Σε δύο νέες «σκακιέρες» συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας, μετά από την πολύμηνη προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που έθεσε ενώπιον της γείτονος το μαστίγιο και το καρότο και την κάλεσε να διαλέξει. Τα δύο νέα πεδία αναμέτρησης Ελλάδας και Τουρκίας είναι η Θράκη και η Λιβύη.
Η προχθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έκρυβε μια διαφοροποίηση από τις προηγούμενες: Ενώ παλαιότερα μετά τις συνεδριάσεις ανελάμβαναν τις επιθετικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν ή ο εκπρόσωπός του, Ιμπραήμ Καλίν, τώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επέλεξε να εκδώσει το ίδιο επίσημη ανακοίνωση.
Σε αυτήν αναφέρεται στις εξελίξεις στη Λιβύη και την «απαραίτητη» παρουσία της Τουρκίας με στρατεύματα εκεί, αλλά και στα όσα, δήθεν, «υποφέρουν» οι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης, τους οποίους το Συμβούλιο αποκαλεί «τουρκική» μειονότητα, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα, κατηγορεί την Αθήνα για «επιθετική συμπεριφορά» κι ωστόσο την… καλεί σε διάλογο.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε στο γραφείο του τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, και του επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες και αναφορές. Ο κ. Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στον αέρα, με τις αλλεπάλληλες παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και υπογράμμισε ότι όσο η Τουρκία συντηρεί την ένταση, δεν βοηθάει στην πραγματοποίηση του ταξιδιού Δένδια στην Άγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου, «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες», όπως εύγλωττα διευκρινίζεται.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επίσης έκανε ονομαστική αναφορά στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς η Αθήνα αναζητεί το λόγο για τον οποίο οι ανιστόρητες αναφορές στη Δυτική Θράκη έλαβαν «θεσμική» υπόσταση της ανακοίνωσης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η Ελλάδα παρακολουθεί με πολλή προσοχή κάθε κίνηση της Τουρκίας που έχει σχέση με τα χερσαία σύνορα των δυο κρατών κι ετοιμάζει τα διπλωματικά της όπλα σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο με την περυσινή προσπάθεια «εισβολής» χιλιάδων μεταναστών από τον Έβρο, ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
Η σκακιέρα της Λιβύης
Η αναφορά του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και στην «ανάγκη» συνέχισης της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη, δείχνει ότι κι εκεί υπάρχει αυξημένο διπλωματικό ενδιαφέρον, μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης από την κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά. Είναι σαφές ότι η Λιβύη περνάει σε μια νέα εποχή, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση έχει εντολή να διοργανώσει ελεύθερες εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν η χώρα θα έχει ενωθεί. Συνεπώς, ισχυροί παίκτες της διεθνούς κοινότητας, αλλά και χώρες που έχουν περιφερειακό ενδιαφέρον για την κατεύθυνση της «νέας» Λιβύης, δίνουν αυτές τις μέρες στο παρασκήνιο σκληρές διπλωματικές μάχες με έπαθλο τη στρατηγική, πολιτική και οικονομική επιρροή τους στις λιβυκές εξελίξεις.
Ήδη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντμπεϊμπά συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.
Παράλληλα στην Τρίπολη βρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, της Γαλλίας, Ζαν Υβ λε Ντριάν και της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, φέρνοντας διπλωματικά «δώρα» στη νέα κυβέρνηση αλλά και διαπιστώνοντας πόσο είναι δυνατό να προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους εκεί.
Επί τουλάχιστον δυο εβδομάδες η Αθήνα διαβουλευόταν στο παρασκήνιο με την Τρίπολη, προκειμένου να ωριμάσει την επίσημη επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τελικά έγινε γνωστό ότι η επίσκεψη θα γίνει την προσεχή Τρίτη και ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η Ελλάδα εκτιμά ότι σήμερα η Τουρκία διαθέτει «δυσανάλογα μεγάλη επιρροή» στη Λιβύη και η επίσκεψη Μητσοτάκη - Δένδια, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της πρεσβείας μας στην Τρίπολη και μάλιστα με επιτετραμμένο το Νο 2 του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Δένδια, Ιωάννη Σταματάκο.
Η Αθήνα προτιμούσε το ταξίδι Μητσοτάκη να παραμείνει κρυφό ως την τελευταία στιγμή, γι αυτό κρατά μακριά από τη δημοσιότητα το πακέτο προσφορών προς τη νέα λιβυκή κυβέρνηση. Αυτό που είναι γνωστό είναι το τι θα ζητήσει η Ελλάδα: Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί, επίσης, το μυστικό ταξίδι του Ντμπεϊμπά στην Άγκυρα λίγες μέρες πριν αναλάβει τις τύχες της Λιβύης και τα θερμά λόγια του για τους συμμαχικούς δεσμούς των δυο χωρών. Το υπόλοιπο κομμάτι της παρτίδας θα παιχτεί επιτόπου, την Τρίτη…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!