Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Ενα καλοκαίρι που μόνο ήρεμο δεν είναι - Οι 9+1 προκλήσεις της Αγκυρας

Ν. Δένδιας, Μ. Τσαβούσογλου
Ν. Δένδιας, Μ. Τσαβούσογλου / Πηγή: Intime

Κάθε άλλο παρά «ήρεμο» αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία μπορεί να μην έχει βγάλει τα λεγόμενα «ερευνητικά» της σκάφη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς είναι η περίοδος των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα συμφωνία του Μεταναστευτικού, από την οποία η Αγκυρα αναμένει να εισρεύσουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά έχει «εξαντλήσει» την προκλητικότητα και τον γνωστό «τσαμπουκά» με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γείτονές της, ούτε λίγο ούτε πολύ σε 10 διαφορετικά μέτωπα:

1. Συνεχείς προκλήσεις στην Κύπρο

Η Τουρκία μιλά πλέον ανοικτά για «λύση δύο κρατών» και η μόνη χαραμάδα που ίσως υπάρχει είναι να αποδεχθεί μιας μορφής χαλαρή συνομοσπονδία, που ουσιαστικά θα σημάνει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Αγκυρα, πράγμα που αποτελεί τον αντικειμενικό σκοπό της τουρκικής πολιτικής ελίτ μετά το 1974.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, με αποτέλεσμα να «βομβαρδιστεί» με καταδικαστικές ανακοινώσεις εκ μέρους της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, χωρίς, όμως, αυτές οι ανακοινώσεις να μετατραπούν στην παραμικρή κύρωση για αυτή την απίστευτη τουρκική πρόκληση προς το λαό της Κύπρου αλλά και προς τη διεθνή νομιμότητα.

2. Μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Η υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια από την Ελλάδα των μαχητικών νέας γενιάς Rafale φαίνεται ότι προξένησαν κάποιου είδους «σεληνιασμό» στην Τουρκία, η οποία προβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες μαστίζονται από καταστροφικές πυρκαγιές και παρά το ότι στο παρελθόν, όποτε η μία ή και οι δυο χώρες υφίσταντο παρόμοιες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) οι όποιες διαφορές παραμερίζονταν και οι Έλληνες έσπευδαν να βοηθήσουν τους Τούρκους, αλλά και αντίστροφα.

Φέτος, φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο την ώρα που δίνουμε μάχη με τις φλόγες, τουρκικά μαχητικά να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας, αλλά και να υπάρχουν δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι η Ελλάδα υποσχέθηκε βοήθεια για τις πυρκαγιές στη νότια Τουρκία και λίγο αργότερα… πήρε την υπόσχεσή της πίσω!

3. Προκλητικές δηλώσεις για «ξύλο» και για «ψύλλο»

Ενας σύμβουλος το Ερντογάν, ονόματι Τσαϊσί (ή κάπως έτσι…) παρέλαβε χθες τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων από τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και άλλους αξιωματούχους, για να πει το αμίμητο -και ενδεικτικό του πόσο «ήρεμο» είναι το φετινό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- «ένας κανονικός Έλληνας δεν τσακώνεται με έναν Τούρκο, γιατί θα φάει ξύλο» κι επίσης ότι «η Ελλάδα είναι σαν τον ψύλλο, όσο και να εξοπλίζεται δεν μπορεί να κάνει τίποτα στην Τουρκία».

Προφανώς η τουρκική πολιτική ελίτ θεωρεί ότι αυτού του είδους οι τοποθετήσεις συμβάλλουν στη δημιουργία… κλίματος εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις, όπως είχε διαβεβαιώσει πως επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τη χώρα μας.

4. Οι διερευνητικές συνομιλίες στις ελληνικές καλένδες

Ενώ η Τουρκία βρίσκει το χρόνο για να αναπτύσσει τη μια πρόκληση μετά την άλλη, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει δύο λεπτά, προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική πλευρά για την ημερομηνία του επόμενου γύρου, του 64ου, των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών. Ακριβώς την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει η Αγκυρα και την προηγούμενη φορά που ήταν η σειρά της να ορίσει ημερομηνία για τον 62ο γύρο, όταν η Ελλάδα ανέμενε επί μήνες πότε η Τουρκία θα δεήσει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Η τουρκική τακτική είναι προφανής: Θα ορίσει την ημερομηνία των νέων διερευνητικών επαφών μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου των τουρκικών προκλήσεων, ώστε η Ελλάδα να εμφανιστεί στις διερευνητικές έχοντας υποστεί τον τουρκικό «τσαμπουκά». Αν, πάλι, η Αθήνα «τσιμπήσει» το τουρκικό δόλωμα και αρνηθεί να παρακαθίσει σε συνομιλίες μετά τις τόσες τουρκικές προκλήσεις, η Αγκυρα προφανώς θα χρεώσει στην Ελλάδα το ναυάγιο των επαφών…

5. Εβρος: Προβοκάτσια «α λα τούρκα»

«Ου παντός πλειν ες Κόρινθον» έγραφε ο Στράβων, και υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για την Τουρκία όταν μιλάμε για τον Εβρο, μετά το μεγαλοπρεπές χαστούκι που εισέπραξε τόσο από την Ελλάδα όσο και συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε οργανώσει μια μαζική μεταναστευτική εισβολή στην Ελλάδα, αλλά η άμεση αντίδραση της Αθήνας και η κινητοποίηση της Ευρώπης από την κυβέρνηση, ματαίωσαν τα τουρκικά σχέδια.

Ωστόσο, η πολιτική ελίτ της Τουρκίας δεν κάμπτεται με αυτά, γι' αυτό προ ημερών η Αγκυρα «ανακάλυψε» ότι δήθεν ελληνικά πυρά είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Τούρκου, κάτι που αμέσως διέψευσε με στοιχεία η Αθήνα.

6. Fake news των Τούρκων σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα

Πιστή στη διαστρέβλωση, η Τουρκία κατήγγειλε τη χώρα μας επειδή, δήθεν, έκλεισε 12 μειονοτικά σχολεία της -όπως αρέσκεται να την αποκαλεί η Αγκυρα- «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα σε ένα κρεσέντο ψευδολογίας, η Τουρκία κάλεσε τη χώρα μας «να σταματήσει την πολιτική των διακρίσεων έναντι των μειονοτικών σχολείων, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να μένει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της μειονότητας για δικαιώματα και δίκαιο τόσο σε διμερείς επαφές και διεθνή φόρα».

Φυσικά η ελληνική πλευρά αμέσως αποκατέστησε την αλήθεια και ανέδειξε τη διαστρεβλωτική αντίληψη της Τουρκίας: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000, ενώ την εποχή της Συνθήκης της Λωζάννης (σ.σ. 1923) ήταν ισάριθμες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3… Η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της, ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά τη μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί».

7. Κρήτη: Το ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο γίνεται όργανο όξυνσης από την Τουρκία

Στις 22 Ιουλίου, ένα σκάφος με 45 πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, εντοπίστηκε από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το σκάφος άρχισε να βυθίζεται και έτσι στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών συμμετείχαν παραπλέοντα σκάφη, τα οποία λάμβαναν οδηγίες από το Λιμενικό Σώμα και ιπτάμενα μέσα.

Ωστόσο, σε λίγη ώρα βρέθηκαν στην περιοχή δυο τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες ζήτησαν από τα ελληνικά σκάφη να τις αφήσουν να αναλάβουν αυτές τη διάσωση των ναυαγών. Φυσικά τα ελληνικά σκάφη αγνόησαν τους αβάσιμους τουρκικούς ισχυρισμούς και διέσωσαν τους μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο και την Κρήτη. Η Τουρκία απεδείχθη για άλλη μια φορά ανίκανη να επιβάλει τετελεσμένα, καθώς το ζήτημα της έρευνας και της διάσωσης είναι από τα αγαπημένα της Αγκυρας για να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά, όμως, η τουρκική επιχείρηση «γκριζαρίσματος» απέτυχε παταγωδώς.

8. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Κατά τη διάρκεια του… «ήρεμου» φετινού καλοκαιριού στα ελληνοτουρκικά, η Αγκυρα επανέφερε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Το θέμα τέθηκε κι από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψη στην Αγκυρα του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, για να πάρει την «πληρωμένη» απάντηση του Ελληνα πολιτικού ότι «τα νησιά μας απειλούνται, γι' αυτό έχουν στρατιωτικές μονάδες».

Η Τουρκία επανήλθε στο θέμα με αναλυτική επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Η Ελλάδα έσπευσε να απαντήσει με αντίστοιχη επιστολή της Ελληνίδας αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρίας Θεοφίλη, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Συνθήκη της Λωζάννης παραχωρεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα χωρίς καμία υποχρέωση να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, και κατακεραυνώνει την τουρκική πρακτική να εμφανίζει ελληνικά νησιά ως περιοχές δήθεν «περιορισμένης κυριαρχίας» εκ μέρους της Ελλάδας. Μάλιστα, τονίζει εμφατικά ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί μερί των ελληνικών νησιών, που δήθεν αποτελούν «προέκταση της ενδοχώρας της Ανατολίας», είναι ενδεικτικοί των αναθεωρητικών και αποσταθεροποιητικών αντιλήψεων της σημερινής Τουρκίας.

9. Τουρκικές φρεγάτες «αλωνίζουν» στο Αιγαίο

Πόσο «ήρεμο» είναι άραγε το φετινό ελληνικό καλοκαίρι, όταν η Τουρκία «αλωνίζει» στο Αιγαίο και ειδικότερα πολύ κοντά στη Ρόδο και την Κάρπαθο, στο πλαίσιο συνδυασμένων αεροναυτικών ασκήσεων (ASFAO) στο διάστημα από 23 Ιουλίου έως και σήμερα (5/8);

Γιατί η Τουρκία επιμένει να πραγματοποιεί ασκήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, παρά το ότι το λεγόμενο «Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ» απαγορεύει κάτι τέτοιο σε διεθνή ύδατα κι εναέριο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου κατά την περίοδο από μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου; Και γιατί άραγε η Αθήνα δεν αντιδρά σε αυτή την παραβίαση του Μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ;

10. Απουσία απευθείας επαφής

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η συμφωνηθείσα δημιουργία «κόκκινης απευθείας τηλεφωνικής γραμμής» μεταξύ των δυο ηγεσιών, και ειδικότερα μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή και του Τούρκου ομολόγου της, Ιμπραήμ Καλίν, δεν λειτουργεί, προφανώς με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία σχεδίασε τον ορυμαγδό των προκλήσεων και των αναθεωρητικών κινήσεων εν μέσω θέρους, παρά την δήθεν συμφωνία για ένα «ήρεμο» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά.

Αν το φετινό καλοκαίρι με όλα τα παραπάνω θεωρείται από Αθήνα και Αγκυρα «ήρεμο», αναμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα είναι το «άγριο»…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ