Λίγες μόλις ημέρες μετά την υπερψήφιση του εργασιακού από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει προς ψήφιση και τη δική της ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία θα παρουσιάσει στη σημερινή (11 π.μ.) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεργασία με τους δύο υφυπουργούς του, τον Πάνο Τσακλόγλου και τη Δόμνα Μιχαηλίδου.
Θα προηγηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή του Θεόδωρο Σκυλακάκη η παρουσίαση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αλλά και οι προοπτικές της, καθώς και το Μακροπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά την έγκριση από την Κομισιόν του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Επίσης, θα προηγηθεί η παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.
Προς νέα αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση, μετά το εργασιακό, που έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (μαζί με τις εκκρεμείς συντάξεις και την επαγγελματική κατάρτιση), ενώ ο πανεπιστημιακός υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου έχει ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με τα όσα πρέπει να αλλάξουν στην επικουρική ασφάλιση.
Η σημερινή εισήγηση Χατζηδάκη αναμένεται ότι θα ανοίξει και πάλι τον ασκό του Αιόλου μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών, οι οποίοι είχαν υποδεχθεί την προγραμματική δέσμευση της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με εκφράσεις τύπου «ασφαλιστικό Πινοσέτ». Η κυβέρνηση, πάντως, προσανατολίζεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική τακτική που επέλεξε στο εργασιακό και εκτιμά ότι «της βγήκε». Δηλαδή, θα αναδείξει τις αλλαγές υπέρ των ασφαλισμένων και θα καλέσει την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα να πάρουν θέση σε καθένα από αυτά. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να επαναλάβει το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία όταν έρθει η ώρα της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την παιδική προστασία.
Αναπτυξιακός νόμος και νέα νομοσχέδια
Θα ακολουθήσει παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή του Νίκο Παπαθανάση, του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» και του εκσυγχρονισμού του δικαίου του ανταγωνισμού.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του υπουργείου, των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την οργάνωση της Αστυνομικής Ακαδημίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ενσωματώσεις ευρωπαϊκών Οδηγιών για τον ΦΠΑ και τις εξ αποστάσεως πωλήσεις και ακολούθως ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως, δεν σταματούν εδώ: Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν επίσης το νομοσχέδιο για το νέο κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» (από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση), το νομοσχέδιο για τα ευρωπαϊκά Ταμεία Μετανάστευσης 2021-2027 (από τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη), ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει προς έγκριση το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.
Προσλήψεις το 2021
Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο θα ενημερωθεί για τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2021 (Βορίδης-Πέτσας), την επιλογή προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου (Τσιάρας), την επιλογή προέδρου και αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Σταϊκούρας), την επιλογή διοικητή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Βορίδης), τη στήριξη του Αγίου Όρους (Δένδιας) και τις εισηγήσεις θα κλείσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα παρουσιάσει τον απολογισμό και τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, την έγκριση των κυβερνητικών στόχων για το 2022, την έγκριση των προτεινόμενων αναθεωρήσεων του Ενοποιημένου Σχεδίου Δράσης και την παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!