Αρχίζει σήμερα στις 10 το πρωί τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών και τις πιθανές ποινικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά. Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται οι εργασίες της επιτροπής να γίνουν πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου είδους κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, με προσεκτικούς χειρισμούς και χωρίς να κυριαρχεί η αντίληψη για εκδίκηση, να καλλιεργηθεί ένα νέο πολιτικό μέτωπο εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση, να απομονωθεί στο πολιτικό σκηνικό.
Τι λένε στο Μαξίμου
Συγκεκριμένα, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς έλεγαν ότι υπάρχει ήδη ένα πρόπλασμα σύμπτωσης στην ανάγκη δημιουργίας της επιτροπής, καθώς υπέρ αυτής της εξέλιξης ψήφισαν, εκτός του κυβερνώντος κόμματος, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.
«Κάθε άλλο παρά μας ενδιαφέρει να φτάσουμε στο τέλος των εργασιών της επιτροπής για να καταδικάσουμε κάποιον χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα πόρισμα που θα προσυπογράφουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Ξέρουμε ότι αυτό αντιβαίνει στην πολιτική μας παράδοση, με την εκάστοτε κυβέρνηση να στήνει δίκες αντεκδίκησης και στο τέλος κάθε κόμμα του Κοινοβουλίου να εκδίδει το δικό του πόρισμα», μας είπε χθες το βράδυ γνώστης των όσων συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ίδια πηγή, ωστόσο, υπογράμμιζε ότι αυτό είναι μια φιλόδοξη προοπτική, καθώς τα κόμματα έχουν συνηθίσει να αναζητούν στα ξεχωριστά πορίσματα τη δική τους ανάγνωση της κάθε υπόθεσης. «Ούτε εμείς στη ΝΔ ξεφύγαμε στο παρελθόν από αυτή τη συνήθεια. Αλλά τώρα θα το προσπαθήσουμε», πρόσθεσε ο συνομιλητής μας.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβερνητική παράταξη θα είναι ικανοποιημένη αν στην κοινή γνώμη εμφανιστούν τα περισσότερα κόμματα με δημόσιο λόγο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δίνει, δηλαδή, η κυβέρνηση την ευκαιρία σε κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως λ.χ. το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ, να αναδείξουν τις διαφορές αντίληψης και πρακτικών που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι στα μάτια της κοινής γνώμης η αξιωματική αντιπολίτευση να εμφανιστεί απομονωμένη.
Ποιοι μετέχουν στην Προανακριτική
Σήμερα οι εργασίες θα ανοίξουν με την εκλογή προεδρείου, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει ο κατάλογος των μαρτύρων, με τον κ. Καλογρίτσα να είναι μάλλον ο πρώτος που θα γραφτεί σε αυτόν.
Από τη Νέα Δημοκρατία οι 10 βουλευτές που μετέχουν στην Προανακριτική είναι: Κελέτσης Σταύρος, Μάνη-Παπαδημητρίου Αννα, Μαρκόπουλος Δημήτριος, Μπαρτζώκας Αναστάσιος, Νικολακόπουλος Ανδρέας, Παπακώστα-Παλιούρα Αικατερίνη, Πλεύρης Αθανάσιος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Τσιγκρής Αγγελος, Χιονίδης Σάββας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι 5 βουλευτές της επιτροπής είναι: Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος, Πολάκης Παύλος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζανακόπουλος Δημήτριος, Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης.
Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από το ΚΚΕ ο Καραθανασόπουλος Νικόλαος και από την Ελληνική Λύση ο Βιλιάρδος Βασίλειος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!