Ενα σκληρό διπλωματικό πόκερ με ανατροπές, απρόσμενες εξελίξεις και στρατηγικές κινήσεις εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Ελλάδας, της Λιβύης και της Τουρκίας. Μόλις έξι μέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τρίπολη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στη Βεγγάζη, όπου πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει η Αθήνα.
Ταυτόχρονα, ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά βρέθηκε χθες στην Τουρκία σε μια επίσκεψη που μένει να αποδειχθεί αν αποσκοπούσε στην εμπέδωση των σχέσεων που δημιούργησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ή μια κίνηση καλής θέλησης ενόψει των νέων προσανατολισμών της μεγάλης βορειοαφρικανικής χώρας. Χθες, επίσης, την ώρα των αλλεπάλληλων συναντήσεων Δένδια στη Βεγγάζη, ανακοινώθηκε ότι αύριο, Τετάρτη, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη της διήμερης επίσκεψης Ντμπεϊμπά στην Τουρκία, έρχεται στην Ελλάδα ο νέος πρόεδρος της Λιβύης (και πρώην πρέσβης της χώρας του στην Αθήνα) Μοχάμεντ αλ Μένφι, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Τουρκία.
Η επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη
Πάντως η χθεσινή επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη αποκόμισε σημαντικά κέρδη για τις ελληνικές επιδιώξεις. Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Χουσεΐν αλ Κατράνι. Ο τελευταίος μετά τη συνάντηση επιβεβαίωσε την απόφαση της λιβυκής Βουλής να μην επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, διατηρώντας έτσι τη θεσμική εκκρεμότητα, πιθανώς για την κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις προγραμματισμένες εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.
«Εδώ η Ελλάδα», μας λέει διπλωματική πηγή στην Αθήνα, «έφερε το παιχνίδι στα ίσια: Η μεταβατική κυβέρνηση στην Τρίπολη αποφάσισε ότι ούτε να καταργήσει το μνημόνιο με την Τουρκία μπορεί, ως μεταβατική και όχι εκλεγμένη από τους πολίτες, ούτε και να το επικυρώσει, προσδίδοντάς του την απαραίτητη θεσμική νομιμοποίηση που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του».
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την προθυμία της νέας λιβυκής κυβέρνησης να αρχίσει με την Ελλάδα συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και εξήγησε τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να μετάσχει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Λιβύης, τόσο μέσω των διμερών οικονομικών σχέσεων, όσο και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ελλάδας, Μάριο Ντράγκι και Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι ηγέτες που επισκέφθηκαν τη Λιβύη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της μεταβατικής κυβέρνησης.
Αντίθετες απόψεις στη νέα λιβυκή κυβέρνηση για Ελλάδα και Τουρκία
Στην πραγματικότητα στο εσωτερικό της νέας λιβυκής κυβέρνησης συνυπάρχουν πολιτικοί που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το ρόλο της Τουρκίας στη χώρα, και άλλοι που θεωρούν ότι η ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Λιβύης - Ελλάδας και μέσω αυτής η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η συμφερότερη οδός. Από τους πρώτους ξεχωρίζει ο προσωρινός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά και από τους δεύτερους ο προσωρινός πρόεδρος Αλ Μένφι, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλ Κατράνι και ο πρόεδρος της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τον δήμαρχο της Βεγγάζης για τη λειτουργία στην πόλη του ελληνικού προξενείου, ενώ επισκέφθηκε και την ελληνική κοινότητα της πόλης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!