Στην ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών των στρατιωτικών σχολών της χώρας προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω εκτεταμένων παρεμβάσεων στα κτίρια αλλά και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων. Το πρόγραμμα μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος έχει ενταχθεί σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ, και αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων των σχολών Ικάρων, Ευελπίδων και Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις κτιριακές μονάδες της Σχολής Ικάρων, στοχεύουν στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας καυσίμου (μετατροπή πετρελαίου σε φυσικό αέριο) κατά 67% και ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 86%, το οποίο αντιστοιχεί σε σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας άνω του 83%. Επίσης θα αναβαθμιστεί ριζικά η ποιότητα και η αξιοπιστία των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης/κλιματισμού και εγκατασταθεί σύστημα αυτομάτου ελέγχου για την αποδοτικότερη λειτουργία των συστημάτων.
Μεταξύ των εργασιών, που θα εκτελεστούν, περιλαμβάνονται, εξωτερική θερμομόνωση συνολικής επιφάνειας 3.000m², εσωτερική θερμομόνωση 3.400m², αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση 2.000 φωτιστικών με νέα τύπου LED και αναβάθμιση συστήματος θερμάνσεως, κλιματισμού και εξαερισμού.
Αντίστοιχα, στη στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η ενεργειακή αναβάθμιση θα επιτευχθεί μέσω της εγκατάστασης 116 επιλεκτικών ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκού σταθμού 999,7 Kwp ενώ θα αντικατασταθούν τα κουφώματα, θα γίνει θερμομόνωση και υγρομόνωση των επιφανειών, θα αντικατασταθούν λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα και θα τοποθετηθεί αντλία θερμότητας.
Στο μεταξύ, οι παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών για την επίτευξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κρίθηκαν επιβεβλημένες καθώς από την ενεργειακή επιθεώρηση προέκυψε πως τα κεντρικά κτίρια της σχολής κατατάσσονται στη Ζ’ και Ε' ενεργειακή κλάση. Εργασίες θα γίνουν τόσο στο κτιριακό κέλυφος όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό με σκοπό τη δραστική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αλλά και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος τα κτίρια να αναβαθμιστούν, σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, σε κατηγορίες Β+ και άνω με ετήσια κατανάλωση και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σε ποσοστά που ξεπερνούν το 60 %.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!