Η προσχώρηση του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ και ισχυρού στελέχους στην Εύβοια, Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ έφερε χαμόγελα και ικανοποίηση στην ηγεσία και το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο που τα είχε ανάγκη, καθώς παρά τη σταδιακή υπέρβαση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και την επίσης σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η δημοσκοπική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιητική.
Έτσι, η προσχώρηση Κεδίκογλου, πέραν των αναμφισβήτητα θετικών αντιδράσεων, επανέφερε τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, εάν η πολιτική και εκλογική ανάκαμψη γίνεται με μεταγραφές επωνύμων ή με επένδυση στην πολιτική και κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς.
Πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις για τη διεύρυνση
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το πεδίο είναι πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους και αποδεικνύουν, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου, ότι υπάρχει πραγματική πολιτική ζύμωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους όρους και τις προϋποθέσεις της διεύρυνσης, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την όλη προσπάθεια.
Ήδη υπάρχουν κατατεθειμένα ονόματα στελεχών της κεντροαριστεράς για προσχώρηση, λιγότερο ή περισσότερο ώριμη η κάθε περίπτωση, αλλά και αμιγώς πολιτικές εισηγήσεις για κινήσεις του Αλέξη Τσίπρας που θα ανοίξουν το κόμμα και την «Προοδευτική Συμμαχία» στις παλαιές δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ που μένουν ως τώρα πολιτικά άστεγες, ενώ η πλειοψηφία τους εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του 2019.
Ο Τσίπρας θέλει να προσεγγίσει όσους έχουν χαλαρή σχέση με την πολιτική
Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, φαίνεται να υιοθετεί τη στρατηγική που ήδη εφαρμόζει ο κύριος αντίπαλός του, και θέλει να προσεγγίσει κοινωνικές δεξαμενές που έχουν χαλαρή σχέση με την πολιτική, καθώς εκτιμά ότι εκεί βρίσκεται το μυστικό της πολιτικής επικράτησης.
Σε αυτή τη στρατηγική υπάκουσε τόσο η παρουσίαση του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, όσο και αυτή για το Περιβάλλον που έκανε ο κ. Τσίπρας διαδικτυακά και είχε, μεν, αρκετή «Αριστερά» μέσα, ωστόσο είχε και σε βαθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, αναφορά σε προβλήματα και λύσεις που δεν είναι «χαρακτηρισμένες» ιδεολογικά. Βέβαια ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έσπευσε να διαβεβαιώσει συνομιλητές του ότι τόσο η προστασία της δημόσιας υγείας όσο και η «οικολογία» εν γένει είναι πατενταρισμένες αριστερές θέσεις, ωστόσο η ίδια η παρουσίασή τους έδειξε καθαρά την πρόθεση Τσίπρα να απευθυνθεί και σε πολίτες που δεν ελκύονται, πλέον, από τη σημερινή πολιτική και κρατούν αποστάσεις από αυτήν.
Μια ακόμα παράμετρος για αυτή την επιλογή της Κουμουνδούρου είναι και το ότι η νέα γενιά, παραδοσιακή υποστηρικτής αριστερών θέσεων και κομμάτων, δείχνει να αποστασιοποιείται από την κλασική πολιτική αντιπαράθεση και να αναζητεί αλλού «το νόημα της ζωής» που ανοίγεται μπροστά της. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει με τίποτα να μειωθεί η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πιο δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τη νεολαία, και γι’ αυτό σπεύδει να μιλήσει περισσότερο τη δική τους γλώσσα, παρά τη γλώσσα των μεγαλυτέρων, που έτσι κι αλλιώς στρέφονται σε πιο παραδοσιακά πολιτικά σχήματα. Με το δίπολο «διεύρυνση επωνύμων- διεύρυνση λιγότερο πολιτικοποιημένων» αναμένεται να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, με το βλέμμα βέβαια και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ώστε να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!