Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Με τρεις άσους και τέσσερις νάρκες στο δρόμο προς τις κάλπες

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας είναι ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται από τη μια μερά να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα αυτής της πορείας, ώστε να φτάσει στις επόμενες εκλογές με τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη της οικονομίας (η οποία πρέπει να έχει φτάσει στο... πορτοφόλι του πολίτη) κι από την άλλη να αμυνθεί στις πιθανές αναποδιές ή να τις μετατρέψει από κινδύνους σε ευκαιρίες.

Οι τρεις Άσοι 

  1. Ο τουρισμός φέτος φαίνεται ότι θα πάει όχι απλώς καλύτερα από πέρυσι, αλλά και καλύτερα από τις αρχικές φετινές προσδοκίες. Παρά τα επιμέρους προβλήματα, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και προοιωνίζονται μια τουριστική περίοδο που θα στηρίξει στα πόδια της την ελληνική τουριστική βιομηχανία και θα την προετοιμάσει για «εκρηκτική» ανάπτυξη τα δυο επόμενα χρόνια.
  2. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κεντρικό μοχλό δομικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και ανάδειξης των νέων προτεραιοτήτων που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή της ψηφιακής και της πράσινης ανάπτυξης. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα πρώτα κονδύλια θα έλθουν στη χώρα μέσα στο 2021 επιτρέπει την επιτάχυνση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι και τα αποτελέσματα αυτών των πρώτων επενδύσεων θα φανούν πριν από τις κάλπες στα μάτια των πολιτών. 
  3. Η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα, καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να ανατραπεί η κυριαρχία Μητσοτάκη στο επόμενο διάστημα έως τις εκλογές, επιτρέπει στην κυβέρνηση όχι μόνο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν κοινωνικές αντιστάσεις (πχ ψηφιοποίηση του κράτους) αλλά και εκείνες που θίγουν κατεστημένα συμφέροντα και μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, όπως έγινε την εβδομάδα που πέρασε με το εργασιακό.

Και οι τέσσερις νάρκες

Στο σχέδιο της επόμενης διετίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση υπάρχει και μια σειρά κινδύνων που μπορεί να εκτροχιάσουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι είτε εσωτερικοί, είτε εξωτερικοί αλλά με άμεσες συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας, είτε διεθνείς που δυνητικά μας επηρεάζουν αρνητικά. 

  1. Μπορεί η πανδημία να έχει υποχωρήσει, μπορεί ο εμβολιασμός - με όλες του τις δυσκολίες - να εξελίσσεται, μπορεί το καλοκαίρι να έχει εξασθενήσει ακόμα περισσότερο τον ιό, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν κάποια από τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του δεν δημιουργήσει ένα νέο πρόβλημα μετά το φθινόπωρο. «Ούτε πέρυσι γνωρίζαμε τι μας επεφύλασσε ο τελευταίος χειμώνας» λέει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου και συμπληρώνει. «Βέβαια τώρα υπάρχει ο εμβολιασμός, ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, γιατί πολλά ακούμε για μεταλλάξεις, τρίτες δόσεις και γενικότερα, το τελευταίο που θα θέλαμε είναι μια απρόσμενη αναζωπύρωση του κινδύνου». 
  2. Η επανέναρξη της οικονομικής δράσης σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο συνοδεύεται ήδη με μια ανησυχητική αύξηση του πληθωρισμού, που μπορεί να εξελιχθεί μετά το καλοκαίρι σε βραδυφλεγή βόμβα για την ελληνική οικονομία. Ήδη η Ευρωζώνη, λόγω της σταδιακής επανόδου στην οικονομική κανονικότητα, κατάφερε αυτό που προσπαθούσε επί πολλά χρόνια και έχοντας χρησιμοποιήσει πολλά μέσα και ατέλειωτα χρήματα: Ο πληθωρισμός όχι μόνο να φτάσει το ποσοστό - στόχο του 2%, αλλά και να το ξεπεράσει (2,4%). Εάν η κατάσταση δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις βασικών προϊόντων, εξανεμίζοντας το εισόδημα του πολίτη - καταναλωτή. Ήδη οι πρώτες σοβαρές ανατιμήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ράφια τροφίμων των σούπερ - μάρκετ, ως απόρροια των αυξήσεων των πρώτων υλών και των τροφίμων διεθνώς. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων κάνει λόγο για προσωρινό φαινόμενο που οφείλεται στην απότομη επανέναρξη της οικονομικής δράσης μετά τα απανωτά lockdown, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έχει τεντωμένα τα μάτια και τα αυτιά του, ώστε να μην δοκιμάσει επώδυνες εκπλήξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, εάν οι εξελίξεις απαιτήσουν αλλαγή πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών
  3. Η κυβέρνηση καταγράφει μια σειρά μειζόνων αλλαγών στην παγκόσμια γεωπολιτική, και λαμβάνει εγκαίρως τα μέτρα της ώστε αυτές να μην επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική προσπάθεια για ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ επιστρέφουν ως ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου, βάζουν καθαρά απέναντί τους τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα, και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπαραταχθεί μαζί τους. Η Ελλάδα δια στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δηλώσει «προβλέψιμος σύμμαχος» απέναντι στους δυτικούς συμμάχους μας. «Είναι η ίδια πολιτική που έκανε ο Κόνραντ Αντενάουερ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ενέταξε δυναμικά την τραυματισμένη Γερμανία στο δυτικό κόσμο με τα γνωστά πλεονεκτήματα» λέει η ίδια πηγή. Ωστόσο, παρά το ότι η Ελλάδα δεν είναι η Γερμανία, η εφαρμογή της ειλικρινούς σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΕΕ έχουν ήδη αποδώσει σημαντικά οφέλη στη χώρα. Όμως, οι γεωπολιτικές αλλαγές, ακριβώς επειδή είναι μείζονες και πολυεπίπεδες, πάντοτε μπορούν να στραφούν εναντίον μας, εάν η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και δεν είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παρέμβει υπέρ των εθνικών συμφερόντων. 
  4. Πέρα από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, πονοκέφαλο για την κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσουν και τα ζητήματα της γειτονιάς μας, ειδικά η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα προσπάθησε και πέτυχε την αποκλιμάκωση, βάζοντας στο κάδρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου πορεύονται ως προς τα ελληνοτουρκικά, ακολουθώντας την φράση του κ. Μητσοτάκη: «Με διάθεση διαλόγου αλλά και με μηδενική αφέλεια». Γνωρίζει, δηλαδή, η κυβέρνηση ότι η Τουρκία, παρά το ότι επίσης επιθυμεί - για τους δικούς της λόγους - αποκλιμάκωση, ωστόσο ούτε τις πάγιες αναθεωρητικές της θέσεις έχει εγκαταλείψει, ούτε τις πειρατικές της μεθόδους έχει απαρνηθεί. Αντίθετα, στην Αθήνα υπάρχει η ανησυχία ότι μόλις ενεργοποιηθεί η «θετική ατζέντα» κι αναλόγως των τουρκικών συμφερόντων όπως αυτά γίνονται αντιληπτά από την Άγκυρα, είναι πιθανό μέσα στην επόμενη διετία η Τουρκία να επαναλάβει κάποιες ή όλες… από τις μονομερείς της ενέργειες, δυναμιτίζοντας το κλίμα που σήμερα φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί και προκαλώντας δυσκολίες στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας μας. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ