Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομία: Η κυβέρνηση προσέχει, για να έχει…

Πηγή: eurokinissi.gr
Πηγή: eurokinissi.gr

Ολο και μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου καταλαμβάνει η οικονομική πολιτική, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η υπέρβαση της πανδημικής κρίσης.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία της εβδομάδας που τελείωσε και πιο συγκεκριμένα: Τις συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών του οικονομικού κύκλου με τους επιτρόπους Πάολο Τζεντιλόνι και Μαγκρέτε Βεστάγκερ, καθώς και με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ, καθώς και τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή (κι ειδικότερα για την ελληνική) οικονομία.

Τα καλά λόγια περίσσεψαν από τους υψηλούς φιλοξενούμενους στη χώρα μας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπως ήταν πολύ ικανοποιητικές και οι εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της οικονομίας μας. Ωστόσο, στο παρασκήνιο η κυβέρνηση κατέγραψε μια σειρά επισημάνσεων από τους τρεις Ευρωπαίους παράγοντες και την έκθεση της Επιτροπής, ώστε να αποφευχθούν «παγίδες» που μπορούν να περιορίσουν ή και να ανακόψουν αυτές τις πολύ αισιόδοξες προοπτικές.

Συγκεκριμένα:

  1. Οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την ικανοποίησή τους για την έγκαιρη κατάθεση του Σχεδίου αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης από τη χώρα μας, όπως και την λεπτομερή ανάλυση που συνόδευε τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του Σχεδίου. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, υπενθύμιζαν ότι επί πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα έχει συνηθίσει να μην εφαρμόζει στην πράξη αυτά που αναφέρονται στα χαρτιά, σχετικά με κοινοτικά κονδύλια που εισέρρευσαν στη χώρα μας. «Δεν αρκεί το πολύ καλό Σχέδιο, πρέπει να προσέξετε και το πώς αυτό θα υλοποιηθεί σωστά» είπε στον πρωθυπουργό ένας εκ των Ευρωπαίων συνομιλητών του.
  2. Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και μια ακόμα «σύσταση», να προσεχθεί πολύ από την κυβέρνηση ο τρόπος και η ταχύτητα που θα σταματήσουν οι κρατικές στηρίξεις σε επιχειρήσεις όσο απομακρυνόμαστε από την πανδημία. «Οι οριζόντιες στηρίξεις βοήθησαν πολύ την οικονομία μας, αλλά αναγκαστικά έκρυψαν ‘κάτω από το χαλί’ βαθύτερα προβλήματα κάποιων επιχειρήσεων, τα οποία θα βγουν στην επιφάνεια όταν οι στηρίξεις σταματήσουν» έλεγε στην «Η» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
  3. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί με σημαντική καθυστέρηση στη χώρα μας, καθώς το 2022 θα κινείται κοντά στο 16%, όπως αναφέρει η έκθεση (16,1%), εξέλιξη που πέραν των οικονομικών, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά και ίσως πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση. «Μην εκπλαγεί κανείς αν η ανεργία προσδιορίσει σε ένα βαθμό που σήμερα δεν είναι ορατός, το χρόνο διενέργειας των προσεχών εκλογών» εκτιμούσε προ ημερών σε συζήτηση με την «Η» στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  4. Ενα ακόμα πρόβλημα ακούει το όνομα «έλλειμμα». Η Κομισιόν εκτιμά ότι στη φετινή χρονιά θα κινηθεί στο 10% ενώ το 2022 (εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν στην ελληνική οικονομία) θα μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ. Το θέμα εδώ είναι πώς οι Βρυξέλλες θα αντιμετωπίσουν την επάνοδο της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα στη χώρα μας της τάξεως του 3,5% που έρχεται σε προφανή σύγκρουση με την πραγματικότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται απρόθυμος για συζήτηση περί αλλαγών τέτοιου τύπου, ενώ αντίθετα ο Πάολο Τζεντιλόνι αναγνωρίζει το πανευρωπαϊκό πρόβλημα που δημιούργησε η πανδημία και θεωρεί δεδομένη την προσαρμογή στις ρεαλιστικές συνθήκες που έχουν προκύψει.

Η γενική εικόνα είναι ότι η ορθολογική εφαρμογή του Σχεδίου για το Ταμείο Σταθερότητας, η αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η σταδιακή επαλήθευση των υψηλών προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει η Ελλάδα θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να διαχειριστεί με ευρωπαϊκά στηρίγματα, τυχόν επιμέρους προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία. Αρκεί, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τις θέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι βρέθηκαν στη χώρα μας, η γενική πορεία της ώρας να είναι επιτυχημένη και πιστή στο Σχέδιο που έχει κατατεθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ