Η πρωτοβουλία Τσίπρα για επιστροφή στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του θέματος των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο ένα θέμα που πολλές φορές συζητήθηκε στο παρελθόν, «όχι πάντα στην έκταση που θα έπρεπε» όπως λένε νυν και πρώην στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.
Κυβερνητικά στελέχη που σήμερα έχουν ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζουν ότι η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξη Τσίπρα, «εξυπηρετεί την ανάγκη να καλυφθούν τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Θυμίζουν επίσης ότι κανένα κόμμα δεν δανείζεται μετά το 2012, ενώ προσθέτουν ότι οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020.
Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Προσθέτουν επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ θυμίζουν ότι με βάση το Καταστατικό της, η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Τι λένε τα παλαιότερα στελέχη
Παλαιότερα στελέχη, όμως, που είχαν ασχοληθεί με τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζουν ότι έως το 2012 οι δανειακές υποχρεώσεις του κυβερνώντος κόμματος εκπληρώνονταν κανονικά.
Τότε συνέβησαν δυο πράγματα, από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα τόσο για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας όσο και για κείνα του ΠΑΣΟΚ:
- Πρώτον, μειώθηκε με κυβερνητική απόφαση η κρατική χρηματοδότηση στο μισό από το ποσό που έπαιρναν έως τότε.
- Και δεύτερον, επίσης με μονομερή απόφαση των πιστωτών (Αγροτική Τράπεζα), τα επιτόκια υπερτετραπλασιάστηκαν.
Έτσι, από τη μια μέρα στην άλλη, έγινε αδύνατο να εξυπηρετούνται τα χρέη των δυο κομμάτων, χωρίς να έχει υπάρξει άλλου είδους κακοδιαχείριση.
Οι πηγές χρηματοδότησης
Ωστόσο, μια άλλη διάσταση έχει θέσει από παλαιά ο πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος είχε καταθέσει στη Βουλή και στην εξεταστική επιτροπή για τα χρέη των κομμάτων, αναφέροντας ότι τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις, δεν υπήρχε καμία σκιά στην όλη διαδικασία και επανέλαβε τους δυο παραπάνω λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το πρόβλημα.
Πρόσθεσε όμως ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για την χρηματοδότηση των κομμάτων, τα οποία σήμερα επιτρέπεται να λαμβάνουν χρήματα μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις συνδρομές των μελών τους. Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ είχε φέρει παραδείγματα κομμάτων σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Δανία κ.λπ.) όπου τα κόμματα έχουν αυστηρά προσδιορισμένες δυνατότητες άντλησης εσόδων (διαχείριση επαγγελματικών ταμείων, εκτυπώσεις κλπ).
Η επιστροφή του θέματος στην πρώτη γραμμή του δημοσίου διαλόγου, ισχυρίζονται τωρινά και παλαιότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πρέπει να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τις πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!