Νέα
  • ΓΔ: 1449.47 -0.21%
  • Τζίρος: 69,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία, Ρωσία, πανδημία και οικονομία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ζητούν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι Ελληνες πολίτες
Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ζητούν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι Ελληνες πολίτες / Πηγή: Intime

Ο συντονισμός των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εκστρατείες εμβολιασμού, ο συντονισμός για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες.

Σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Στο ζήτημα του άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, το κλίμα έχει προετοιμαστεί με προσοχή:

  • Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν προ δεκαημέρου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες (αλλά και χωρίς πρόοδο στις διμερείς διαφορές),
  • ο διάλογος μεταξύ των δυο χωρών έχει ξαναρχίσει, ενώ
  • οι νέες διεθνείς συναντήσεις του Τούρκου προέδρου εμπλουτίστηκαν ποσοτικά και ποιοτικά με το καλό κλίμα στις συναντήσεις Μπάιντεν - Ερντογάν και Μακρόν - Ερντογάν.

Ήρθε και η χθεσινή τοποθέτηση της επιτρόπου Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα, η οποία δήλωσε ότι οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας έχουν βελτιωθεί, ώστε να είμαστε περίπου βέβαιοι για το πνεύμα του τελικού κειμένου των εργασιών της Συνόδου για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, η οικονομία της είναι στο χείλος του γκρεμού, η εξωτερική της πολιτική την έχει απομονώσει διεθνώς, συνεπώς χρειάζεται για τους δικούς της λόγους την εξομάλυνση σχέσεων με Ελλάδα (και συνολικά με την Ευρώπη) και ΗΠΑ, προκειμένου να «ξεπεράσει τον κάβο». Την επιτυγχάνει και μάλιστα χωρίς να κάνει την παραμικρή στροφή στην αναθεωρητική της πολιτική, που τόσες εστίες περιφερειακής αποσταθεροποίησης δημιούργησε την περασμένη χρονιά.

Μάλιστα, η Τουρκία θα αναμένει με προφανή ικανοποίηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, μόλις λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή της στη δεύτερη Διάσκεψη για τη Λιβύη την οποία συγκάλεσε η Γερμανία στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή πολλών χωρών (ακόμα και του Κονγκό!) συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλά έχοντας προκλητικά αποκλείσει την Ελλάδα και μάλιστα για δεύτερη φορά, μετά τον Ιανουάριο του 2020.

Κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία

Επίσης η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να εγκρίνει το νέο κονδύλι των 3,5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης συμφωνίας για διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ειδικότερα, η ΕΕ εισηγείται τη διάθεση το ποσού των 5,7 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο από τώρα έως το 2024. Μάλιστα ευρωπαϊκές πηγές επεσήμαιναν ότι σκοπός των Βρυξελλών είναι να εξελιχθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στις χώρες αυτές για τους μετανάστες που βρίσκονται στα εδάφη τους, σε κοινωνική και οικονομική βοήθεια για την ενσωμάτωση στις κοινωνίες και την προσωπική ανάπτυξη των μεταναστών.

Άλλωστε, η «μεγάλη φίλη» της Τουρκίας, η γερμανική κυβέρνηση, ξεκαθάρισε στο πλαίσιο των ετοιμασιών της Συνόδου Κορυφής ότι το κύριο θέμα είναι το μεταναστευτικό και τα χρήματα που πρέπει να κατευθυνθούν προς τις χώρες που φιλοξενούν μετανάστες (κυρίως, βέβαια, στην Τουρκία).

Αυτό το πλαίσιο διευθετήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας έχει, όπως είναι εύλογο, τη σύμφωνη γνώμη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ συμπαρατάχθηκε με τις φωνές που ζητούν εκ νέου ενσωμάτωση της Τουρκίας στους κόλπους της Δύσης.

Κατά τα λοιπά, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος «γαλλογερμανικός άξονας» καταθέτει πρόταση για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, προκειμένου να λειανθούν όσες διαφορές είναι δυνατό να λειανθούν, αλλά και να συμφωνηθεί ένα modus vivendi Ευρώπης - Ρωσίας κατά τα πρότυπα της συνάντησης Μπάιντεν - Πούτιν, προ ημερών. Σημειώνεται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εκ μέρους της Ρωσίας προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η οικονομία μετά την άρση των περιορισμών

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων θα ασχοληθεί με την επανέναρξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν οι πορείες των εμβολιαστικών κινημάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ, η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η συνεργασία για τη διευκόλυνση του τουρισμού, ιδιαίτερα στα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου κλπ.

Η Σύνοδος Κορυφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδος, και πρώτο θέμα θα είναι η ανταλλαγή απόψεων με τον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για διεθνή γεωπολιτικά θέματα και νέες παγκόσμιες προκλήσεις. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ