Για πρώτη φορά από το 2019, το σύνολο της αντιπολίτευσης, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, έχει θέσει ως πολιτική επιδίωξη την απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία.
Το κοινοβουλευτικό μέτωπο: Η πρόταση Προανακριτικής
Η επίθεση της αντιπολίτευσης εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα, με πρώτο το κοινοβουλευτικό μέτωπο.
Χθες κατατέθηκε πρόταση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (Προανακριτική Επιτροπή).
Η εξέταση αφορά τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για παράβαση καθήκοντος μεταξύ 3/3/2023 και 6/3/2023.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κατηγορία αφορά το «μπάζωμα» της περιοχής όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με σκοπό την αλλοίωση του χώρου και τη συγκάλυψη ευθυνών.
Το ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσε την πρόταση, δεν κρύβει ότι στο πρόσωπο του υφυπουργού, βάλλεται ουσιαστικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει και για άλλα μέλη της κυβέρνησης, «εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία».
Το πολιτικό μέτωπο: Η υποψηφιότητα Τασούλα
Το δεύτερο μέτωπο είναι πολιτικό, με επίκεντρο τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Το ΠΑΣΟΚ, με τη σιωπηρή συμφωνία και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, ζητά από τον πρωθυπουργό να «αποσύρει» την υποψηφιότητα Τασούλα.
Η πίεση αυξήθηκε μετά την ανάρτηση της προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού, η οποία κατήγγειλε ότι ο κ. Τασούλας κρατούσε κλειδωμένη στο συρτάρι του τη δικογραφία του εισαγγελέα Λάρισας για το «μπάζωμα».
Είναι σαφές ότι εάν ο πρωθυπουργός αναγκαστεί να αποσύρει την πρόταση για το ύπατο αξίωμα της χώρας, η πολιτική του ήττα θα είναι άνευ προηγουμένου.
Η κοινωνική αντιπολίτευση: Οι συγκεντρώσεις
Ένα τρίτο μέτωπο είναι αυτό της «κοινωνικής αντιπολίτευσης».
Τα κόμματα που αντιμάχονται την κυβέρνηση υπολογίζουν πολύ στη δυναμική των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν δέκα ημέρες σε όλη την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται νέο μπαράζ κινητοποιήσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Παρασκευή.
Η πρόταση δυσπιστίας
Η αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης δυσπιστίας είτε στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, είτε κατά της κυβέρνησης συνολικά.
Στόχος είναι η απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας και η περαιτέρω μείωση του δημοσκοπικού της ποσοστού.
Αυτή η πιθανή εξέλιξη, σύμφωνα με τα ηγετικά κλιμάκια της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να ενισχύσει τη συζήτηση περί αποχώρησης Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία – μια συζήτηση που βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτά τα σενάρια δεν έχουν καμία σοβαρή υπόσταση και απλώς αναπαράγονται «για να τονώσουν τους ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης», όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός.
Άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε με ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας:
«Δεν αξίζει η χώρα να έχει έναν αναξιόπιστο πρωθυπουργό, ο οποίος ακόμα και μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία, δεν έχει όριο, δεν έχει κανένα μέτρο… Δεν μπορεί, δεν στέκεται ο κ. Μητσοτάκης με αυτά τα ψέματα και τους μηχανισμούς προπαγάνδας. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να φύγει αυτή η κυβέρνηση…».
→ Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Το «σύνδρομο της πλατείας» αλλάζει ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό
Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου διεξάγονται απανωτές συσκέψεις, με δύο βασικά θέματα στην ατζέντα:
- Η σεισμική δραστηριότητα στις νότιες Κυκλάδες και το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού και τσουνάμι.
- Η διόρθωση των λαθών που έγιναν στη διαχείριση του θέματος των Τεμπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πολλές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, ωστόσο δεν φανερώνει τις αποφάσεις του.
Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Το χρονικό σημείο και το εύρος ενός ανασχηματισμού αποτελούν πιθανή κίνηση που μπορεί να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνιακή αντεπίθεση, με μαζική έξοδο υπουργών και κορυφαίων στελεχών στα κανάλια, προκειμένου να εξηγήσουν τη θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό που σχεδιάζεται αυτές τις ημέρες είναι η «διάταξη κοινοβουλευτικής μάχης», εν όψει των αντιπαραθέσεων στη Βουλή.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις επικείμενες συζητήσεις, είτε στην Προανακριτική Επιτροπή, είτε στο πλαίσιο μιας πρότασης δυσπιστίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!