Η μεθαυριανή είσοδος του Αυγούστου, του κατεξοχήν μήνα των διακοπών, αποτελεί σημείο καμπής για τους περισσότερους Έλληνες, καθώς σε αυτό τον μήνα αναμένεται να απολαύσουν μερικές μέρες ανάπαυλας, ξεκούρασης και αλλαγής της καθημερινότητάς τους. Για τους ίδιους λόγους, με την ίδια αγωνία αναμένει την έναρξη του μήνα των διακοπών η κυβέρνηση, μόνο που εν προκειμένω δεν μιλάμε για πολυήμερες διακοπές, αλλά για βελτίωση της εικόνας του τουρισμού, που έως τώρα είναι μάλλον κατώτερη των προσδοκιών.
Η πηγή της κυβερνητικής αγωνίας είναι ότι παράλληλα με την αύξηση της εγχώριας τουριστικής κίνησης αλλά και των αφίξεων από το εξωτερικό, μεγαλώνει και η διάχυση της μετάλλαξης Δέλτα, δηλαδή η επέλαση του τέταρτου κύματος κορονοϊού, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τις διακοπές πολλών, αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Συνεχείς αλλαγές της τάσης
Η πορεία της τουριστικής περιόδου εμφανίζει την εικόνα της «κινούμενης άμμου», όπως είπε προ ημερών ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, με συνεχείς αλλαγές της τάσης των τουριστών από το εξωτερικό: Ενώ στην αρχή τα μηνύματα ήταν πολύ αισιόδοξα, πράγμα που ανέδειξε με πολλούς τρόπους η κυβέρνηση, στην πορεία υπήρξαν πισωγυρίσματα, είτε διότι κάποιες χώρες (π.χ. Βρετανία και Γερμανία) έθεταν σημαντικές προϋποθέσεις για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, είτε διότι αιφνιδιαστικές κυβερνητικές αποφάσεις όπως αυτή των περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο διέσπειραν φόβους για περισσότερα τοπικά lockdown και οδήγησαν σε ακυρώσεις.
Ο νέος κυβερνητικός πονοκέφαλος στον τουρισμό έχει όνομα: Κρήτη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η μεγαλόνησος αποτελεί την ατμομηχανή του τουρισμού για τη χώρα μας, κυρίως για τουρίστες υψηλών καταναλωτικών δυνατοτήτων από το εξωτερικό.
Νέες τουριστικές δεξαμενές
Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση καταγράφει με εμφανή ικανοποίηση τη διεύρυνση των χωρών από τις οποίες έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα: Χώρες με ισχυρή ανάπτυξη από την Ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία, η Τσεχία ή η Ρουμανία, καταγράφουν μεγάλη αύξηση των πολιτών τους που επιλέγουν την Ελλάδα για τουρισμό αυτό το καλοκαίρι. Αυτές οι νέες τουριστικές δεξαμενές εξισορροπούν σε μεγάλο βαθμό τα αντικειμενικά προβλήματα που οδήγησαν σε ακυρώσεις μέσα στον Ιούλιο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για περίπου 2,3 εκατομμύρια τουρίστες έως τα μέσα Ιουλίου, αύξηση κρατήσεων όσο οδηγούμαστε προς τα τέλη του μήνα και υψηλές προσδοκίες για τον Αύγουστο.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει ποσοτικές προβλέψεις, όπως συνέβαινε πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όταν πίστευε ότι μπορεί να φτάσει το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, εξισορροπώντας ως έναν βαθμό την καταστροφική περσινή χρονιά λόγω του κορονοϊού. Αναμφίβολα αυτός ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί και αν αυτό συμβεί θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία την οποία η κυβέρνηση θα αναδείξει με κάθε τρόπο.
Αν, από την άλλη, τα πράγματα δεν ξεπεράσουν το 30%-35% των επιδόσεων του 2019, ασφαλώς υπάρχει η αιτιολογία της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο αυτό θα έχει αντίκτυπο τόσο στην ίδια την τουριστική βιομηχανία της χώρας, όσο και στις προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ του 2021. Ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας που θα δείξει την επίδοση του τουρισμού φέτος στην Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε η προσπάθεια να έχει όσο πιο θετικό αποτέλεσμα γίνεται.
Ωστόσο, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι βέβαια ότι πολλά που θα συμβούν στον ελληνικό τουρισμό μέσα στον επόμενο μήνα, δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης να τα διαχειριστεί. Και αυτό γεννά την αγωνία για την τελική κατάληξη της προσπάθειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!