Δεκτό επί της Αρχής, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία έγινε σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, από την Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα να καταστεί νόμος του κράτους. Επί της αρχής το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τις 158 «γαλάζιες» ψήφους της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν επι της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με 142 «όχι», εξαπολύοντας σφοδρά πυρά για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις.
Ακολούθησε η καταμέτρηση των ψήφων της ονομαστικής ψηφοφορίας κάθε βουλευτή επί της Αρχής, σε κάθε άρθρο και στο σύνολό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί της Αρχής το νομοσχέδιο έλαβε τις 158 ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ περίπου τα μισά από τα συνολικά 128 άρθρα του υπερψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
► Κωστής Χατζηδάκης: Ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας από ΣΥΡΙΖΑ
Τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι η θετική τους ψήφος δεν αφορά στο νομοσχέδιο καθαυτό, αλλά στην ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο Διεθνών Συμβάσεων και Κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν στις γονικές άδειες όπως επίσης την βία και την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Κατήγγειλαν δε πως οι εν λόγω διατάξεις συνιστούν «φερετζέ» για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που αφορούν στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο.
► ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ ψήφισε μόνη της την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 50 άρθρα - τα οποία πάντως δεν σχετίζονται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το συνδικαλιστικό νόμο- να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Συνολικά εναντίον τάχθηκε το ΚΚΕ καταψηφίζοντας όλα τα άρθρα, ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε 21 άρθρα του νομοσχεδίου και το Μέρα 25 είπε «ναι» σε έξι άρθρα.
«Βάζουμε κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνάμε τον Μεσαίωνα», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο δίνει παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους, την οικονομία και τη χώρα, μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως το νομοσχέδιο «είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο της χώρας και ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βαθιά αναπτυξιακό» και πρόσθεσε: «Επιτρέπει την εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, αυξάνει την παραγωγικότητα . Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται για να αποδίδουν καλύτερα για τους ιδίους και την οικονομία οι συνδικαλιστές να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και όχι μόνο για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς».
Σκληρό ροκ από την αντιπολίτευση
Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε με 142 «όχι» το νομοσχέδιο επί της αρχής, καθώς και τις εμβληματικές διατάξεις του, που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για επιστροφή στο Μεσαίωνα και ξήλωμα βασικών εργασιακών κεκτημένων.
Eπίθεση στην κυβέρνηση πως «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κατάργηση του οκταώρου. Παράλληλα σημείωσε πως «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας».
Μιλώντας για το νομοσχέδιο, απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία διευθέτησης των ωρών εργασίας τονίζοντας: «Ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο. Ελευθερία της ατομικής σύμβασης απέναντι στην… ανελευθερία της συλλογικής. Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί. Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης. Ελευθερία να μπορεί κάθε επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει, χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι φέρνει στη Βουλή διατάξεις που υπαγορεύει ο ΣΕΒ και επεσήμανε ότι «η πολιτική σας είναι στον πυρήνα της λογικής του trickle down economics. Η πολιτική που λέει διευκολύνουμε τη συσσώρευση του πλούτου, και η αγορά θα τον διανείμει. Αυτό το παράδειγμα όμως δεν λειτούργησε ποτέ».
Έντονη κριτική σε διατάξεις του νομοσχεδίου - κυρίως όσον αφορά στο χρόνο εργασίας - άσκησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπόιτευσης. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Σε «έκτρωμα που θα μείνει στα χαρτιά» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως το νομοσχέδιο «ούτε για μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων και μίλησε για «τερατούργημα».
Για ένα νομοσχέδιο γεμάτα λάθη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος,κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ανατρέπει όλους τους νόμους που διέπουν το εργασιακό δίκαιο. «Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!