«Φέτος το καλοκαίρι έχουμε στη διάθεση μας περισσότερα όπλα από πέρυσι. Το κυριότερο ο εμβολιασμός», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσο στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως εντός του καλοκαιριού θα χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και σημείωσε: «Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος, σχετικά εύκολα θα φτάσουμε στο 50-55% του πληθυσμού σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερους, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και εργαζομένους στον τουρισμό να εμβολιαστούν. Κάνω εκ νέου έκκληση προς όλους να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης και να κάνουν το εμβόλιο. Θα ήταν πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως χώρα, τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ένας διακριτός κίνδυνος».
Στη συνέχεα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό, λέγοντας πως είχαμε την προνοητικότητα ως Ελλάδα να θέσουμε το θέμα όταν όλα ήταν μαύρα. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τις μετακινήσεις. Κάθε χώρα διατηρεί, εξάλλου, το δικαίωμα να δώσει ή να μην δώσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως το β΄εξάμηνο του έτους μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Όλα όμως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού».
Θέλουμε να ανοίγουν αγορές αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να ανοίγουν αγορές και από την άλλη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. «Έχουμε λόγους να ανησυχούμε για την ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, που υπάρχει στην Βρετανία. Κάθε νόμισμα έχει διπλή όψη» εξήγησε.
Οσον αφορά την κατάταξη της Ελλάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο, επισημαίνοντας παράλληλα «πως το άνοιγμα μεταξύ Μ. Βρετανίας και Πορτογαλίας τελικώς δεν ωφέλησε την Πορτογαλία, καθώς αυτή η χώρα είναι η δεύτερη στην Ευρώπη στο ποσοστό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα».
Το β΄ εξάμηνο θα φθάσουμε στο 50% των εσόδων του 2019
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεα της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας και στην πορεία της οικονομίας.
Είπε πως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα επεκταθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο, εξ ου και δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας» και πως «προφανώς και οι προκλήσεις θα παραμείνουν» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους κλάδους της οικονομίας, εφόσον αυτό απαιτηθεί».
«Πρέπει να περάσουμε όμως στο στάδιο της “ αποσωλήνωσης” της οικονομίας χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις. Η εντύπωση που έχω είναι πως ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Και εγώ είμαι αισιόδοξος πως το β΄ εξάμηνο θα είναι καλύτερο του αναμενομένου για να φθάσουμε στο 50% των εσόδων του 2019» σημείωσε επίσης και προσέθεσε:
«Όσο καλύτερα πάει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα για να εφαρμόσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και στο σκέλος της μείωση της φορολογίας.
Εξακολουθούμε να εκτιμούμε πως η ανάπτυξη το ‘21 θα είναι στο 3,6%. Θα αναθεωρήσουμε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη μόνον, όταν έχουμε τις ακριβείς επιδόσεις του α' εξαμήνου. Καλύτερα να είμαστε μετριοπαθείς, παρά υπερφίαλοι».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως είναι μία μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά. «Ήταν μία τολμηρή πρόταση που καταθέσαμε πέρσι τον Μάρτιο και χρειάστηκε να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις για να γίνει πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι από τις πολύ ωφελημένες χώρες, έχει να εισπράξει τα επόμενα χρόνια κοντά στα 32 δισ. ευρώ. Είμαι ικανοποιημένος γιατί το σχέδιο μας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν. Προφανώς αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει αναξιοποίητη. Σε αυτά τα ποσά να προσθέσετε και τους πόρους του επομένου ΕΣΠΑ» σημείωσε και προσέθεσε:
«Δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό της προηγούμενης 10ετίας. Θέλουμε ο τουρισμός να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία. Υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις. Τουρισμός και προστασία του περιβάλλοντος πάνε πλέον χέρι χέρι».
Το 2022 θα παρουσιάσουμε τη νέα ταυτότητα της χώρας
«Προ της πανδημίας είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια να ξανασκεφτούμε το brand της χώρας. Το 2022 θα ξαναπιάσουμε το νήμα. Ο επόμενος χρόνος θα είναι αυτός που ως κυβέρνηση και Πολιτεία θα παρουσιάσουμε τη νέα ταυτότητα της χώρας που θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στο τουριστικό μας προϊόν» επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση του με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο.
«Ο τουρισμός θα είναι πολύ περισσότερο μία συνολική εμπειρία. Η Ελλάδα έχει μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα επ’ αυτού. Πρέπει όμως να το συνθέσουμε με έναν τρόπο που θα έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Έχω μιλήσει για συνέργειες με πολιτισμό και αγροτοδιατροφικό τομέα» εξήγησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς τον κ. Ρέτσο είπε:
«Έχετε και εσείς ευθύνη ως ΣΕΤΕ να εντάξετε τον αγροτοδιατροφικό τομέα στο τουριστικό μας προϊόν. Πρέπει να απαλλαγούμε από την τυραννία των αφίξεων. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους υπερκορεσμένους προορισμούς. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία του μαζικού τουρισμού, αλλά η ανάπτυξη θα προέλθει από μοναδικές εμπειρίες, που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι δυνατότητες της χώρας μας είναι ατελείωτες. Μπορούμε να προσφέρουμε εξειδικευμένα προϊόντα όλη την διάρκεια του χρόνου. Αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να προβάλλουμε, αυτή η μοναδικότητα κρύβεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, αυτό είναι το όραμα μου για τον τουρισμό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!