Με ένα έντονο και πολύ κρίσιμο τριήμερο για την εξωτερική πολιτική της χώρας ξεκινά η νέα εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και έδρα του ελληνικού προξενείου που θα αρχίσει να λειτουργεί εκεί, ενώ μεθαύριο πραγματοποιεί το ταξίδι στην Άγκυρα, το οποίο έχει περάσει από… σαράντα κύματα.
Ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται και πάλι τη Λιβύη, μόλις έξι μέρες μετά την παρουσία του στην Τρίπολη, όταν συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη, με την οποία έγινε επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις. Την ώρα που ο κ. Δένδιας θα πετά προς Λιβύη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αμπντούλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, θα ταξιδεύει προς την Άγκυρα, προκειμένου να έχει εκτεταμένες συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία. Η πυκνότητα τω επαφών μέσα σε λίγες μέρες καταδεικνύει την κρισιμότητα των περιστάσεων και το γεγονός ότι στη Λιβύη γίνεται πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα, όπου όλα επανεξετάζονται, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι όλα ανατρέπονται.
Η Αθήνα ενημερώθηκε αρμοδίως από πηγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η μεταβατική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανατρέψει μείζονες επιλογές της χώρας, όπως το μνημόνιο που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία. Έτσι, η Ελλάδα προσάρμοσε τον στρατηγικό της στόχο στη μη επικύρωση εκ μέρους της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων του μνημονίου. Πρόκειται για απαραίτητη εξέλιξη προκειμένου να ισχύσει η διμερής αυτή συμφωνία Λιβύης- Τουρκίας. Γι αυτό άλλωστε έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ίσα.
Επίσης ο Νίκος Δένδιας στη σημερινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Χουσεΐν αλ Κατράνι θα ζητήσει να μην υπάρξει καμία πράξη εκ μέρους της Λιβύης, η οποία να παραπέμπει στο μνημόνιο (πχ κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ ή έρευνες για υδρογονάνθρακες), έτσι ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Ελλάδα για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς άλλη επιβάρυνση πλην του παράνομου μνημονίου που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση Σάρατζ. Ο Νίκος Δένδιας θα επαναλάβει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, ότι προϋπόθεση για να συναινέσει, αλλά και να βοηθήσει αποφασιστικά η Ελλάδα στην παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Λιβύη (την οποία η βορειοαφρικανική χώρα έχει μεγάλη ανάγκη) είναι η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.
Σημειώνεται ότι η Λιβύη δεν έχει συμφωνία σύνδεσης ή άλλη συμβατική συμφωνία με την ΕΕ, αλλά η χώρα είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας και άλλων χρηματοδοτικών μέσων. Η τοπική και η περιφερειακή αστάθεια έχουν μετατρέψει τη Λιβύη από χώρα προορισμού για μετανάστευση σε χώρα διαμετακόμισης, η οποία απαιτεί άμεση αντίδραση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών αναγκών. Κατά συνέπεια, η Λιβύη έλαβε χρηματοδότηση μέσω του σκέλους της Βόρειας Αφρικής του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική, το οποίο αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και παρέχει στήριξη για τη διαχείριση της προστασίας και της μετανάστευσης. Αυτά βέβαια, περνούν σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!