Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός πέταξε για Θεσσαλονίκη, καθώς το βράδυ πραγματοποίησε τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, ωστόσο μέχρι την αναχώρησή του από την Αθήνα βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με έναν υπουργό του: τον Νίκο Δένδια. Πράγματι, η χθεσινή μέρα ήταν εξαιρετικά δραστήρια και αποδοτική για την ελληνική διπλωματία, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρειάστηκε να παρέμβει σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων
Αρχικά η Αθήνα είδε ότι η Άγκυρα αντέδρασε σπασμωδικά στην ελληνική ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η τουρκική πλευρά σε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «διέπραξε φρικαλεότητες» όταν «εισέβαλε στη Σμύρνη» στις 19 Μαΐου 1919 και χαρακτήρισε «παραληρηματική» την ανακοίνωση του ελληνικού Κοινοβουλίου για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Η ελληνική πλευρά απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας… Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους».
Αλλαγή στάσης της Τουρκίας
Ωστόσο η Αθήνα καταγράφει μια επιμέρους αλλαγή στάσης της Άγκυρας, καθώς η τελευταία εμφανίζει ενδείξεις μείωσης των προκλήσεων, μετά την πρωτοφανή της απομόνωση και την έλλειψη συμμάχων, αλλά και ενόψει της απειλής για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διπλωμάτης που γνωρίζει τις εξελίξεις, θύμιζε χθες τη ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη «πολιτευόμαστε με βάση την αρχή της καλής γειτονίας, αλλά και με μηδενική αφέλεια».
Το Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό ΥΠΕΞ ξέρουν καλά ότι η Τουρκία έχει το βλέμμα της στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, καθώς η θετική ατζέντα μπορεί να δρομολογηθεί ή και να ανακληθεί, ανάλογα με το πώς η Ευρώπη θα εκτιμήσει την τουρκική στάση και, φυσικά, κύριο λόγο θα έχει η Ελλάδα. Έτσι τώρα προετοιμάζονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η από κοινού καταγραφή της κοίτης του Έβρου. Έπεται η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα κι από εκεί θα φανεί αν μπορούμε να προσδοκούμε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ως τότε, η Τουρκία φαίνεται να επιλέγει τα «ήρεμα νερά».
Συνεργασία με την Ισπανία για το μεταναστευτικό
Οι εξελίξεις στη Θέουτα, με την εισβολή περίπου 8.000 μεταναστών από το Μαρόκο στην ισπανική αυτή περιοχή και την απέλαση περίπου 5.000 εξ αυτών, ήταν η αφορμή για την τηλεφωνική επαφή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας, Νίκου Δένδια και Αράντσα Γκονζάλες Λάια, καθώς ο Έλληνας υπουργός ανέφερε στην Ισπανίδα ομόλογό του την εμπειρία μας από την αντίστοιχη επιχείρηση εισβολής πέρυσι την άνοιξη στον Εβρο.
Στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία η χώρα μας «εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της προς την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δεν είναι πρόκληση μόνο για τις χώρες πρώτης γραμμής. Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την ΕΕ να προσφέρει τη στήριξή της στην Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Συνεχώς παρούσα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, με κεντρικό θέμα συζήτησης τη διαμόρφωση των συνθηκών που οδηγούν σε κατάπαυση του πυρός και την προγραμματισμένη εκ νέου μετάβαση του Νίκου Δένδια στο Κάιρο. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος, όπως και η Ελλάδα, ασκεί εποικοδομητική διπλωματία και προς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη με κεντρικό διακύβευμα το πέρας των εχθροπραξιών.
Λίγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας αντάλλαξε απόψεις με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ιβάν Κόρκοκ, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Ισραήλ. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, για να συντονίσουν τις κινήσεις και πρωτοβουλίες τους με τελικό σκοπό την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Σήμερα στις 11 ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται στο γραφείο του τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μπαντρ μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ, με το Μεσανατολικό να είναι και εδώ το κύριο θέμα των διαβουλεύσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!