Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. Χαρακτηριστική, όμως, της σημασίας που αποδίδεται στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού, τόσο από τις ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας, όσο και από τον διεθνή παράγοντα, είναι η συνάντηση που ο κ. Δένδιας θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η οποία συμφωνήθηκε αργά χθες το βράδυ. Μάλιστα η άφιξη Δένδια στην τουρκική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ώστε να προλάβει να φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τον περιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
H συνάντηση Δένδια - Ερντογάν
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα δεχθεί για συνομιλίες τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μόλις λίγες ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του για την πρόθεσή του να αρχίσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ύδατα που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και για το ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία είναι έτοιμα να πλεύσουν, αν χρειαστεί, στην Κύπρο.
Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν η συνάντηση Δένδια - Ερντογάν διαρκέσει τόσο, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ή αν, αντίθετα, θα γίνει μια γενική επισκόπηση και στη συνέχεια οι εξειδικευμένες συνομιλίες θα διεξαχθούν, όπως προβλέπει το αρχικό πρόγραμμα, μεταξύ Δένδια - Τσαβούσογλου. Άλλωστε, είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών στην τουρκική πρωτεύουσα και γίνεται ενώ η τουρκική πλευρά πυροδοτεί όλο και περισσότερο το κλίμα των διμερών σχέσεων με λεκτικές ακρότητες και προσβλητικές εκφράσεις, την ώρα που και οι δύο χώρες ομνύουν υπέρ του διαλόγου.
Τα ζητήματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά
Η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει πέντε ώρες (4 μ.μ.-9 μ.μ.), αλλά επεκτάθηκε λόγω της έκτακτης συνάντησης Δένδια - Ερντογάν. Οι δύο ώρες θα αφορούν στις συνομιλίες Δένδια - Τσαβούσογλου: Μία ώρα μόνο οι δυο τους και άλλη μία με τα επιτελεία τους.
Η Ελλάδα πρόκειται να θέσει κυρίως τα ζητήματα:
- των διμερών σχέσεων, με έμφαση στο αίτημα για έναρξη συζητήσεων για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας,
- του Μεταναστευτικού, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- των ευρωτουρκικών σχέσεων, συνάρτηση των οποίων είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο,
- των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας - Λιβύης, τη μη επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και την πρόθεση της Άγκυρας να αρχίσει έρευνες στα ύδατα που περιλαμβάνονται σε αυτό, και βέβαια
- του Κυπριακού, που περιπλέκεται με τη νέα τουρκική γραμμή για διχοτόμηση το νησιού, ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στην Ελβετία.
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διερευνήσει εάν υπάρχουν προοπτικές θετικών εξελίξεων σε κάποιο ή κάποια από αυτά τα μέτωπα, προσεγγίζοντάς τα, όμως, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «με καλή θέληση, αλλά με μηδενική αφέλεια».
Οι αιτιάσεις της Τουρκίας
Από τη δική της πλευρά, η Τουρκία αναμένεται να αναμασήσει τις δικές της ανεδαφικές αξιώσεις, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» και την εμμονή της -κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης- για χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης ως δήθεν «τουρκικής». Σε αυτά τα ζητήματα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις που τεκμηριώνουν ότι όλα αυτά τα ζητήματα έχουν ρυθμιστεί από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποτελούν θέματα προς διευθέτηση.
Ενδεικτικό των τουρκικών διαθέσεων θα είναι το εάν θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα της Κύπρου, πριν από τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, όπως είχε προγραμματιστεί για χθες το απόγευμα αλλά αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Τα θέματα της ατζέντας
Είναι ευνόητο ότι οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου θα περιλάβουν και τα νέα δεδομένα της διεθνούς σκηνής, με την αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, τη «θετική ατζέντα» της Ευρώπης για την Τουρκία και τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της, την ένταση Δύσης - Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία, αλλά και τις περιφερειακές συμμαχίες της Ελλάδας με Αίγυπτο, Ισραήλ και επιλεγμένες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Το ζήτημα της Συρίας και του Ιράκ θα περιληφθεί επίσης στη θεματολογία του διαλόγου των δύο υπουργών.
Οι δηλώσεις των Δένδια και Τσαβούσογλου, που είναι προγραμματισμένες για τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, αναμένονται επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!