Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η ατζέντα για Λιβύη και Κυπριακό - Τι είπε ο Μητσοτάκης

Πολύ παραγωγική, ειδικά για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα αποδείχθηκε η χθεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Η πρωτοτυπία της Συνόδου ήταν η παρουσία σε αυτήν του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν την ευκαιρία χθες το μεσημέρι να συζητήσουν τα θέματα που άπτονται των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως το θέμα της Τουρκίας, της Λιβύης και των μεταναστευτικών ροών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διατύπωσε για μια ακόμα φορά την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η πρόταση της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών απορρίπτεται πλήρως και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο προβλέπει λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, όχι διαίρεση, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ατζέντα για τη Λιβύη

Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη χώρα αυτή, η οποία αποτελεί άλλωστε γείτονα της Ελλάδας στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η μόνη χώρα που διατύπωσε επιφυλάξεις στο κοινό ανακοινωθέν που έκανε λόγο για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, ήταν η Τουρκία.

Το μείζον θέμα του μεταναστευτικού

Στο θέμα της Μετανάστευσης, η Ελλάδα - υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης - δεν είναι αντίθετη σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, εφόσον η χώρα αυτή πληροί δυο προϋποθέσεις:

  1. Πρώτον, να εγκαταλείψει οριστικά την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών και
  2. Δεύτερον, να αποδεχτεί την επανεισδοχή ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Μετάλλαξη Δέλτα

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού και της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού, που χθες σήμανε συναγερμό στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως ο εμβολιασμός προστατεύει. Αυτό σημαίνει χωρίς αμφιβολίες, πρόσθεσε, πως οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες», που σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους πολίτες να προγραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, ώστε να προστατευθούν και να συμβάλουν στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Και ψηφιακό πιστοποιητικό

Όσον αφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να επιτραπεί με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ