Νέα
  • ΓΔ: 1456.94 +0.30%
  • Τζίρος: 20,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόρουμ Δελφών: Πυρ ομαδόν κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Εάν είναι αλήθεια ότι «η οικονομία σε πάει παντού», τότε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο, είναι η καλύτερη απόδειξη: Παρά τον «οικονομικό» του χαρακτήρα, οι συζητήσεις εξαπλώθηκαν σε όλα τα επίμαχα ζητήματα του καιρού μας, ενώ σχεδόν σε κάθε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το θέμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Τουρκία ετίθετο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τους ομιλητές, Έλληνες και ξένους. Ακολουθούν οι σημαντικότερες αναφορές στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ιστορικές αναφορές με σημερινή σημασία

Την αρχή έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στην εναρκτήρια ομιλία της έκανε εκτεταμένη αναφορά στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης «κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», την οποία Επανάσταση χαρακτήρισε «οικουμενικής σημασίας γεγονός», ενώ αμέσως υπογράμμισε ότι ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων «εμπνεύστηκε από τις εθνικές και φιλελεύθερες επαναστάσεις της εποχής της».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με προσοχή φιλοτέχνησε τη συμπαράταξη της Δύσης στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, μια αναφορά που πολλοί συσχέτισαν με τις εξελίξεις της εποχής μας: Μίλησε για τα ελληνικά Συντάγματα που προέρχονταν «από τη Γαλλική Επανάσταση και την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, από τους πατέρες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, από τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, τον Τοκβίλ, αλλά και τον Τζέφερσον. Στη βιβλιοθήκη της Χίου σώζεται η ιστορική αλληλογραφία του Τζέφερσον με τον Αδαμάντιο Κοραή, πρωτοπόρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Eμπνεύστηκε επομένως αλλά και ενέπνευσε η Ελληνική Επανάσταση τους φίλους της ελευθερίας στην Ευρώπη. Εξέπεμψε μια ακτινοβολία οικουμενική, συγχωνεύοντας τον ρομαντικό φιλελληνισμό του θαυμασμού για την αρχαία Ελλάδα με την ευγενική ιδέα ενός μικρού θαρραλέου έθνους, αντιμέτωπου με μια κραταιά αυτοκρατορία. Ενέπνευσε πλήθος δημιουργών: από τον Ευγένιο Ντελακρουά της μνημειώδους "Σφαγής της Χίου" μέχρι τον Άρι Σέφερ που ζωγράφισε τις "Σουλιώτισες γυναίκες"˙ από τον Σατωμπριάν μέχρι τον Βίκτωρα Ουγκώ, που συνέθεσε ποιήματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση και υποστήριξε με σθένος το νεοπαγές ελληνικό κράτος…». Οι αναφορές Σακελλαροπούλου ήταν κατ’ αρχήν ιστορικές, ωστόσο η επικαιρότητά τους αναδύονταν μέσα από κάθε φράση της Ελληνίδας Προέδρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Πέδρο Σάντσεθ: Μόνη λύση το Διεθνές Δίκαιο

Αναλυτική αναφορά στην ουσία των ελληνοτουρκικών προβλημάτων που δημιουργεί η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ως κοινό τόπο επίλυσης διμερών διαφορών έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ. Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει μεγάλη έκθεση στην τουρκική οικονομία και είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπληττε και την οικονομία της χώρας αυτής.

Όταν οι δηλώσεις Μητσοτάκη ήλθαν στις περιφερειακές συνθήκες της Ανατολικής Μεσογείου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Ισπανό ομόλογό του «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως μεσογειακή χώρα η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη Λιβύη, για την απεμπλοκή της από ξένους στρατούς, από ξένες επιρροές. Αλλά φυσικά και η Ισπανία ενδιαφέρεται, όπως η Ελλάδα, για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Και ως ευρωπαίος εταίρος έχει φυσικά λόγο όταν μία υποψήφια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων μελών, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Ενώ και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική θέση είναι πλέον απολύτως σαφής, απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν και οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Και συμφωνήσαμε ότι κάθε διαφορά έχει μόνο ένα δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Κάθε συζήτηση έχει μόνο ένα πλαίσιο που πρέπει να τη διέπει, αυτό του Διεθνούς Δικαίου, των Συνθηκών και φυσικά του κοινοτικού κεκτημένου. Γιατί, σημειώνω, ότι δεν πρόκειται για διμερή αλλά πρόκειται για ευρωπαϊκά θέματα και είναι συνεπώς στο χέρι των γειτόνων μας να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καιρών και να συμβαδίσουν με τη νομιμότητα αλλά και τον πολιτισμό του 21ου αιώνα».

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το παρεμφερές θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος: «Την Αθήνα και τη Μαδρίτη την προβληματίζουν κάποιες πτυχές του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Γι’ αυτό και έχουν κοινά επιχειρήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία, που βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στο μέτωπο αυτό η Τουρκία έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις παράνομες ροές αλλά και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να δείξει ότι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια απαιτεί και δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης από όλους…» κατέληξε στην αναφορά του για το θέμα ο πρωθυπουργός.

Σχοινάς: Τα σύνορά μας είναι τα σύνορα της Ευρώπης

Δεν χρειάστηκε να αναφέρει το όνομα της γείτονος χώρας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, για να περιγράψει τον τρόπο που η Ενωμένη Ευρώπη περιβάλλει την Ελλάδα στην προκλητική συμπεριφορά που η χώρα μας αντιμετωπίζει από τους εξ Ανατολών γείτονες. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης, από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο», είπε ο κ. Σχοινάς, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μιλώντας για τη μετανάστευση, αναφέρθηκε στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων από την Ελλάδα στον Έβρο την άνοιξη το 2020 «με τη χωρίς προηγούμενο παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας εκεί», και πρόσθεσε: «Σήμερα συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες δεν προστατεύουν απλώς τα κοινά μας σύνορα, αλλά γίνονται ανάχωμα στην εργαλειοποίηση κάθε είδους σκοπιμότητας κι εκμετάλλευσης της ανθρώπινης μιζέριας…».

Έξω από τα δόντια τα είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής Βαν Χόλεν

O γερουσιαστής του Μέριλαντ των ΗΠΑ Κρις Bαν Χόλεν μετείχε σε συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Hellenic American Leadership Council, Έντι Ζεμενίδη, κατά την οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία είναι ένας άπιστος σύμμαχος που έχει υπονομεύσει με πολλούς τρόπους τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ. «Οι Τούρκοι αγνοούν και τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της Κύπρου. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε αναγνώριση ενός ξεχωριστού κράτους στα βόρεια του νησιού αποτελεί παραβίαση βασικών αξιών του κράτους δικαίου. Εμείς στη Γερουσία ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Αν και δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μία λύση σύντομα, ειδικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σίγουρα είναι για εμάς σημαντικό να καταλάβει η Τουρκία ότι κάθε παραβίαση και κακή της συμπεριφορά θα συνοδεύεται από κυρώσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι η εκλογή Μπάιντεν έχει επιφέρει τεράστια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ, η οποία επανήλθε σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και σταμάτησε να ασχολείται με απολυταρχικά και αυταρχικά κράτη (εννοώντας και την Τουρκία) τα οποία υπονομεύουν βασικές αξίες, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως κατακτητής

Μιλώντας στο Φόρουμ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αποκάλυψε ότι επίκειται επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουάσιγκτον και συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ενώ αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον πρόεδρο Ερντογάν, υποστήριξε ότι  η Τουρκία «χρησιμοποίησε το απαράδεκτο δικαίωμα, όπως λένε, του κατακτητή. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές» και αναρωτήθηκε αν «η Τουρκία επιστρέφει στο οθωμανικό της παρελθόν, στην προδημοκρατική Τουρκία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ