Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα το διήμερο 30- 31 Μαΐου. Όπως έγινε γνωστό ο Τούρκος ΥΠΕΞ την Κυριακή θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη και στη συνέχεια ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας θα του παραθέσει ανεπίσημο δείπνο.
Τη Δευτέρα οι δύο υπουργοί θα έχουν τη συνάντησή τους, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί και τα Χανιά όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το 4ετές μνημόσυνο του πατέρα του, αλλά και για τις εξαγγελίες σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό όλες οι συναντήσεις Τσαβούσογλου (με Μητσοτάκη και με Δένδια) να γίνουν στα Χανιά.
Ως τότε θα μεσολαβήσουν:
- Το διήμερο συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα.
- Η 29η Μαΐου, ημέρα άλωσης της Κωνσταντινούπολης και ο τρόπος «εορτασμού» εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, που αναμένεται να διαμορφώσει ένα κλίμα ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου.
- Η συνάντηση την ίδια ημέρα (29 Μαΐου) του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
- Οι επιθέσεις Τούρκων συμμάχων του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, που ήδη άρχισαν με τις απαράδεκτες δηλώσεις Μπαχτσελί, ο οποίος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή αποκάλεσε… «Ελληνόπουλα» τα παιδιά σε μειονοτικό σχολείο της Ξάνθης, ενώ ο Μπαχτσελί τα αποκαλούσε «Τουρκόπουλα» και κατηγόρησε την Ελλάδα για «πολιτική αφομοίωσης και φασισμού».
Η Αθήνα είναι ήδη έτοιμη να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση εκ μέρους του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κυρίως κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη, καθώς το θέμα της μειονότητας φαίνεται ότι είναι ψηλά στην τουρκική ατζέντα. Φυσικά, εάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέσει καθαρά θέμα μειονότητας, είναι σαν να ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης (κάτι που είχε πει απερίφραστα ο ίδιος ο Ερντογάν σε παλαιότερη περιοδεία του στη Θράκη). Από την άλλη μεριά, οι Μητσοτάκης - Δένδιας «περιμένουν» τον Τσαβούσογλου στις μεταξύ τους συναντήσεις, έτοιμοι να διαχειριστούν μια τέτοια ή παρόμοια εξέλιξη.
Ο στόχος της Ελλάδας
Σταθερός σκοπός της Ελλάδας είναι να μη χρεωθεί σε καμία περίπτωση την όποια όξυνση ή την όποια επιδείνωση των διμερών σχέσεων, αλλά και να μην αφήσει κανένα περιθώριο στις αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας. Η φράση Μητσοτάκη «αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση διαλόγου αλλά και με μηδενική αφέλεια» δείχνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά. Επίσης ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να συναντηθεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών, όπου θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, τον Τούρκο πρόεδρο, αρκεί βεβαίως η επίσκεψη Τσαβούσογλου να μην εξελιχθεί σε… περιπετειώδη.
Η Αθήνα είναι «έτοιμη για όλα», κατά τη ρήση διπλωματικής πηγής. Έχει πλήρη τεκμηρίωση για τις θέσεις της σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών διαφορών και ελπίζει να μη χρειαστεί να κάνει χρήση τους. Ωστόσο «δεν πρόκειται να πέσει τίποτα κάτω» από τις καινοφανείς τουρκικές θέσεις που αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και την πραγματικότητα.
Γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν θέλει να δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς στις 24-25 Ιουνίου συγκαλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» προς την Άγκυρα. Από την άλλη μεριά, η Αθήνα έχει καταγράψει το πόσο απρόβλεπτη είναι η ηγεσία Ερντογάν όχι μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά γενικότερα στη διεθνή της παρουσία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!