Οι ξεχωριστές συναντήσεις των δύο κύριων αντιπροσωπειών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό τον δικό της επικεφαλής, Ερσίν Τατάρ, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κυριάρχησαν στη χθεσινή, πρώτη μέρα της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης που διοργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του, στη Γενεύη, και στην οποία μετέχουν η Ελληνική Δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία, η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η Μεγάλη Βρετανία (ως εγγυήτρια δύναμη). Δεν προσκλήθηκε και δεν μετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (απλώς παρίσταται ως παρατηρητής) κατόπιν απαίτησης της τουρκικής-τουρκοκυπριακής πλευράς και συναίνεση της Μεγάλης Βρετανίας.
Με δεδομένο ότι τα μετέχοντα μέρη συμφώνησαν να μην κάνουν δηλώσεις πριν το τέλος των επαφών, αλλά και ότι έως τώρα δεν έχουν υπάρξει διαρροές του περιεχομένου των συζητήσεων, διπλωματικοί παρατηρητές με εμπειρία σε τέτοιου είδους διασκέψεις έλεγαν στην «Η» ότι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, βλέποντας τα επιφαινόμενα και χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο των επαφών, είναι τα εξής:
- Η ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια της συνάντησης Γκουτέρες - Αναστασιάδη (1 ώρα και 45 λεπτά) δείχνει ότι δεν εξαντλήθηκε σε μια συνάντηση «απλώς για να γίνει», με δεδομένες τις αντιδιαμετρικές θέσεις ελληνικής και τουρκικής πλευράς. «Αν ληφθεί υπόψη δε», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, «ότι προηγήθηκε η συνάντηση Γκουτέρες - Τατάρ, τότε μπορούμε να υποθέσουμε πως τα όσα συζητήθηκαν σε αυτήν τέθηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ και στον Κύπριο πρόεδρο, ώστε να υπάρξει μια κάποια χαραμάδα φωτός για τις αυριανές (σ.σ.: σημερινές) συνομιλίες των δύο πλευρών».
- Αμέσως μετά τη συνάντηση Γκουτέρες - Αναστασιάδη υπήρξε συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπου -προφανώς- τέθηκε προς συζήτηση το περιεχόμενο της συνάντησης Γκουτέρες - Αναστασιάδη. «Εάν λοιπόν», συνεχίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, «υποθέσουμε ότι υπήρξε ένα περιεχόμενο προς συζήτηση στην πρώτη συνάντηση (Γκουτέρες - Τατάρ) το οποίο μεταφέρθηκε στη δεύτερη (Γκουτέρες - Αναστασιάδης), αμέσως μετά τη λήξη της ο Κύπριος πρόεδρος ενημερώνει την Αθήνα μέσω του Νίκου Δένδια για τα νέα δεδομένα προς συζήτηση».
- Αργότερα μέσα στη νύχτα συνεκλήθη το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου κι εκεί συζητήθηκε το περιεχόμενο των αλλεπάλληλων συσκέψεων του απογεύματος. Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι η κινητικότητα της πρώτης μέρας δείχνει πως υπάρχει περιεχόμενο προς συζήτηση και ότι δεν υπήρξε «ναυάγιο» όπως πολλοί περίμεναν ή φοβούνταν.
- Το νέο δεδομένο που προστίθεται είναι η καθαρή θέση που προκύπτει από την απάντηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ελληνικών θέσεων: «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή». Είναι η ισχυρότερη πίεση που ασκείται στην Τουρκία, με δεδομένο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό και ότι η Άγκυρα -συνεπώς και οι Τουρκοκύπριοι- έχει αντιληφθεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν αναμένει απτές αποδείξεις από το καθεστώς Ερντογάν περί συμμόρφωσής του, ώστε να μη λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό είναι χρονικά η πρώτη ένδειξη για το εάν η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά ή όχι.
Στη μεγάλης διάρκειας συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο πρόεδρο πλαισίωναν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Κυριάκος Κούρος, οι Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Κόμπου και Άρης Κωνσταντινίδης. Από την πλευρά του ΓΓ του ΟΗΕ, μετείχαν η ειδική του απεσταλμένη, Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και η ειδική του αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!