Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζουν όλα στα ελληνοτουρκικά μετά τις δηλώσεις Δένδια

Ν. Δένδιας, Μ. Τσαβούσογλου
Ν. Δένδιας, Μ. Τσαβούσογλου / Πηγή: Intime

Πέραν της εθνικής υπερηφάνειας, που σκόρπισε σε όλους τους Έλληνες η στάση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όταν ενώπιον ενός εμβρόντητου Τσαβούσογλου έθεσε με ηπιότητα, αλλά και χωρίς εκπτώσεις το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία τόσο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, όσο και σε εκείνες με την Ευρώπη αλλά και τα υπόλοιπα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, δρομολόγησε και το επόμενο στάδιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Aγκυρα βρίσκεται, πλέον, ενώπιον ενός νέου δεδομένου: Oτι η διεθνής κοινότητα, τα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και η κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας γνωρίζουν το μέγεθος της τουρκικής συμβολής στο αδιέξοδο των διμερών σχέσεων. Συνεπώς, δεν έχει άλλο δρόμο -ειδικά η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν- παρά να στηρίξει τις επιλογές της, εμμένοντας στη σκληρή γραμμή. Αυτό άλλωστε, όπως αναφέρουν στην "Η" διπλωματικές πηγές, ήταν ήδη σαφές μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου. Ακολούθησε εκτενής τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Δένδια, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε την «ευθεία απάντηση» δε περίπτωση που ο Τσαβούσογλου έθετε οποιοδήποτε ζήτημα διαφωνιών μεταξύ Ελλάδος- Τουρκίας.

Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν, επίσης, στο εκτενές τους τηλεφώνημα που έγινε μετά τη συνάντηση Δένδια-Ερντογάν και πριν τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου με τις αντιπροσωπείες (την οποία ακολούθησαν οι δηλώσεις) στο ποια ήταν η στρατηγική της Τουρκίας και ποια έπρεπε να είναι η ελληνική απάντηση. Η Άγκυρα ήθελε να δημιουργήσει την εντύπωση μιας «φιλικής» επίσκεψης, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που επινοεί και θέτει η τουρκική πλευρά. Μετά το τέλος της, ο Ερντογάν θα μπορούσε, πλέον, να απευθυνθεί στους συνομιλητές του (κυρίως στους υποστηρικτές του Γερμανούς, Ισπανούς κλπ) λέγοντάς τους ότι «στην πράξη η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα μαζί μας, όπως κάναμε με τον Δένδια»

Αυτή την τουρκική στρατηγική αποφάσισαν να ανατρέψουν οι Μητσοτάκης- Δένδιας. Περίμεναν με βεβαιότητα να τους δώσει την αφορμή ο Τσαβούσογλου στις εισαγωγικές του δηλώσεις, όπου αναμφίβολα θα έθετε ορισμένα, τουλάχιστον, από τα θέματα που προκαλούν τριβές στις δυο χώρες. Ο Δένδιας ήταν έτοιμος και, όταν ο Τούρκος ομόλογός του ανέφερε κάποια σημεία που υπέθετε ότι ο συνομιλητής του δεν θα αντιδρούσε, ο Eλληνας ΥΠΕΞ είχε την ευκαιρία που περίμενε για να τινάξει στον αέρα την τουρκική παγίδα.

Η επόμενη μέρα

Μετά τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα, η Τουρκία είναι πλέον υποχρεωμένη να μετατρέψει τη στρατηγική της. Ενώ ως τώρα προσπαθούσε να πείσει τους συνομιλητές της ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να συζητήσει όσα «καλόπιστα» θέτει η Τουρκία, τώρα η κεντρική επιλογή της είναι να δικαιολογήσει τις ακραίες θέσεις της. Φέρνει, πλέον, σε πρώτο πλάνο τη διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, χωρίς βέβαια να απαντά στην αιτίαση Δένδια ότι στις απέναντι ακτές η Aγκυρα έχει σωρεύσει αποβατικά στρατεύματα. Επίσης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον ισχυρισμό της -που είναι εντελώς αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο- ότι τα «μικρά» νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, πρώτον για να θέσει σε νέα βάση την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για το Αιγαίο και δεύτερον, αξιοποιώντας αυτό τον ισχυρισμό για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο. Ως γνωστόν, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας- Αιγύπτου είναι μερική, ακριβώς διότι το Κάιρο δεν δέχεται την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε για πολλοστή φορά χθες στο Κάιρο και συναντήθηκε (επίσης για πολλοστή φορά) με τον Αιγύπτιο ομόλογό του αλ Σούκρι. Η Τουρκία έχει «απλώσει δίχτυα» στην Αίγυπτο με απώτερο σκοπό την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ώστε να εξοβελίσουν την Ελλάδα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μεγάλη μάχη

Η μεγάλη μάχη, όμως, θα δοθεί στη Γενεύη στις 27- 29 Απριλίου, όταν συγκληθεί η άτυπη μεν, πολύ σημαντική δε πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Εκεί, δυο από τα πέντε συμμετέχοντα μέρη (Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία) θα ταχθούν ανοικτά υπέρ της λύσης των δυο ξεχωριστών κρατών, δηλαδή θα θέσουν στο τραπέζι της de jure διχοτόμηση του νησιού. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αγκυρα, και οι δυο βρέθηκαν -για διαφορετικούς λόγους- στη Μεγαλόνησο.

Εκεί η Τουρκία πρόκειται να κάνει μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό, προσαρμοσμένη στα μέτρα και τις επιδιώξεις της και να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά ως υπαίτια για το ότι το Κυπριακό ακόμα δεν έχει λυθεί. Θα θυμίσει ότι ήδη στην τελευταία συνάντηση για το Κυπριακό που έγινε στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, η τουρκική πλευρά είχε προσέλθει ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι η τελευταία φορά που συζητάμε το υφιστάμενο πλαίσιο επίλυσης του θέματος» δηλαδή το πλαίσιο που έχει θέσει ο ΟΗΕ, της διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η στάση των Τούρκων στην Ελβετία εκτιμάτο από πριν ότι θα είναι αδιάλλακτη, ωστόσο μετά τις δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα δε έχει μείνει καμία αμφιβολία, καθώς η νέα τουρκική στρατηγική δείχνει να είναι «εξηγούμε από που πηγάζουν οι θέσεις μας» και, στο βαθμό που πολλές από αυτές δεν πηγάζουν από πουθενά, το κυπριακό είναι ένα πεδίο που τους δίνει τη σχετική δυνατότητα να «υφάνουν» ένα πλέγμα γεγονότων κι αυθαίρετων συμπερασμάτων τους, ώστε να εμμείνουν στη στρατηγική της διχοτόμησης. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ