Νέα
  • ΓΔ: 1617.56 +0.23%
  • Τζίρος: 116,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρά Ρίχτερ από το ουκρανικό στην ευρωπαϊκή διπλωματία - Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Ελλάδας

Πηγή: Eurokinissi

Οι ραγδαίες αλλαγές στα μέτωπα της διπλωματίας και της γεωπολιτικής που συντελούνται τον τελευταίο καιρό, έχουν ανατρέψει πολλές σταθερές στις διπλωματικές στρατηγικές χωρών όπως η Ελλάδα κι έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, στα οποία χώρες όπως η δική μας καλούνται να προσαρμοστούν ταχύτατα.

Η προνομιακή διαπραγμάτευση ΗΠΑ- Ρωσίας για το ουκρανικό, η άτυπη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για να βρεθεί «απάντηση» στις αμερικανικές πρωτοβουλίες, οι διαφωνίες που καταγράφηκαν σε αυτή τη σύσκεψη μεταξύ όσων παρέστησαν και η παγερή απόσταση που τηρούν από τον Γάλλο πρόεδρο όσες δεν κλήθηκαν (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), αλλά και η νέα άτυπη σύσκεψη που διοργανώνει εσπευσμένα σήμερα ο Μακρόν, στην οποία θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορίζουν την τωρινή φάση των τεκτονικών αναταράξεων στη διεθνή σκηνή.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη νέα έκτακτη σύσκεψη του Μακρόν

Όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το πρακτορείο Reuters, στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν θα μετάσχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός (τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωναν αργά χθες το βράδυ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου) και οι ηγέτες χωρών που δεν μετείχαν στην πρώτη σύσκεψη

Τέτοιες είναι, εκτός της Ελλάδας, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Εσθονία.

Ελλάδα σε τεντωμένο σχοινί: Συμμαχίες και οι άγνωστες μεταβλητές

Η Ελλάδα πράγματι δεν γνωρίζει ποιες συνθήκες θα διαμορφωθούν γενικότερα στους κόλπους της Δύσης και ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ομοίως, τα κράτη που βρίσκονται δίπλα στις μάχες οι οποίες διεξάγονται σε ουκρανικό έδαφος (Πολωνία, Λετονία, Εσθονία) δεν γνωρίζουν την κατάληξη του πολέμου, την τελική κατανομή των εδαφών, την ισχύ της Ρωσίας μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και, συνεπώς, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους κινδύνους για τη δική τους εδαφική ακεραιότητα που μπορεί να εγκυμονεί αυτή η ισχύς.

Τα δεδομένα για την Αθήνα είναι γνωστά, αλλά οι μεταβλητές πολλές: 

  1. Πρώτον, η Ελλάδα των τελευταίων ετών έχει ισχυρό λόγο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στα ζητήματα κοινής άμυνας, εξοπλισμών και «ρήτρας διαφυγής» δηλαδή εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη δημοσιονομική πειθαρχία. 
  2. Δεύτερον, η περίοδος Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μέσω διμερών συμφωνιών και στρατηγικών διαλόγων. 
  3. Τρίτον, έχει δρομολογήσει αγορές αμυντικού υλικού που διασφαλίζουν την υπεροχή της στο Αιγαίο από θαλάσσης και αέρος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πωληθούν τα ίδια συστήματα και στην Τουρκία. 
  4. Τέταρτον διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισραήλ και με άλλες χώρες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Ιορδανία). 
  5. Πέμπτον, έχει επιδιώξει να έλθει σε συνεννόηση με την Τουρκία όχι μόνο σε σειρά κοινών πρωτοβουλιών που αποκλιμακώνουν την ένταση μεταξύ των δυο χωρών κι αποτυπώνονται στον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιχείρηση επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που δεν επιλύεται από το Διεθνές δίκαιο, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Άγκυρα, την οποία επιχείρησε να εντάξει στη λεγόμενη θετική ατζέντα. Η Αθήνα χρεώνει στην αδιαλλαξία της Άγκυρας την έλλειψη προόδου σε αυτό το πεδίο.

Είναι προφανές, όπως μας λέει πηγή της ελληνικής διπλωματίας που έχει εικόνα όλων αυτών των μετώπων, ότι πολλά από τα παραπάνω δεδομένα της εξωτερικής μας πολιτικής, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται είναι αλληλοσυγκρουόμενα. 

Συνεπώς είναι μάλλον δύσκολο να προχωρήσουν όλα μαζί. Άλλωστε, είναι απολύτως ξεκάθαρο σήμερα ότι οι μεταβλητές είναι πολλές και καμία χώρα, ίσως ούτε οι ΗΠΑ, δεν τις έχουν αναγνώσει στο σύνολό τους. Γι αυτό η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις της σε  όλα αυτά τα μέτωπα, ακόμα κι αν σήμερα κάποιο δείχνει αντίθετο με κάποιο άλλο. 

Για παράδειγμα σήμερα φαίνεται ασύμβατη μια ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με επίκεντρο τις παρεμβάσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία και ταυτόχρονα η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Όπως, όμως, αναφέρει η ίδια πηγή, «ζούμε μέρες τόσο κρίσιμες και αλλαγές τόσο απροσδιόριστες, που αυτό το οποίο σήμερα δείχνει αδύνατο, αύριο μπορεί να είναι αναγκαίο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ