Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου το περίμενε νωρίτερα. Ωστόσο, θεωρούσε ότι η ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να απευθυνθεί στους πολίτες και να τους παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα (έστω και την πρώτη του φάση) θα ήταν μια ημέρα-σταθμός στην κυβερνητική προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Και αυτή η ημέρα ήταν η χθεσινή.
Εστίαση, σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας
Το «βαρύ πυροβολικό» που οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί ήταν το άνοιγμα της εστίασης, η οποία θα αλλάξει όλη την ψυχολογία των πολιτών, όπως θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου. Αποφάσισε λοιπόν την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self test δύο φορές την εβδομάδα.
Δεύτερο κεντρικό μέτρο που αλλάζει την ψυχολογία και εμπεδώσει την άποψη ότι «ξαναπαίρνουμε σιγά-σιγά τις ζωές μας πίσω» είναι η διά ζώσης επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαΐου 2021 (αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα), με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, δηλαδή υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία.
Και το τρίτο μέτρο αλλαγής της ψυχολογίας ήταν η μετάθεση του χρονικού ορίου απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), καθώς ο περιορισμός της κυκλοφορίας πηγαίνει από τις 21:00 στις 22:00 για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00. Το μήνυμα είναι «ανοίγουμε»...
Προσωπική απόφαση Μητσοτάκη το «Πάσχα στην πόλη»
Από την άλλη, υπήρξε το πρόβλημα που λέγεται «Πάσχα στην πόλη». Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι ήταν προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη θέσει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, με την υιοθέτηση της επιλογής «Πάσχα στο χωριό». Οι εισηγήσεις των ειδικών και οι συζητήσεις με τον Σωτήρη Τσιόδρα τον έπεισαν ότι ο κίνδυνος δεν ήταν αμελητέος και έτσι αξιοποίησε την εισήγηση των επιστημόνων, ώστε να μην υπάρξουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις τις Άγιες Μέρες. Ωστόσο, αυτό εξισορροπήθηκε με την απόφαση για υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, οι οποίες θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.
Αυτό που ακολουθεί είναι η κατάργηση των υποχρεωτικών SMS, που σκοπός της κυβέρνησης (αναλόγως με την εξέλιξη των στοιχείων για την πανδημία) είναι να γίνει ακόμα και την ημέρα που θα ανοίξει η εστίαση. Ωστόσο δεν υπήρξε τελική κυβερνητική απόφαση χθες, γι' αυτό και η κατάργηση του μέτρου δεν περιλήφθηκε στις δηλώσεις Μητσοτάκη.
Τα μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Τα υπόλοιπα μέτρα είναι περισσότερο λειτουργικά και λιγότερο «ψυχολογικά» για την ανακούφιση των πολιτών.
Πρόκειται για:
- Τη χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους κατά τον εκκλησιασμό της Μεγάλης Εβδομάδας.
- Τη διατήρηση της μέχρι σήμερα αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών, την τήρηση απόστασης 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Την εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός των ναών κατά τις ίδιες μέρες.
Ειδικά για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπεται: α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Ειδικά για την ημέρα του Πάσχα προβλέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Καλό είναι, προστίθεται από κυβερνητικούς κύκλους, να έχουν προηγηθεί self test.
«Μετράμε αντίστροφα» είναι το μότο στο Μέγαρο Μαξίμου για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, παράλληλα με την εκτεταμένη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την επιτυχημένη εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!