, με θέμα τις κυβερνητικές επιδόσεις στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Πράγματι, οι πολιτικές δυνάμεις ολόκληρου του φάσματος ετοιμάζονται να επιτεθούν «κατά ριπάς» εναντίον της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού, τον οποίο θα κατηγορήσουν για αναποτελεσματικότητα, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα, σε κάρβουνο…

Παρά τα όσα επισήμως λέγονται, η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται πότε το λαϊκό αίσθημα είναι υπέρ των κυβερνώντων και πότε εναντίον. Το τελευταίο δεκαήμερο τα στελέχη των κομμάτων που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαπιστώνουν ότι για πρώτη, ίσως, φορά, η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά πολλαπλούς «πονοκεφάλους»:

1. Οι πολίτες που βομβαρδίστηκαν επί μερόνυχτα με εικόνες «Αποκάλυψης» και απίστευτη περιβαλλοντική καταστροφή, είναι προφανές ότι δεν ασπάζονται τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, που ετέθη ως πρώτιστος στόχος εξαρχής και που μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό, συνιστά «επιτυχή αντιμετώπιση» της πύρινης λαίλαπας εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας. Αντίθετα, καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στα όργανα αυτά, αλλά και στους πολιτικούς στους προϊσταμένους.

2. Οι μηχανισμοί έγκαιρης ειδοποίησης για εκκενώσεις πόλεων και χωριών λειτούργησαν, όχι όμως και εκείνοι που έπρεπε να οδηγήσουν σε έγκαιρες επεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι φλόγες. Συνεπώς οι απώλειες σε περιουσίες, ζωικό δυναμικό και περιβάλλον συνιστούν εικόνα καταστροφής. Η αντίληψη αυτή ενισχύθηκε από την «αυτοκριτική» που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Πέμπτη, πράγμα που εκλήφθηκε ως έμμεση ομολογία για λάθη και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εικόνες ζόφου στις τηλεοράσεις που σόκαραν τους Έλληνες, επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα για την κυβέρνηση.

3. Η κυβέρνηση υπήρξε «άτυχη» και ως προς το ότι μια από τις μεγαλύτερες εστίες ήταν στη βόρεια Αττική, με αποτέλεσμα περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας, που μένει στο Λεκανοπέδιο, όχι μόνο να σοκάρεται από τις τηλεοπτικές εικόνες, αλλά και να μυρίζει τη φωτιά έξω από το σπίτι του, να βλέπει τη βροχή από στάχτες εκεί που μένει, δηλαδή να βλέπει τις εστίες της φωτιάς και να ζει τις οδυνηρές τους επιπτώσεις.

4. Στα δυο χρόνια της ζωής της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε συνηθίσει τους Έλληνες να δρα εγκαίρως. Έτσι έγινε στο περιστατικό του Έβρου, στην κλιμακωτή κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έτσι έγινε και στα πρώτα στάδια της διαχείρισης της πανδημίας. Εδώ, όμως, το ότι η κλιματική αλλαγή (την οποία τα κυβερνητικά στελέχη συνεχώς επικαλούνται) είναι πλέον πραγματικό γεγονός, σημαίνει ότι οι πολίτες ανακαλύπτουν πως εν προκειμένω το «εγκαίρως» δεν υπήρξε. Έτσι στις πρώτες μέρες των πυρκαγιών διακινήθηκε ο ισχυρισμός ότι «οι εστίες είναι εκατοντάδες και τα μέσα που έχουμε δεν επαρκούν», ωστόσο αυτό έσπευσε να το διαψεύσει η… ίδια η κυβέρνηση όταν διένειμε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά με άλλες, μεγαλύτερες σε έκταση χώρες, περισσότερα μέσα πυρόσβεσης. Αυτή η εξέλιξη έκανε ακόμα πιο αλγεινή την εικόνα της καταστροφής που έφτανε στους τηλεοπτικούς δέκτες των Ελλήνων. Ναι, οι φωτιές είναι πολλές, αλλά αν τα μέσα είναι επαρκή, τότε τι έφταιξε και πήραν τόσο μεγάλη διάσταση, αν όχι οι επιδόσεις της Πολιτείας;

5. Η διεθνής εικόνα της Ελλάδος να «καίγεται» αναμένεται επίσης να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική προσπάθεια, η οποία θα κρίνει τελικά και τη φετινή ανάπτυξη της οικονομίας. Ως τα τέλη Ιουλίου τα πράγματα έδειχναν αισιόδοξα, αλλά η παρατεταμένη μάχη με τις φωτιές είναι άδηλο πόσο θα επηρεάσουν αυτή την εξέλιξη

6. Ενώ ακόμα οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν μάχες για τον περιορισμό των εστιών που ακόμα καίνε, έχει αρχίσει να εξελίσσεται ένας εντελώς τοξικός και πολωτικός «διάλογος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν εξυπηρετεί καθόλου τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Από τη μια μεριά οπαδοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τοξικό, συχνά χυδαίο τρόπο επιχειρούν να «πάρουν τη ρεβάνς» για τα όσα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταστροφή στο Μάτι, κι από τη άλλη οπαδοί της κυβέρνησης περίπου αποσιωπούν την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος, κάνοντας ανοίκειες συγκρίσεις νεκρών το 2018 και το 2021. Αυτή η κλιμακούμενη πόλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξομοιώνει στα μάτια των τρίτων τους οπαδούς των κομμάτων και υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική Μητσοτάκη να απευθυνθεί σε δεξαμενές πολιτών χωρίς σταθερή και εδραία πολιτική συνείδηση και τοποθέτηση, τους λεγόμενους «απολιτίκ».

7. Η γενική δυσθυμία για τις επιδόσεις της κρατικής μηχανής στην κατάσβεση των πυρκαγιών υποκρύπτει άλλη μια επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης. Το μοντέλο της ενημέρωσης εκ μέρους ενός  υφυπουργού (του Νίκου Χαρδαλιά) ο οποίος διαβάζει τα δεδομένα και τα στοιχεία, δεν δέχεται ερωτήσεις από δημοσιογράφους και… ως εκεί, αποδείχθηκε λανθασμένο, καθώς δεν βοηθούσε τους πολίτες να αντιληφθούν το μέγεθος των προσπαθειών. Τι θα πει «επιχειρούν 300 πυροσβέστες» στα αυτιά ενός πολίτη που αγνοεί πώς λειτουργεί η Πυροσβεστική; Είναι πολλοί οι 300; Είναι λίγοι; Γιατί 300 κι όχι 200 ή 400; Η ευθύγραμμη αναφορά Χαρδαλιά στα δεδομένα δεν εξυπηρετεί την πραγματική ενημέρωση του πολίτη. Επιπροσθέτως, η απορία για τη πολυήμερη απουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έδωσε έδαφος για διάφορούς αστήρικτους ισχυρισμούς, οι οποίοι όμως την ανάγκασαν να κάνει δυο αναρτήσεις στο twitter όπου, μεταξύ άλλων, εξηγεί ότι αποτελεί κυβερνητική απόφαση η ενημέρωση να γίνεται από τον Νίκο Χαρδαλιά κι ότι εκείνη μετέχει στις προσπάθειες και δεν κάνει διακοπές, όπως αβάσιμα την κατηγόρησαν ορισμένοι. Ωστόσο, οι δυο αυτές αναρτήσεις κατακλύστηκαν από αρνητικά σχόλια, με κοινό παρονομαστή ότι «ενημέρωση του Τύπου χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων δεν νοείται», ενώ κάποιος έκανε λόγο και για «ενημέρωση Βόρειας Κορέας». Κοντολογίς είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά κατά τους τελευταίους μήνες, το επικοινωνιακό «αμορτισέρ» της κυβέρνησης δεν λειτουργεί…

8. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν έκρυβαν χθες την ανησυχία τους για αυτή την «παρέλαση κακοτυχιών». Στα δυο χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχαμε ενάμιση χρόνο πανδημία, μισό χρόνο ελληνοτουρκική κρίση και τώρα καταστροφικές πυρκαγιές. Η μια κρίση μετά την άλλη έχουν κουράσει πολύ τους πολίτες, και δεν αποκλείεται αυτή η κόπωση να εξελιχθεί σε πολιτική στάση, όπως εκτιμούν ορισμένοι εντός των κυβερνητικών τειχών.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί λόγω των πυρκαγιών, όπως φαίνεται να γίνεται στην Τουρκία. Ούτε είναι δεδομένη η αξιοποίηση των προβληματικών στοιχείων της κυβερνητικής διαχείρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό που πάντως είναι ορατό, είναι πως η κυβέρνηση έχει πολλά τρωτά στον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, κι αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μια μετωπική σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ίσως και με οργανωμένες δυνάμεις της κοινωνίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στις προηγούμενες κρίσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ