Νέα
  • ΓΔ: 1517.35 -0.23%
  • Τζίρος: 95,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεμπη: -Πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ - Στο στόχαστρο ο Χρ. Τριαντόπουλος

Τριαντόπουλος

«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, άξιες προκαταρκτικής διερεύνησης, ότι ο καθ' ου η παρούσα πρόταση, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023, με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία και για άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Τα δύο σκέλη της υπόθεσης

Στην εισαγωγή της πρότασής του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο ίδιο το δυστύχημα και στην πυρκαγιά που προκλήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο συρμών – θέματα για τα οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία και για τα οποία έχουμε δεσμευθεί να τοποθετηθούμε όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και ανάλογα με τα πορίσματά της.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει το δεδομένο της μεταβολής της υφιστάμενης μετά τη σύγκρουση κατάστασης και της αλλοίωσης του ίδιου του χώρου του τραγικού δυστυχήματος, ενός τόπου δηλαδή στον οποίο φέρεται ότι τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις, οι οποίες ερευνώνται από την ανάκριση.

Η αλλοίωση αυτή έλαβε χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες και ήρθε στο φως μετά από μηνύσεις συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Λάρισας».

Η εισαγγελική διάταξη και οι δικαστικές εξελίξεις

Η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, με τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας διαβίβασε τη δικογραφία μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενη από πλήρως αιτιολογημένη διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας.

Απομάκρυνση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων

Στην πρόταση γίνεται, εξ αρχής, αναφορά στη διάταξη της εισαγγελέως εφετών Λάρισας, της 22.4.2024.

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη:

«Τις επόμενες ημέρες του δυστυχήματος, που έλαβε χώρα στις 28.2.2023 και περί ώρα 23:23 στην περιοχή του Ευαγγελισμού του δήμου Τεμπών, απομακρύνθηκαν από τον χώρο σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να καθίσταται δυσχερής, αν όχι αδύνατη, η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και, συνακόλουθα, οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό».

Ακολούθως ζητήθηκε να διερευνηθεί κατά την προκαταρκτική εξέταση:

  • Ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παρευρίσκονταν στον χώρο τις πρώτες ημέρες και μέχρι την επίστρωσή του με πίσσα και χαλίκια.
  • Ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και λοιπών υλικών, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο, χωρίς να τεθούν στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
  • Εάν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών ή αν αυτή η ενέργεια καταγράφηκε σε κάποιο άλλο έγγραφο.
  • Την επισύναψη όλων των σχετικών εγγράφων και απαντήσεων στη δικογραφία.
  • Την λήψη ανωμοτί καταθέσεων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Ποινική δίωξη και διαβίβαση δικογραφίας στη Βουλή

Μετά τη διενέργεια και ολοκλήρωση της εισαγελικής προκαταρκτικής εξέτασης, η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 69/15.7.2024 Διάταξή της.

Με αυτήν, δέχθηκε εν μέρει την Προσφυγή του εγκαλούντος Παύλου Ασλανίδη και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των:

  1. Βασιλείου Παπαγεωργίου του Παναγιώτη,
  2. Κωνσταντίνου Αγοραστού του Αναστασίου,
  3. Αγάπιου Χαρακόπουλου του Παντελή,
  4. Ευάγγελου Φαλάρα του Άγγελου.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με την πράξη της παράβασης καθήκοντος από κοινού, τόσο με ενέργεια όσο και με παράλειψη.

Ωστόσο, η Διάταξη απέρριψε το σκέλος της έγκλησης που στρεφόταν σε βάρος των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συνεδρίασε την 1.3.2023, από τις 02:30 έως τις 04:30.

Διαβίβαση στη Βουλή λόγω κυβερνητικών ευθυνών

Η ως άνω Διάταξη, μαζί με τη συγκεντρωθείσα δικογραφία από τη συμπληρωματική Προκαταρκτική Εξέταση, διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, όπως όφειλε βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Ν. 3126/2003, απείχε από τη διερεύνηση ευθυνών μελών της κυβέρνησης.

Επιπλέον, είχε ήδη, με την αρχική υπ’ αριθμόν 43/2024 Διάταξή της, παραγγείλει την αποστολή της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Η πρόταση κατατέθηκε σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής, όσον αφορά το είδος και τον βαθμό συμμετοχής του στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, που έλαβε χώρα από τις 3/3/2023 και μετά.

Σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής

Σύμφωνα με το αίτημα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Προκύπτουν (τουλάχιστον) σοβαρές ενδείξεις ότι ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, μέσω της συμμετοχής του στην ‘άτυπη σύσκεψη’ ή ‘συνάντηση’ της 3.3.2023, όπου φέρεται να αποφασίστηκε η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος – χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο ενημέρωση και την άδεια της αρμόδιας δικαστικής αρχής, και παρά τις ρητά εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του Διοικητή Τροχαίας, ο οποίος μέχρι λίγες ώρες πριν ήταν αρμόδιος για τη διασφάλιση του χώρου ως διενεργών την προανάκριση – προκάλεσε την απόφαση των αρμόδιων υπαλλήλων να παραβούν το καθήκον της υπηρεσίας τους.

Με την απόφασή τους, επέτρεψαν την αλλοίωση του χώρου και έδωσαν σχετική εντολή στους υπευθύνους της επιχείρησης χωματουργικών εργασιών να μεταφέρουν τα προαναφερόμενα υλικά. Σε κάθε περίπτωση, συναίνεσε και συνέβαλε σε αυτή την παράνομη ενέργεια, προσφέροντάς τους την απαραίτητη ψυχική συνδρομή, μέσω της εμφανούς ‘πολιτικής κάλυψης’ της πράξης τους. Επιπλέον, παρέλειψε να τους αποτρέψει, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να το πράξει, από την ολοκλήρωση της αλλοίωσης του χώρου και την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων για τη διαλεύκανση των διερευνώμενων από την ανάκριση αξιόποινων πράξεων».

Έλλειψη επίσημων πρακτικών της σύσκεψης

«Σε αντίθεση με τις προηγηθείσες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου, για την εν λόγω σύσκεψη δεν τηρήθηκαν πρακτικά ή επίσημα έγγραφα, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις εμπλοκής, πέραν των ρητών προειδοποιήσεων του Διοικητή Τροχαίας, περί συνειδητής επιλογής των συμμετεχόντων».

Ποινική δίωξη για άλλους συμμετέχοντες

Επιπλέον, σημειώνεται:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βάρος των λοιπών συμμετεχόντων στην εν λόγω κρίσιμη ‘σύσκεψη’ ή ‘συνάντηση’ παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Ωστόσο, για τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, η Εισαγγελέας στερούνταν σχετικής αρμοδιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Για τον λόγο αυτό, καλείται να επιληφθεί το Κοινοβούλιο».

Η διαδικασία δίωξης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής

Όπως ορίζει το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, για την άσκηση δίωξης κατά προσώπου που είναι ή έχει διατελέσει μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, απαιτείται:

  • Πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που τη δέχεται.
  • Γραπτή υποβολή της πρότασης, η οποία πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον τριάντα (30) βουλευτές.
  • Σαφής προσδιορισμός των πράξεων ή παραλείψεων που, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες.
  • Αναφορά στις διατάξεις του νόμου που φέρονται να έχουν παραβιαστεί.

Με την κατάθεση της πρότασης, μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές η ανάθεση του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αξιολογήσει τη βασιμότητα των ισχυρισμών.

Ανακοίνωση και διαδικασία εξέτασης

Σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεση:

  • Η πρόταση άσκησης δίωξης ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
  • Τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές.
  • Συνοδεύεται, εφόσον έχει κατατεθεί, από πρόταση ανάθεσης σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο.

Αν δεν κατατεθεί ταυτόχρονα πρόταση για ανάθεση σε γνωμοδοτικό συμβούλιο, μπορεί να υποβληθεί ξεχωριστή πρόταση εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση.

Εάν μέσα στην προθεσμία των επτά ημερών δεν κατατεθεί τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Ψηφοφορία και συγκρότηση επιτροπής

  • Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα που αφορούν το άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών) και την άσκηση δίωξης είναι μυστική.
  • Δεν συμμετέχει στη διαδικασία ο βουλευτής κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης, εφόσον είναι εν ενεργεία.
  • Για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.
  • Εάν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση δίωξης βασισμένη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Αρμοδιότητες της επιτροπής

Σύμφωνα με το άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική επιτροπή:

  • Ασκεί τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, όπως σε προκαταρκτική εξέταση.
  • Μπορεί να αναθέτει ειδικότερες πράξεις σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών.
  • Καλεί τον κατηγορούμενο να δώσει εξηγήσεις.
  • Όταν η αξιόποινη πράξη συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για τον υπουργό, διατάσσει την κατάσχεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 68, παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ