Το νέο εμπόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερβεί οριστικά την πανδημία και να αρχίσει με γοργούς ρυθμούς την ανάταξη της οικονομίας, είναι τα ως τώρα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, σε συνδυασμό με την ταχεία επέκταση της βρετανικής μετάλλαξης «Δέλτα» η οποία έως τον άλλο μήνα θα επικρατήσει πλήρως και στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ακολουθήσει τη γνωστή τακτική «μαστίγιου και καρότου» με κίνητρα, όπως το ποσό των 150 ευρώ προς τους νέους για διακοπές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ή την είσοδο στα γήπεδα μόνο σε εμβολιασμένους και με χρήση μάσκας. Παράλληλα θεσπίζει και αυστηρές ποινές σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα, επιτρέποντας τη διάδοση του ιού ακόμα και τώρα, που ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάστηκε ή ξεκίνησε τη διαδικασία εμβολιασμού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λύση του προβλήματος είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, γι' αυτό κι αποφασίστηκε η επίσπευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο χρονικός ορίζοντας για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είχε τοποθετηθεί τον Σεπτέμβριο, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομάδες που έχουν ήδη επιλεγεί είναι οι υγειονομικοί, δηλαδή όλοι όσοι εξασκούν επαγγέλματα υγείας. Αυτό σημαίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού, επαγγελματιών που εργάζονται σε γηροκομεία και άλλες δομές υγείας, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές.
Δεύτερη κατηγορία που είναι πολύ πιθανό να εμβολιαστούν υποχρεωτικά είναι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Αιτιολογική βάση γι' αυτό είναι η πολύ υψηλή θετικότητα που καταγράφεται σε μικρές ηλικίες, οι οποίες μπορεί πολύ εύκολα να μεταδώσουν τον ιό σε ανεμβολίαστους συγγενείς τους μεγαλύτερων ηλικιών.
Πέραν αυτών, υψηλά στη λίστα της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Σώματα Ασφαλείας και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στους εργαζόμενους στο χώρο του αθλητισμού. Εισηγήσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολίτες (front desk) δεν έχουν πάρει έως τώρα το «πράσινο φως», ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται για το εγγύς μέλλον, σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινωθούν. Η τελική λίστα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, πάντως αναμένεται να περιλάβει κάποιες -ή όλες- από τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!