Από τις πολλές φορές που έχουν συναντηθεί ως ηγέτες των κρατών τους, η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ίσως είναι μια από τις δυσκολότερες. Πέραν της κοινής στρατηγικής για αμυντική αναβάθμιση των δύο χωρών και τα αποτελέσματα της συμμετοχής Ελλάδας και Κύπρου στη μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος», το κύριο θέμα της σημερινής συνάντησης είναι η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό που συγκαλείται στις 27 Απριλίου στη Γενεύη.
Τα υπόλοιπα τρία μέρη είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και η Βρετανία, ως «εγγυήτρια» δύναμη. Απόδειξη της προχειρότητας και της έλλειψης προετοιμασίας για αυτή την πενταμερή είναι το γεγονός ότι αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οποίας είναι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ήταν απούσα, και μετά από πίεση τελικά θα παρευρεθεί ως παρατηρητής.
Οι προθέσεις Τατάρ
Ωστόσο, η δυσκολία δεν έγκειται στη σύνθεση της πενταμερούς, αλλά στη στρατηγική της Τουρκίας και του παρακολουθήματός της, του his Master’s voice ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για επίσημη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου.
Ο ίδιος ο Τατάρ δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του: Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 η τουρκική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται πλέον να συζητήσει καμία λύση στο πλαίσιο μιας κρατικής οντότητας, δρομολογώντας ευθέως τη μεταβολή της θέσης τους προς την πρόταση για δύο «ισότιμα, κυρίαρχα κράτη».
Τι θα κάνουν Αθήνα και Λευκωσία
Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη γίνεται με δεδομένη την «εκρηκτική» νέα θέση Τουρκίας και ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Σκοπός της συνάντησης είναι η συμφωνία σε μια στρατηγική των δύο στη Γενεύη, που θα «χαλάσει» τα τουρκικά σχέδια. Είναι προφανές ότι στη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί η διχοτομική θέση της τουρκικής πλευράς, ουδείς διανοείται ότι μπορεί να επιτευχθεί κάποιου είδους πρόοδος στη Γενεύη.
Από την αρχή, άλλωστε, ήταν κοινή πεποίθηση σε Αθήνα και Λευκωσία ότι η πενταμερής δεν γίνεται για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, αλλά για να αποτυπωθεί η νέα θέση των Τούρκων. Γι' αυτό η εξίσωση της πενταμερούς είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, καθώς από τη μια μεριά πρέπει να κοπεί κάθε πιθανή φιλοδοξία για επιβίωση της τουρκικής πρότασης στις συνομιλίες για το Κυπριακό και από την άλλη να παραμείνει ζωντανός ο διάλογος, έστω και ως θεωρητική προοπτική.
Αθήνα και Λευκωσία κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο η προφανέστερη στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει το δίδυμο Μητσοτάκη - Αναστασιάδη είναι η απομόνωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στα μάτια των δυνάμεων που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή μας, άρα δυνητικά και του Κυπριακού. Η στρατηγική αυτή τον τελευταίο καιρό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τον Ελληνισμό…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!