Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 στη μάχη για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων στην Ελλάδα

Η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα

Η τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 σήμερα το πρωί μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ευρωπαίας επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να πραγματοποιηθεί μέσα σε καλύτερες συνθήκες. Δηλαδή, η υπέρβαση της πανδημίας με ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμένων να θεωρείται δεδομένη και η κυβέρνηση να μπορεί απερίσπαστη, πλέον, να «τρέξει» τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ακόμα και με την πανδημία να απειλεί ακόμα με καθυστέρηση της επιστροφής στην κανονικότητα, η σημερινή τηλεδιάσκεψη προστίθεται στην πληθώρα των αποδείξεων που παρέχει η Αθήνα στις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμιστικές της επιδιώξεις.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα μετάσχει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος -συνεπικουρούμενους από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς- θα παρουσιάσει στην επίτροπο Φερέιρα το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι λόγοι για αυτή την ειδική παρουσίαση είναι κυρίως δύο:

  1. Η κυβέρνηση θέλει να έλθουν τα πρώτα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ μέσα στο 2021, δηλαδή να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος όπως συνέβη στο παρελθόν. Το βάρος σε αυτή την πρώτη φάση του νέου ΕΣΠΑ θα δοθεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στην τόνωση της απασχόλησης. Η καινοτομία εδώ είναι ότι στο ΕΣΠΑ δεν θα υπάρχουν προσκλήσεις που θα έχουν καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής για τα επενδυτικά σχέδια, αλλά αντίθετα οι προσκλήσεις θα είναι ανοικτές, δηλαδή χωρίς καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων και η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στα διάφορα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
  2. Το νέο ΕΣΠΑ είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα κι ενισχυτικά του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δυο παράλληλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις έχουν, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, κοινό σκοπό την μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε μια πιο παραγωγική και πιο εξωστρεφή οικονομία καθώς και στη στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την καινοτομία.

Οι 15 οικονομικοί και πολιτικοί άξονες

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εν προκειμένω αυτά του νέου ΕΣΠΑ (που πλέον ονομάζεται «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 -2027»,) θα διοχετευθούν μαζί με εκείνα του Ταμείου Ανάκαμψης (συνολικά περί τα 70 δισ. ευρώ) στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μέσα από 15 οικονομικούς και πολιτικούς άξονες που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση:

  1. Αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ
  2. Ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και μείωση της παραοικονομίας
  3. Επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση
  4. Αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων
  5. Προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης
  6. Επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων
  7. Υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών
  8. Ενίσχυση της βασικής έρευνας μέσω της άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια
  9. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας
  10. Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους
  11. Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση
  12. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες
  13. Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση
  14. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και
  15. Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.

Ο τελικός στόχος της κυβέρνησης

Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και η δημιουργία 180.000 έως 200.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026. Τόσο στο Σχέδιο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ, ισχύουν επακριβώς οι κανονισμοί περί κρατικών ενισχύσεων, όπως επίσης και τα ποσοστά του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Η κυβέρνηση επείγεται να κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς στον σχεδιασμό της πρέπει έως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές (οι οποίες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθούν στα τέλη της τετραετίας, δηλαδή το πρώτο μισό του 2023) όχι μόνο να έχουν ξεκινήσει οι περισσότερες επενδύσεις (άλλωστε το Ταμείο Ανάκαμψης από τη φύση του επιβάλλει την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων) αλλά και να έχουν ήδη κάνει φανερές τις πρώτες θετικές τους επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο Ανώτατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στην Αθήνα χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε συνοπτικά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ,η οποία είναι πλέον έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας: «Έχουμε αύξηση των καταθέσεων που πλέον αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ, ποσοστό μεταξύ των υψηλότερων στις χώρες του ΟΟΣΑ και δεύτερο μετά από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της, γεγονός που αντανακλά την σιγουριά τόσο για την οικονομία, όσο και για τις πολιτικές που εφαρμόζουμε.

Το σχέδιο μας “Ελλάδα 2.0” - που πρόσφατα εγκρίθηκε από την ΕΕ - θα προσθέσει στο ΑΕΠ 7 μονάδες. Και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε εφαρμόσει, ιδίως στην ψηφιοποίηση, την τηλεργασία και τη μείωση των φόρων, συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.  Η παρουσία στην Ελλάδα εταιρειών-κολοσσών όπως η Microsoft, η Pfizer και άλλων είναι απόδειξη του ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις στη χώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ