Μετά τη μεσημεριανή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει από το Σότσι στις πόλεις Ανάπα και Γκελεντζίκ, του Κρασνοντάρ, όπου σήμερα και αύριο θα συναντηθεί με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας στην περιοχή.
Η ελληνική κοινότητα της Ανάπα
Η πόλη Ανάπα συνδέεται με τη νεότερη αλλά και την αρχαία ελληνική ιστορία. Είναι μια πόλη τουριστική στη βόρεια ακτή της Μαύρης θάλασσας, όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Γοργιππίας. Στο μουσείο Κρασνοντάρ συναντάμε αρχαιολογικά ευρήματα από τον ερχομό των Ελλήνων αποίκων. Όμως οι μνήμες δεν είναι μόνο της αρχαίας εποχής. Από τους 60.000 κατοίκους της πόλης οι 3.500 είναι Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν σ΄αυτή το 19ο αιώνα, ενώ το 60% περίπου είναι Πόντιοι.
Η ελληνική κοινότητα της Ανάπα είναι ιδιαίτερα δραστήρια και ενδιαφέρεται για την διατήρηση των παραδόσεων και την ισχυροποίηση των δεσμών με την Ελλάδα. Γι αυτό άλλωστε αδελφοποιήθηκε με τη Λάρισα το 2016.
Η Ανάπα διαθέτει το ελληνικό λαϊκό θέατρο «Ελευθερία», που είναι το μοναδικό θέατρο στη Ρωσία στην ελληνική γλώσσα, το λαϊκό συγκρότημα ποντιακού ελληνικού χορού «Γοργιππία», το λαϊκό συγκρότημα ελληνικού χορού «Γκελειός» και την ποδοσφαιρική ομάδα «Πόντος».
50.000 Έλληνες στην περιοχή του Γκελεντζίκ
Αντίστοιχες αναφορές στον Ελληνισμό υπάρχουν και στην πόλη Γκελεντζίκ, την οποία επίσης θα επισκεφθεί ο κ. Δένδιας. Στην αρχαιότητα, ο κόλπος του Γκελεντζίκ ήταν βάση για μια μικρή Ελληνική αποικία, που αναφέρονταν ως Τορικός.
Τον Μάρτιο του 1991 φιλοξένησε το 1ο Συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα, μετά την περίοδο της Γενοκτονίας και των εξοριών, συζήτησαν για την πορεία και το μέλλον τους.
Σχεδόν 26 χρόνια μετά, το Γκελεντζίκ έβαλε και πάλι τα καλά του και η ελληνική καρδιά απέδειξε ότι χτυπά ακόμα δυνατά σε αυτή τη γωνιά της νότιας Ρωσίας – στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, ζουν περίπου 50.000 Έλληνες. Το 2017 εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο στους τρεις ορόφους του φιλοξενεί βιβλιοθήκη και ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό και στους Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πρώην ΕΣΣΔ και τώρα στη Ρωσία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!