Έτοιμες έχει η κυβέρνηση τις πρώτες κινήσεις της στο μέτωπο της οικονομίας, μετά την επιστροφή από την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα, την οποία οι περισσότεροι κυβερνητικοί την πέρασαν «εντός των τειχών». Τα χρονοδιαγράμματα είναι ανελαστικά και οι στόχοι προσδιορισμένοι, έτσι που δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού ή χαλάρωσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, έχει κωδικοποιήσει τις προτεραιότητες σε δέκα άξονες, για την επαναλειτουργία της οικονομίας εντός του Μαΐου με ορόσημο το άνοιγμα του τουρισμού (14/5). Οι άξονες αυτοί είναι:
- Συνέχιση της ενίσχυσης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μέχρι τώρα στήριξη έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς και επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, μετά τις εξαγγελίες για μείωση της προκαταβολής για ατομικές επιχειρήσεις στο 55%, μείωση της προκαταβολής για νομικά πρόσωπα στο 70% κι από του χρόνου στο 80%, μείωση συντελεστή φόρου για νομικά πρόσωπα, μείωση τριών μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές του 2022, αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για την επόμενη χρονιά κλπ. Η κατεύθυνση είναι όσο προχωρούμε στην κανονικότητα, οι στηρίξεις να περιορίζονται.
- Αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Επόμενα βήματα είναι η απλούστευση αδειοδοτήσεων για επιχειρήσεις τουρισμού και ψυχαγωγίας, μεταφορά της αρμοδιότητας των σημάτων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, νέες πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες υγείας, άρση περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και προώθηση του νέου νόμου για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με τη λειτουργία της Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα αξιοποιούν και κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ
- Βέλτιστη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Σκοπός εδώ είναι η μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση πόρων μέσω μιας νέας εταιρικής σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και βέλτιστη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
- Εμφαση σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Εδώ έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις λόγω εγγενών προβλημάτων και σκοπός της κυβέρνησης είναι να «σπρώξει» όσο μπορεί τις υποθέσεις των περιφερειακών λιμένων και μαρινών, των ενεργειακών υποδομών (λ.χ. ΔΕΠΑ), το Ελληνικό, το «κυβερνητικό πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ κλπ
- Νέα άντληση πόρων από τις αγορές. Στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση εξετάζει δυο νέες εξόδους στις αγορές για άντληση άλλων 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος από τις περιοριστικές πολιτικές που επέβαλε η πανδημία.
- Παράταση του Προγράμματος «Ηρακλής». Μετά την έγκριση της Κομισιόν για παράταση άλλων 18 μηνών, το πρόγραμμα συνεχίζεται με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ο στόχος είναι η μείωση να φτάσει τα 30 δισ. ευρώ).