Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Τι λέει διπλωματική πηγή στην «Η» για το γερμανικό «nein»

Λιβύη
Πηγή: APImages

Στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών βρίσκονται οι ελληνογερμανικές σχέσεις, μετά τη νέα άρνηση του Βερολίνου να καλέσει την Ελλάδα στη δεύτερη Διάσκεψη για τη Λιβύη που ξεκινά σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η Αθήνα είχε εκφράσει την ενόχλησή της τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη Διάσκεψη για τη Λιβύη, επίσης έχοντας καλέσει την Τουρκία αλλά όχι την Ελλάδα, με την ασόβαρη αιτιολογία ότι η πρώτη, που εισέβαλε, ουσιαστικά, στη Λιβύη και διατηρεί εκεί στρατεύματα παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του ΟΗΕ για αποχώρησή τους, αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ η Ελλάδα που επιχείρησε να διευθετήσει το πρόβλημα διπλωματικά και χωρίς στρατιωτική εμπλοκή της, δεν χρειάζεται να είναι παρούσα στη Διάσκεψη.

Ωστόσο, το Βερολίνο μετά από τις διαμαρτυρίες της Αθήνας, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις των διαμαρτυρομένων στη δεύτερη Διάσκεψη.

Δεύτερο «nein» στην Ελλάδα

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν προσεκλήθη ούτε στη δεύτερη Διάσκεψη που αρχίζει σήμερα, δείχνοντας έτσι ότι η σημερινή Γερμανία βάζει πάνω από την ευρωπαϊκή της συμμαχία με την Ελλάδα τη στρατηγική της συμπόρευση με την Τουρκία

Ακόμα κι αν δεχθεί κανείς ότι στην πρώτη Διάσκεψη η Ελλάδα δεν είχε σχέσεις με τη Λιβύη, είχε διακόψει τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η σημερινή δεύτερη Διάσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που όχι μόνο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης έχουν αποκατασταθεί, αλλά επιπλέον οι επαφές μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών είναι αλλεπάλληλες και θερμές. 

Επιπροσθέτως, όπως έλεγε διπλωματική πηγή στην «Η», «η συγκεκριμένη στάση της Γερμανίας λαμβάνει χώρα ακριβώς σε μια περίοδο που και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την άποψη πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, πράγμα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να δεσμεύει ως θέση και τη Γερμανία. Αλλά έχουμε δει πώς η πράξη πολλές φορές στην ΕΕ γεννά τη θεωρία»... 

Την έντονη δυσφορία της Ελλάδας - κάποιοι μιλούν για οργισμένη αντίδραση Μητσοτάκη στην απόφαση του Βερολίνου - εξέφρασε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στη συνέχεια ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προχθεσινή του επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου μεγάλο μέρος των συζητήσεων Μητσοτάκη- Αλ Σίσι κατέλαβαν οι πιθανές εξελίξεις στη δεύτερη Διάσκεψη για τη Λιβύη. 

Τι θα συζητηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι συμμετάσχουν στη Διάσκεψη θα εξετάσουν τις παραμέτρους της πολιτικής και δημοκρατικής μετάβασης, αλλά κι αυτό που το Βερολίνο αποκαλεί «βιώσιμη σταθεροποίηση». Θα εξεταστούν οι ετοιμασίες για την προσφυγή στις κάλπες στις 24 Δεκεμβρίου και η παράλληλη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη χώρα, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. 

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σαφές το ειδικό βάρος αυτών των Διασκέψεων που συγκαλεί το Βερολίνο, χωρίς συνεννόηση ούτε καν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο και μόνο για να διατηρήσει εν ζωή την παράνομη σχέση Τουρκίας Λιβύης όπως αποτυπώθηκε στο Σύμφωνο που δεν έχει καν επικυρώσει η λιβυκή Βουλή. Και γι' αυτό το λόγο θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με δυο κράτη- μέλη της ΕΕ (Ελλάδα- Κύπρος), παρά το ότι η ισχυρότερη ηγέτις της Ευρώπης την τελευταία μιάμιση δεκαετία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε περίπου δυο μήνες θα αποχωρήσει από την κορυφαία γερμανική κι ευρωπαϊκή θέση. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ