Νέα
  • ΓΔ: 1539.48 +0.56%
  • Τζίρος: 104,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για την… Ακρόπολη

Ακρόπολη / Πηγή: Eurokinissi
Ακρόπολη / Πηγή: Eurokinissi

Καθώς τα πνεύματα οξύνονται στο πολιτικό σκηνικό, αφού η νέα χαλάρωση των μέτρων δίνει καθαρά το σήμα ότι διανύουμε την τελευταία φάση της πανδημίας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν και συγκρούονται ακόμα και για τον... Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να απαντήσει στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «fake news» τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για τα όσα γίνονται γύρω από τον Παρθενώνα. 

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι:

  1. Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού έχουν απλωθεί σημαντικές ποσότητες τσιμέντου στον ιερό βράχο, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του. Χρησιμοποιήθηκε και μπετόν (οπλισμένο σκυρόδεμα)
  2. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει ξύλο, χώμα ή γυαλί, που δεν θα επηρέαζαν το περιβάλλον της Ακρόπολης.
  3. Φτιάχτηκε κατασκευή που δεν είναι αναστρέψιμη, δεν διορθώνεται.
  4. Το τσιμέντο με το οποίο φόρτωσαν το βράχο, ήταν η κύρια αιτία που στην πρώτη βροχή «πνίγηκε» η Ακρόπολη
  5. Οι επεμβάσεις που αποφάσισε το υπουργείο έκαναν ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση σε επισκέπτες ΑμΕΑ
  6. Όφειλαν να έχουν ενημερώσει και την UNESCO για τα έργα ανάπλασης του βράχου
  7. Κατέστρεψαν ένα μέρος του βράχου με αρχαία κατάλοιπα
  8. Υπάρχουν υπόνοιες ότι ένα κομπρεσέρ που δούλευε στα έργα κατέστρεψε ένα αρχαίο μέλος του ιερού βράχου
  9. Αρχική πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ήταν να εγχαράξει επιγραφή με το όνομά της στον βράχο, αλλά μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει.

Τι απαντά η Νέα Δημοκρατία

Η κυβερνητική παράταξη απορρίπτει το σύνολο των ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα:

  1. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «περσινά ξινά σταφύλια: Στην Ακρόπολη χρησιμοποιείται τσιμέντο εδώ και μισό αιώνα! Το τωρινό έργο ουσιαστικά αντικατέστησε τις παλαιές τσιμεντένιες διαστρώσεις της οδού Παναθηναίων με νέες, από αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ενώ συντηρήθηκαν οι  υφιστάμενες φθαρμένες διαδρομές. Ο αείμνηστος Γιάννης Τραυλός, προέκρινε το σκυρόδεμα όπως άλλωστε είχε πράξει και ο Πικιώνης σε παρόμοιες εργασίες. Οι νέες διαμορφώσεις, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Ο επισκέπτης θα έχει για πρώτη φορά την εικόνα  που είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι. ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), αλλά άοπλο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα και σε ελάχιστες μόνον κρίσιμες θέσεις τοποθετήθηκε οπλισμός (μικρά τεμάχια γαλβανισμένου πλέγματος Φ6).
  2. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το συγκεκριμένο σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με τα υλικά που χρησιμοποιούνται  για τη συμπλήρωση των μνημείων.
  3. Για πρώτη φορά γίνεται απολύτως αναστρέψιμη διάστρωση, που προστατεύονται απολύτως τα όποια ίχνη του βράχου υπάρχουν σήμερα ορατά. Και για πρώτη φορά αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος, η οδός των Παναθηναίων. Η Ελλάδα, έχει καθιερώσει διεθνώς στα αναστηλωτικά έργα την αρχή της αναστρεψιμότητας. Η αρχή αυτή, υπήρξε από την πρώτη ημέρα των έργων στην Ακρόπολη το ύψιστο πρόσταγμα και η τήρησή της έως σήμερα είναι αυστηρότατη.
  4. Το πρόβλημα των πλημμυρών στην Ακρόπολη είναι χρόνιο. Συνέβαιναν πάντοτε, ασχέτως της ύπαρξης της νυν ή της παλαιότερης επίστρωσης. Το 2018 βρoχοπτώσεις προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ και ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα. Για πρώτη φορά κατασκευάστηκε υδραυλικό έργο επί της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο των εργασιών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ακρόπολη,  σύμφωνα με μελέτες που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2019. Κατασκευάστηκαν, φρεάτιο απορροής στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, μεταξύ του μνημείου και του παλαιού μουσείου και αυλάκι αποστράγγισης και απορροής στην νοτιοανατολική πλευρά.
  5. Για πρώτη φορά η Ακρόπολη, το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γίνεται απολύτως προσβάσιμο σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός από το φθινόπωρο του 2018 όταν η περίπτωση ενός μικρού παιδιού από τη Ραιδεστό προκάλεσε θλίψη και ντροπή στο πανελλήνιο. Ο πατέρας του 12χρονου τον σήκωσε στα χέρια μεταφέροντάς τον μέχρι την κορυφή καθώς το ασανσέρ δεν λειτουργούσε.
  6. Για τέτοιου είδους απολύτως αναστρέψιμες παρεμβάσεις δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης της UNESCO.  Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο έχει ήδη προγραμματισθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, στο οποίο προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες από την UNESCO και έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση.
  7. Στο έργο της διάστρωσης ουδεμία καταστροφή βράχου ή αρχαίων καταλοίπων σημειώθηκε. Πριν από την διάστρωση προηγήθηκε λεπτομερής τρισδιάστατη και φωτογραμμετρική αποτύπωση, σε όσα σημεία του βράχου πρόκειται να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη η πλήρης τεκμηρίωσή τους.
  8. Καμία επιγραφή με το όνομα της Υπουργού Πολιτισμού δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως όπως πιστοποιείται και από τις σχετικές πινακίδες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
  9. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση κομπρεσέρ ή άλλου μηχανήματος, παρά μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών έξω από τον λυόμενο οικίσκο του ηλεκτρολογείου της Ακρόπολης, ο οποίος απομακρύνεται. Όλες οι άλλες εργασίες έγιναν χειρωνακτικά, με την ίδια μεθοδολογία που γίνονται οι αρχαιολογικοί καθαρισμοί και οι ανασκαφές.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ